Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
2020-02-10 22:37:47

BİR MÜSLÜMAN NASIL OLMALI?!

NİZAMETTİN BEKAR

nizamettinbekar@hotmail.com 10 Şubat 2020, 22:37

Müslüman teslim olan demektir. Allah’ı Rab peygamberimizi Peygamber kabul etmektir. Allah’ın ve Resulünün getirdiklerini alan yasaklarından da kaçınan manasına gelir.

Müslüman yalan konuşmaz. Bakınız Peygamberimiz hayatı boyunca gerek Peygamberliğinden önce ve gerekse peygamberliğinden sonra yalan söylediği vaki değildir. Kendi aleyhine bile olsa doğruluktan ayrılmamıştır.

Müslüman emanete riayet etmelidir. Kendisine emanet edilen her şeyi bu mal olur yada makam olur bu emanetleri gözü gibi muhafaza etmelidir. Peygamberimiz 622 yılında kendine Mekke’den Medine’ye hicret emri geldiğinde kendisine emanet edilen tüm mal varlıklarını damadı Hz. Ali’ye teslim ederek suikastçıların arasından geçerek Medine’ye hicret etmiştir. Mekkeliler Peygamberimize inanmadıkları halde koskoca Mekke’de sadece emanet edilecek biri varsa o da Hz. Muhammet inancıyla yanlarında ki kıymetli mallarını Ona emanet ederlerdi.

Müslüman sözünde durmalıdır. Söz verdiğinde sözünü mutlaka yerine getirmelidir.

Annemiz Hz. Hatice Peygamberimizle evlenmesinde yukarıda ki saydığım üç özellik gelmektedir. Alttan alta Mekke’de Peygamberimizden bahsedildiğini duymaktadır. O doğru sözlüdür yalan söylemez emanete riayet eder ve verdiği sözde durmakta olduğundan annemizin ilgisini çeker. İlk etapta amcası Ebu Talibe durumu açar . Sonrada peygamberimizi denemek ister. Bir kervanını Şam’a Peygamberimizin başkanlığında yollar. Yanına da hizmetçisini verir. Kervan Şam’a gidip geldikten sonra annemiz hizmetçisini çağırır ve ona Peygamberimizi sorar. Hizmetçi anlatılanlar hiçbir şey olduğunu ve Onun üzerinde daha fazlası olduğunu söyler. Bunun üzerine annemiz Hz. Hatice Peygamberimizle evlenir. Durum o kadar önemlidir ki annemizi Mekke’de tüm zenginler istemekte olduğu halde o Peygamberimize karar verir. Peygamberimiz yetimdir, fakirdir…

Buraya kadar anlattıklarımızı bir hadisle süsleyelim. Peygamberimiz şöyle buyurmaktadır ; “ Münafığın alameti üçtür. Konuştuğunda yalan söyler. Kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete hıyanet eder ve verdiği sözde durmaz.”

Müslüman erkek hanımına güzel davranır. Hanımına güzel davranan en önemli insan Peygamberimizdir. Peygamberimiz mübarek sözlerinde bakınız şöyle buyurmaktadır ; “ Sizlerin en hayırlınız hanımına güzel davranandır.. Bende sizin hanımına en güzel davranan kişiyim.”

Müslüman ailesine sahip çıkar. Aile denilince ilk başta anne ve baba gelir. Çünkü dünyaya gelişimiz onlar vasıtasıyla olmaktadır. Rabbimiz onları vesile kılmaktadır. Bundan dolayı olacak Kuran ve sünnette onlarca emirde Rabbimiz ve Peygamberimiz anne ve babaya iyi davranılmasını emir buyurmuşlardır. Kuran ; Lokman peygamber oğluna nasihat etmektedir. Oğulcuğum Allah’a sakın olan şirk koşma. Çünkü şirk çok büyük günahtır. Anne ve babana da iyi davran…” Konuyla ilgili Peygamberimizde şöyle buyurmaktadır onlarca güzel sözlerinden birinde ; “ Anne babanın rızası Allah’ın rızasıdır. Anne ve babanın kızgınlığı Allah’ın kızgınlığıdır.”

Müslüman akrabalarına sahip çıkar. Çok önemli bir durum yoksa mutlaka konuşup aile sıcaklığını yaşamalıdırlar. Bakınız Peygamberimiz bir güzel sözlerinde ne buyurmaktadır ; “ Ömrünün uzun ve bereketli olmasını isteyen sılai rahim yani akrabalarına sahip çıksın.”

Müslüman komşularıyla bağlarını sıcak tutmalıdır. Bizler komşularımızdan da mesulüz. Bakınız Peygamberimiz bir güzel sözlerinde ne buyurmaktadır ; “ Dostum Cibril bana komşulukla ilgili o kadar tavsiyede bulundu ki ben komşunun komşuya mirasçı olacağını zannettim. “ Bir başka mübarek sözde de şöyle buyurmaktadır ; “ Komşusunun kendisinden emin olunmayan kimsede hayır yoktur.”

Müslüman diğer kardeşlerinden de mesuldür. Bakınız Peygamberimiz ne buyurmaktadır ; “ İnsanların en hayırlısı başkasına yararlı olandır. “

Müslüman bilime susamış olmalıdır. Kuranın ilk emri “ Okudur. “ Bilim üretmeliyiz. Sanat üretmeliyiz.

Müslümanca yaşayabilme dileğiyle…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.