Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

Trabzon’un Araklı ilçesi Erikli yaylasını maden şirketi değil devlet katlediyor..!

Bölgesel

Trabzon Araklı halkı, altın madeni çalışmaları için ÇED sürecini beklemeyerek gece yarısı iş makinelerini onlarca Jandarma desteğiyle yaylaya çıkaran şirkete tepki gösterdi: “ Jandarma desteğiyle hukuksuz bir şekilde buraya kolluk kuvvetleriyle giriş yaptılar”

Özel Haber: Gençağa Karafazlı

Trabzon’un Araklı ilçesi Karadere Vadisi Erikli yaylasında altın madeni arama çalışmaları için ÇED süreci tamamlanmadan iş makinelerini yaylaya çıkaran Sayer Enerji’ye yöre halkı tepki gösterdi. Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Avukatı Selçuk Özderya, “Yöre insanının bu gece yarısı ÇED raporu olmadan yasal olmayan bir şekilde sondaj çalışmasına gidilmesine karşı duruşu tamamen yasal bir duruştur” dedi.
Trabzon’un Araklı ilçesi Karadere Vadisi Erikli Yaylasında daha önce sondaj çalışması yapılan bölgede Sayer Enerji tarafından altın madeni arama çalışmaları için ÇED süreci başlatılmıştı. Şirketin ÇED süreci tamamlanmadan Erikli yaylasına gece saatlerinde iş makinelerini çıkarmasına halk tepki gösterdi.

Yöre halkının şirkete tepki göstermesinin ardından Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül ile 15 yurttaş gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar iş makinelerinin yaylaya çıkarılmasının ardından serbest bırakıldı. Yaşanan olayı duyan İyi Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ve CHP Araklı Belediye Başkan Adayı Osman Dilber olay yerine giderek yurttaşlara destek verdi. Bölgeye gelen Aydın, vatandaşların gözaltına alınma nedenini sorguladı.
“Halk şirketin yasa dışı eylemine karşı yasal bir duruş sergilemiştir”

Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Avukatı Selçuk Özderya şunları söyledi:

“Yöre insanının bu gece yarısı ÇED raporu olmadan yasal olmayan bir şekilde sondaj çalışmasına gidilmesine karşı duruşu tamamen yasal bir duruştur. Şu anda bazı arkadaşlarımız kolluk kuvvetleri tarafından gözaltına alınma işlemi yapılmadı ancak şu anda tutuyorlar. Kesinlikle burada olan insanlarımızın yasal tepki gösterme dışında asla yasadışı bir eylemleri olmamıştır gözaltına tutulmaları hukuken doğru değildir yetkililere çağrımız derhal bırakılmalarıdır. Burada bu akşam yasa dışı bir şey varsa maden şirketinin maden kanununa aykırı bir şekilde ÇED raporu almadan sondaj çalışması yapmak istemesidir tek yasadışı işlem budur. Ancak, bizim mücadelemiz hukuk nezdindedir. Hukuki olarak Türk yargısı bu hukuksuz eylemin durması için en yakın zamanda hukuki işlemleri yapacağız.”

Gece böyle bir operasyonunun yapılması konusunda Av. Selçuk Özderya, “Zaten bu yapılan yasal bir eylem olsaydı böyle gece yarısı operasyon yapılmazdı bunun yasa dışı olduğu nihayetinde anlaşılacak ortaya çıkacak ve bu işte dahil olan yasa dışı faaliyet yapan herkes mutlaka kanun önünde yargı önünde hesap verecek bizim buna inancımız tamdır. Adaletin olmadığı yerde huzur olmaz. Bizim buradaki insanlarımızın yöre halkının tek mücadelesi yasa dışı bir faaliyetle bu toprakların zehirlenmemesidir başka bir niyeti yoktur bu topraklar bize atalarımızın emanetidir biz de gelecek nesillerimize bu emaneti bırakmak için hukuk çerçevesinde mücadelemizi yapacağı” dedi.

“Hukuksuz bir şekilde buraya kolluk kuvvetleriyle pazar akşamı giriş yaptılar”

Araklı Belediye Başkan Adayı Osman Dilber, Araklı halkına destek vermek amacıyla gittiği Erikli Yaylasında yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

“Bu akşam Erikli Yaylasındayız bildiğiniz üzere maden sahasındayız altın madeni arama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için ÇED raporunun olmamasına rağmen hukuksuz bir şekilde  buraya kolluk kuvvetleriyle pazar akşamı giriş yaptılar ve bu süreci inşa etmeden önce arkadaşlarımızın çoğunu telefonla arayarak ifadeye çağıran kolluk kuvvetleri buradaki insanların haklı mücadelesini yok etmek o mücadelenin içerisinde olmamasına neden sağlamak için böyle bir çalışma yaptılar gecenin ilerleyen saatlerinde maden sahasına kolluk kuvvetleri ile birlikte giriş yaptılar. Bildiğiniz üzere siyanürle altın arama faaliyetleri ülkemizde ve dünyada aslında çok geri kalmış bir metotla yapılan bir maden arama süreci.”
“Onlarca Jandarma korumasıyla şirket, gece baskını düzenleyerek iş makinelerini yaylaya çıkardı”

