Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

TRABZON’DA TAŞKIN KONTROL TESİSLERİMİZLE HIRÇIN DERELERİ DİZGİNLİYORUZ

Bölgesel

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Son 22 yılda Trabzon’a yaptıkları yatırımları açıkladı: “Trabzon’a 58.601.611.040 TL yatırım yapılarak, 201 adet tesis hizmete aldık.

Trabzon’da suyumuzu başarıyla yöneterek; toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık. Trabzonlular için daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Ülkemizin sahip olduğu su ve sulama tesisleri sayesinde elde ettiği tarımsal ürünlerden dolayı kendi kendine yetebilen ülkeler arasında yerini aldığını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Böyle bir sürecin başarıyla atlatılmasının altında yatan en önemli etken ise ülkemizin sahip olduğu su potansiyeli ve yaptığı yatırımlardır. ‘’dedi.

Son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, küresel ısınmanın etkisi ile suyun stratejik öneminin daha da artırdığını ifade eden Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Bununla birlikte suyun stratejik olarak yönetilmesi zorunluluğu da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle suya erişimin güvenli, kesintisiz ve arzu edilen miktarda sağlanabilmesi adına depolama tesisleri büyük önem taşımaktadır. Havza özelliklerine göre planlanan su depolama tesisleri, tüm sistemin sigortası olarak su çevriminin en önemli halkasını teşkil etmektedir. Bu tesisler kuraklık ve taşkın dönemlerinde hayati bir görev üstlenmektedir. ’dedi.

Gelişen teknoloji imkanlarını sulama sistemlerine de entegre etme adına çalışmalarının devam ettiğinin altını çizen Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Yapay zekâ destekli sulama otomasyonu uygulamalarıyla tarımsal verimi artırırken su sarfiyatını azaltıyoruz. Asgari su kullanımıyla azami verimi elde etmek için en yeni teknolojileri de kullanmak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zira, suyun olduğu yerde hayat vardır, bereket vardır, medeniyet vardır. Bu sebeplerle, Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak, 100 yıllık tecrübe ve bilgi birikimimiz ile suya verdiğimiz önemden dolayı tabiri caizse parmakla gösterilen bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. ’dedi.

Trabzon’da Taşkınları Kontrol Altına Almak İçin Projeler Üretiyoruz

Trabzon’a yapmış oldukları DSİ yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Hepimizi derinden sarsan, vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini tehdit eden, taşkınlarla mücadele etmek için son 22 yılda tamamlanan 144 adet taşkın koruma tesisi ile Trabzon şehir merkezi, 262 adet yerleşim yeri ve 2 bin 285 dekar

arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır. 79 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmaları devam etmektedir. Değişen iklim koşulları başta olmak üzere çeşitli sebeplerle oluşabilecek her türlü taşkını kontrol altına alabilmek için projeler üretiyoruz. Bu kapsamda Son 22 yılda Trabzon’a 58.601.611.040 TL yatırım yapılarak, 201 adet tesis hizmete aldık. Bu tesislerin; 1 adedi baraj, 1 adedi gölet, 3 adedi içmesuyu tesisi, 50 adedi HES, 144 adedi Taşkın Koruma tesisidir.” dedi.

“Taşkın Erken Uyarı Sistemleri” Aşırı Yağışlarda Aktif Olarak Kullanılıyor

Trabzon İlimizde taşkınlarla mücadelede önemli bir rol oynayan yenilikçi projelere ve taşkın erken uyarı sistemlerine de değinen Genel Müdür Balta, “Taşkınlarla mücadelede, yukarı havzadaki su seviyesinin yükselmesinin tespiti, Vatandaşların can ve mal kaybını önleyebilmek adına, hayati bir önem taşıyor. DSİ olarak bu konuda da adım attık ve pilot bölge seçtiğimiz Doğu Karadeniz’de Trabzon’da 34 Rize’de 35, Giresun’da 49, Gümüşhane’de 5 ve Bayburt’ta 2 olmak üzere, toplam 125 adet taşkın erken uyarı sistemi kurarak işletmeye aldık. Şu anda bu sistemlerimizi aşırı yağışlarda aktif olarak kullanıyoruz. Aynı zamanda yapısal tedbirler kapsamında riskli derelerimize geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel tırmıkları inşa ediyoruz. Doğu Karadeniz’de uyguladığımız ve aşırı yağışlarda başarıyla çalışan bu projelerimizi yurt genelinde de yaygınlaştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dağları Delerek Trabzon’a Kaliteli ve Güvenli Bir İçmesuyu Ulaştırdık

