Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

“Öğretmenlik Mesleği Bu Kanun Tasarısına Sığmaz”

Bölgesel

MEB, eğitim bileşenlerinin görüşünü almadan masa başında hazırladığı kanun tasarısının 22 maddesini tüm itirazlara kulağını tıkayarak Temmuz ayında TBMM’den geçirmişti.

Meclisin açılmasıyla birlikte siyasi iktidar ÖMK tasarını yeniden Meclisin gündemine getirmiş bulunmaktadır.

Öncelikle belirtelim ki öğretmene rağmen bu meslek kanunu tasarısını inatla yasalaştırmanın bizim açımızdan kabul edilebilir bir tarafı bulunmaktadır.

Biliyoruz ki bu tasarı,  eğitimi devletin yurttaşlara kadrolu ve güvenceli bir biçimde istihdam edilen eğitim emekçileri eliyle sunduğu kamusal bir hak olarak değil; parası olanın yararlandığı bir ticari meta olarak gören anlayışın ürünüdür.

Bu yasa tasarısında kamu yararı, öğrenci faydası yok, sermayenin çıkarı vardır.  Öğrenciyi müşteri olarak gören, eğitim emekçilerinin emeğini sömürüye açık hale getiren bir anlayış vardır.

Yasalaştırılmak istenen bu tasarı ile bilimsellikten uzak, siyasi saiklerle hazırlanarak yürürlüğe sokulan Türkiye Yüzyılı Maarif modeline uygun öğretmen profili yaratılmak istenmektedir.

Bir kez daha altını çizelim;

Bu tasarı ile öğretmenlerin ekonomik, özlük ve mesleki sorunlarına çözüm getirilmiyor.

Özel sektör öğretmenlerinin hakları güvence altına alınmıyor.

Eğitim fakülteleri tali plana itilerek Milli Eğitim akademileri esas alınıyor.

Eşit işe eşit ücret ilkesi görmezlikten geliniyor.

Öğretmenler; başöğretmen, uzman öğretmen, öğretmen, sözleşmeli öğretmen gibi kategorilere ayrılıyor.

Meslek itibari yok sayılıp öğretmen emeği değersizleştiriliyor.

Bilinsin ki bu kanun tasarısı inat edilip meclisten geçirildiği takdirde ölü doğmuş, kadük kalmaya mahkum bir yasal metin olarak adlandırılacaktır. Öğretmenin sesine kulak vermeyen ÖMK’yı kabul etmeyeceğiz!

MEB gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır. Siyasi iktidar ve Millî Eğitim Bakanlığı sesimizi duymalı, taleplerimize kulak vermelidir.

            Muhammet İKİNCİ

                 Şube Başkanı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.