Geçen gün basında önemli bir haber okudum. Habere göre ülkem geneli boşanmalar son derece artmış durumda. İnanın bana korkmaya başladım. Allah muhafaza belki de yakın bir gelecekte aile denilen o ulvi kurum yok noktasına gelecek. Olur mu ?! Korkum o ki olabilir. Emareler bunu göstermektedir. O alay ettiğimiz kafa bulduğumuz Avrupa’nın içerisin de olduğu durumla karşı karşıya kalabiliriz. Ondan dolayı hiç vakit geçirmeden önlemeler almamız şart olmuştur. Aile hakkında yapıcı projeler almak Aile Bakanlığımızın uhdesinde olduğunu herhalde hatırlatmamız yersiz olur. Ondan dolayı Aile Bakanlığımız kendine gelip aileyi kurtarıcı önlemler alması bir tercih değil bir şarttır.
Konu o kadar önemli olduğundan dolayı bugün ülkemin istatistiklerinden sorumlu kurum olan TUİK’E uğradım. Bölge Müdürümüz Sayın Hakan Beyle güzel bir sohbet etme fırsatı buldum. Konu hakkında karşılıklı görüş teatisinde bulunduk. Müdürüm bana dört başlık altında aileyi ilgilendiren istatistikleri verdi. Bu başlıklar ; Evlenme , Boşanma , Kaba Doğum Hızı ve Ortalama Hane halkı Büyüklüğü…Bugün yazım ebatlarında konuyu sizlerin izanlarınıza sunmaya çalışacağım.
Evlenme; 2009’den 2018 yılları arasında. 2009 Türkiye geneli evlenmeler ; 591 742’den bugün gelinen noktada 20018’de evlenmeler ; 553 202 . Trabzon için baktığımızda ; 2009’da ; 5784 iken 2018’de 4955 .Yani aşağıya doğru bir ivme var. Gençlerimiz her geçen sene evlenmekten daha fazla uzaklaşmaya başlamışlar. Bu aşağıya ivmenin sebepleri arasında gençlerimizin maddi durumlarında ki sıkıntılar ve gençlerimiz evlilikle sorumluluk almaktan kaçmaya başlamaları.
Boşanma; 2009’dan 2018 yılları arasında. 2009 Türkiye geneli boşanmalar ; 114 162’den bugün gelinen noktada 2018’de boşanmalar ; 142 448. Trabzon için baktığımızda 2009’da ; 681 iken 2018’da 763 .Yani yukarıya doğru bir ivme var. Gençlerimiz her geçen sene daha fazla boşanmaya başlamışlar. Boşanmaların sebepleri arasında mahkemelere düşen verilerde şiddeti geçimsizlik var. Bu şiddetli geçimsizlik genel bir kavram olarak durmakta. Aslında bunun içerisinde şiddet, aldatma vb. gibi sebepler yer almakta. Fakat aileler bu insanı küçük düşürücü sebepleri yazacakları yerde genel bir ifade olarak şiddetli geçimsizliği resmi evrakta kullanmayı yeğliyorlar.
Kaba Doğum Hızı ; 2009’dan 2018 yılları arasında . 2009 Türkiye geneli doğum hızı; Binde 17,6 iken bugün gelinen noktada 2018 ‘de doğum hızı binde 15,3 . Trabzon için baktığımızda ; 2009’da 14,8 iken 2018’de 12,8. Yani doğum hızımızda da aşağı bir ivme var. Aileler artık çok çocuklu olmaktan uzaklaşmaya başlamışlar.
Ortalama Hane halkı Büyüklüğü ; Durum o kadar tehlike arz ediyor ki hane de yaşayanların oranı 2009’de 4 iken bugün gelinen noktada 2018’da 3,3. Trabzon için baktığımızda ; 2009’da 3,85 iken 2018’de 3,2. Yani hane halkında da bir aşağı ivme var. Türkiye’de tek başına yaşayanların sayısı bugün 2 000 000 oranlarda. Yada gelenek aileler dağılmaya çekirdek aileye dönmeler var. Eskiden huzurevi nedir bilmezdik bugün gelinen noktada ülkemin her vilayetinde birer iki şer hatta üçer tane olmak üzere huzur evleri hizmet vermektedir.
Tüm bu istatistikleri TUİK sayfasından ulaşılabilir . Herkese açık.
Tüm bu istatistiklerden ulaştığım düşüncem Allah muhafaza buyursun yakın bir gelecekte aile diye bir şey kalmayabilir. Ondan dolayı hiç vakit geçirmeden önlemler almamız şart olmuştur.
Tüm bu veriler ailenin dağılma sürecinde olduğunu göstermektedir. Aile dağıldığında diğer birçok sıkıntıların yanında belki de en önemlisi kadınlarımızın çocuklarıyla birlikte sokakta kalacak oluşu ayrı bir insani dram olarak karşımızda durmaktadır.
Ne yapılmalı. Öncelikle aileyi önceleyen diziler ve filmler yapılmalı. Gençlerimiz maddi yönden desteklenmeli. Gençlerimize aile olunmasıyla ilgili bilgiler önceden verilmeli. Her şeyden önce aile toplumun en önemli bir ayağı olduğu kavratılmalı yıkılması durumunda Allah muhafaza bu dağılma devam ettiği taktirde yakın bir gelecekte devletimizin zor günlerle karşı karşıya kalacağı hatırlatılmalıdır.
Aile Bakanlığını gören var mı?!
Aile toplumumuzun çimentosudur…