Trabzon’un en önemli yatırımlarından biri olan Trabzon İçmesuyu Projesini tamamladıklarını kaydeden Genel Müdür Balta, “Bilindiği üzere Trabzon İlimizin içmesuyu problemini ortadan kaldırmak için Trabzon İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Trabzon İlimizin 2055 yılına kadar ki içmesuyu ihtiyacını karşılayacak olan söz konusu projemiz 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamamız olan Atasu Barajı’nı 2012 yılında hizmete açmıştık. Atasu Barajımız sayesinde yıllık 75 milyon metreküp suyu regüle ederek, önce Akoluk Arıtma Tesisimize oradan da İsale hattı vasıtasıyla temiz su depolarına aktardık. Akoluk Arıtma Tesisimiz son derece modern bir tesis oldu. Bu tesisimizi de tamamlayarak 12 Mayıs 2023 tarihinde TİSKİ’ye devrettik. İçmesuyu İsale hattı için de Kutlugün’de 1012 m uzunluğunda tünel açtık. Ferhat gibi dağları delerek sonuca ulaştık ve söz konusu projemizi tamamlayarak, kaliteli ve güvenli bir içmesuyu vatandaşlarımızın çeşmelerine ulaştırdık.” dedi.

Sera Gölü Çökeltim Havuzu ile 4 Mevsim Temiz Kalacak

Trabzon’un dünyaca ünlü turizm merkezilerinden biri olan Sera Gölü’nde kapsamlı bir temizlik çalışması başlattıklarına da değinen Genel Müdür Balta, “Bildiğiniz üzere Trabzon Sera Gölü, ülkemizin önemli turizm noktalarından biri. Bu gölü her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Bu doğa harikası gölde zaman zaman rusubi malzemelerin birikmesiyle kirlenmeler oluyor ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkıyordu. DSİ olarak hem olası taşkınlara karşı tedbir almak hem de rusubi malzemenin göle ulaşmaması için yukarı havzada 7 adet bent inşa ettik. Bu bentler ile aslında Sera Gölü'nü doldurup, kirleten unsurların birçoğu ortadan kaldırıldı. Buna rağmen ince yapılı malzemeler; yağışlar ve havzadaki kötü kullanımlar sebebiyle göle kadar ulaşıyor ve kirliliğe neden oluyor. Sera Gölü’nde başlattığımız makinalı çalışma ile dip temizliği yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda da bu temizlik çalışmalarını yapmıştık. Bunu daha sürdürülebilir ve daha ekonomik kılmak için, Çökeltim havuzu inşa ettik. Ülkemizde

ilk kez bir gölü korumak amacıyla yaptığımız bu tesisle gölün 4 mevsim temiz kalmasını hedefliyoruz” dedi.

Suyumuzdan Aldığımız Güç Enerjiye Dönüşüyor

Trabzon’da son 22 yılda 50 Adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alındığını ifade eden DSİ Genel Müdürü Balta, “Bu tesislerle 2.102 milyon kwH ortalama üretime ulaşılmış ve yıllık 5.466 milyon TL milli ekonomiye katkı sağlanmıştır.” diye konuştu.

Genel Müdür Balta son olarak; “DSİ olarak gökten inen her damla rahmeti yer üstünde ve yer altında takip ederek, ülkemizin ve milletin hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan Kullandıkları her damla suyu son damlasıymış gibi kullanmalarını rica ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.