Jandarma tarafından gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Araklı Karadere Vadisi ve Yayları Doğa ve Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı Şener Şengül ise yaşananları şöyle anlattı:

“Geçtiğimiz yıllarda Erikli Yaylası’nda keşif için sondaj çalışması yapılmış ve yaylamız delik deşik edilerek terk edilmişti. Biz Araklı halkı ve yaşam savunucusu arkadaşlarımızla beraber kadın çocuk yaşlı onlarca insan toplanarak bir ay önce Erikli Yaylasın da delik deşik edilen alanlarda yüzlerce fidan diktik protesto eylemi gerçekleştirdik. Bilindiği gibi Erikli yaylası maden arama ruhsat ihalesi yapılmış ancak ÇED süreci tamamlanmamıştı. Biz bu sürecin tamamlanmaması durumunda Erikli yaylasına maden arama çalışmalarına asla müsaade etmeyeceğimizi o günkü eylemimizde söylemiştik. Havaların soğuması ve yaylalardan insanların şehre geri dönmesini fırsat bilen Sayer Enerji, ÇED süreci tamamlanmadan hukuksuz bir şekilde dün gece bir baskınla onlarca Jandarma korumasıyla iş makinelerini Erikli yaylasına götürmek istedi. Biz bu durumu öğrenince Pazarcık mevkiinde toplanarak Erikli yaylasına iş makinelerinin çıkmasını engellemeye çalıştık. Onlarca jandarmanın Erikli yaylası yol ağzında Pazarcık mevkiinde yaylaya çıkmamızı engellendi. Burada yer yer tartışmalar yaşandı ardından beni ve yaklaşık 15 arkadaşımızı gözaltına aldılar. İş makineleri yaylaya çıkması sağlandıktan sonra bizi serbest bıraktılar.
“ÇED süreci tamamlanmadan emrivaki düzmece evraklarla gece operasyon yaptılar”

Şu an gece saat 01:00 araçlarımızda bekleyişimiz sürüyor. Şirketin yaptıkları işin hiçbir hukuki yönü yok ve ÇED raporu olmadan ani bir baskınla gece yarısı askerleri karşımıza yığarak zorla makineleri sahaya soktular. Mera komisyonu ve çevre il müdürlüğünden alınan Emrivaki izinlerle eksik belgelerle operasyon yaptılar. Kanun tanımıyorlar, hukuk tanımıyorlar, zorla topraklarımızı yaşam alanlarımızı elimizden alıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz. Her koşulda hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan Devletimizin değerli yöneticilerine sesleniyorum. Yaşam alanlarımız hukuksuz bir şekilde delik deşik eden bu şirketlerin hukuksuzluğuna ‘dur’ deyin. Bizim çocuklarımız olan Jandarma görevlilerini bu hukuksuzluğa alet etmeyin bizleri çocuklarımızla karşı karşıya getirmeyin. Biz toprağımızı suyumuzu ve yaşam alanlarımızı korumaya gelecek nesillere bırakmaya çalışıyoruz o hukuk tanımayan şirketler ise gözleri paradan başka bir şey görmüyor yaşam alanlarımız yok ediyor onlara artık ‘dur’ deyin.”
“Çoban sivil jandarma görevlilerini şirket yetkilisi sandı yayladan kovdu gözaltına alındı”

Öte yandan gündüz Erikli yaylasına giden ve alanda keşif yapan sivil şahısları maden şirketinin sorumluları sanan Yusuf Aydın adlı çoban şahısları yaylayı terk etmeleri konusunda uyardı. Yaşanan tartışma esnasında Yusuf Aydın’ın silah çektiği şahısları tehdit ederek yayladan kovduğu iddia edildi. Olay sonrası yaylada keşif yapan şahısların şirket sorumlusu değil sivil jandarma görevlisi oldukları ortaya çıkınca Yusuf Aydın jandarma tarafından göz altına alındı. Dünden beri gözaltında tutulan Aydın bugün Araklı Cumhuriyet savcılığına ifadeye çıkarılacağı öğrenildi.
Ne olmuştu:

Trabzon’un Araklı ilçesi Karadere Vadisi Erikli Yaylasında daha önce sondaj çalışması yapılan alanda altın madeni arama ihalesini alan. Sayer enerji üretim sanayi ve ticaret anonim şirketi, Saya madencilik anonim şirketi, altın madeni arama çalışmaları başlatmak için Çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattı.

Araklı halkı ve doğa severler Karadere Vadisi Erikli Yaylasında altın madeni arama çalışmaları ile ilgili ÇED süreci başlatılmasına karşı daha önce maden için sondaj çalışması ve keşif yapılan Erikli yaylasında 08.09 2024 toplanarak bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasının ardından sondaj çalışması yapılana alana doğru “dağlara, yaylalar bizimdir bizim kalacak, madene hayır” sloganları eşliğinde yürüyüş yaptı. Yurttaşlar, “Sömürge madenciliğine hayır İhaleler iptal edilsin” pankartı açtı, “altına hücum halka zülüm”, “doğaya saygı toprağa adalet”, “firmalara ruhsat yaylalara bomba” yazılı dövizler taşıyan yurttaşlar yürüyüşün ardından sondaj çalışması sonucu delik deşik edilen alanlara fidanlar dikerek maden arama çalışmalarını protesto etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.