Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

ULUSAL FINDIK KONSEYİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HAMZA BÖLÜK FINDIK SEZONU HAYIRLI OLSUN DEDİ

Bölgesel

2024-2025 Fındık sezonunu idrak ettiğimiz şu günlerde; yeni fındık sezonunun tüm fındık sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını ve bol kazançlar getirmesini temenni ediyorum.

Fındık ticaretinin yoğun olarak yaşandığı şu günlerde kalite bazında yaşanan bir çok sorunun yanında Fındık ticareti için Devletimiz tarafından ortaya konulmuş TS 3074 ve TS 3075 gibi standartlar ve uygulamadaki bir çok mevzuatın yanında fındık sektörünün içerisinde yıllardan beri uygulana gelen örf, adet ve teamüllerin yok sayılarak bunların yerine fındık ticaretinin kurallarını, herkesin kendisini otorite yerine koyarak yeni kurallar ve usuller ihdas etmeye çalıştığını görmekteyiz. Bu türden dayatmaların, tümden hukuksal ve ticaret etiğine uygun düşmediğini tüm sektörün dikkatine sunuyorum. TSE’ce ortaya konulmuş olan iç fındıktaki % 2 çürük kabul oranının; % 1 ve % 1,3 gibi kendi isteğine göre keyfi uygulamalara gitmek, kanun koyucu gibi davranmaktır ve kabul edilemez.

Türk Fındık Sektöründe yıllardan beri uygulana gelen ve artık teamülden sayılan uygulamaların yerine, iç fındık çuval daralarının düşülerek net üzerinden uygulamalara gidilmesinin de ticaretin etik ilkelerine aykırı olduğunu ve yeniden uygulamaya çalışılan bu dayatmaların sektörümüzdeki işbirliği ve dayanışmaya sekte vuracağını ifade etmek istiyorum.

Buradan hareketle gerek mevzuat ile konulmuş kuralların gerekse yıllardan beri uygulana gelen ve hukuksal olarak teamül olarak sayılan fındık ticaretinin asli unsuru olarak kabul edilen uygulamaların yerine bu sezon içerisinde konulmak istenen işbirliği, istişare ve dayanışma kültürümüze aykırı her türlü dayatma uygulamaların kabul edilemeyeceğini tüm fındık sektörüne bu vesile ile bildirir yeni sezonun tekrar hepimize hayırlar ve bereketler getirmesini diliyor en derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Kamuoyuna ve tüm fındık paydaşlarına saygıyla arz olunur. Giresun, 25.09.2024

Saygılarımla,

Yönetim Kurulu Başkanı

Hamza BÖLÜK

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.