Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

BAŞKAN GENÇ: KADINA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE KARŞI YENİ FARKINDALIKLAR OLUŞTURMALIYIZ

Gündem

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Farkındalık Eğitimi programına katıldı. Başkan Genç, “Kadına şiddeti öneme konusunda üzerimize düşen sorumluluklarımız var, devletimizin yasal tedbirleri var ama yeni farkındalıklar ortaya koymalıyız” dedi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca kadına yönelik her türlü şiddeti önleme amacıyla hazırlanan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı" kapsamında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Yerel Eşitlik Komisyonu tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Farkındalık Eğitimi programı düzenlendi. Programda, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in yanı sıra ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda katılımcı yer aldı. Kadına karşı şiddetle mücadele konusunda farkındalık oluşturmak ve atılabilecek adımları istişare etmek amacıyla bir araya geldiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bakanlığımızın ulusal eylem planı kapsamında, yerelde de Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde şehrimizde bu toplantımızı düzenlememize katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum. Cenab-ı Allah insanı erkek kadın ayırt etmeksizin eşref-i mahlukat olarak yarattı. Yani yaratılmışların en üstünü olarak yarattı. Biz böyle inanıyoruz. Bu manada üstünlüğü Allah sadece kendisine karşı kulun vazifesinde takvayla ölçümlemiş. Erkeğe ya da kadına ait bir üstünlük koymamış. Kadınlarımızın mücadelesini, gücünü, kudretini, kattıkları kıymeti esaslı bir şekilde dikkate almak ve bir arada yaşamamızın sorumluluğuyla hareket etmek gibi bir yükümlülüğümüz var” dedi. 

YENİ BİR ŞEY ORTAYA KOYMALIYIZ
Başkan Genç, “Günümüzde kadına karşı gerek fiziksel gerekse psikolojik şiddetle karşı karşıyayız. Bundan dolayı kadınlarımızın vefat ettiğini ve ezildiğini görmek hakikaten bizi çok üzüyor. Biz bir sorumluluk makamındayız. Bu işler sadece üzülmekle geçmeyecek. Yasal sorumluluklar var, zorunluluklar var. Ortahisar Belediyemizdeyken nüfusumuzun 100 binin üzerinde olması hasebiyle konukevi başta olmak üzere gerekli bir kısım önlemleri alma gibi çözümleri ürettik. Başka bir şey üretmek lazım. Yeni farkındalıklar oluşturmak lazım. Bunu da bu tür toplantılar vesilesiyle düşünmek, ortaya koymak durumundayız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü diye bir gün var. Dünya Kadınlar Günü veya bugün dolayısıyla etkinlik yapmanın bir anlamı var. Kadının bir mücadelesi var o mücadeledeki zorluklarıyla beraber yaşadığı sıkıntılar var. Bunu bugün de tekrar ortaya çıkarmak istiyor. Kime karşı? Erkeğe karşı. Peki erkek bu şiddeti fiziksel ya da yapmamış olsa buna gerek bile kalmaması lazım. Hem inancımızın hem de medeniyetimizin bize yüklediği sorumluluklar var. 6284 sayılı yasamız var, KADES uygulamaları var, devletimizin yasal tedbirleri var ama benim kanaatim yeni bir şey bizim ortaya koymamız lazım. Bu sadece bizim ülkemize özgü değil. Dünyanın bütün ülkelerinde var. Biz kendi değerlerimizle bu işi daha ayrı bir konsepte oturtabiliriz diye düşünüyorum. Trabzon'dan, bu toplantılardan yeni bir yeni ses, yeni bir söz çıkartalım ki toplumda bir farkındalığa da erişelim” şeklinde konuştu.  

KADINLARIN GÜÇLENMESİNE DESTEK OLMALIYIZ
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Yerel Eşitlik Komisyonu Başkanı Ayfer Cihan ise, “Kadına yönelik şiddet maalesef tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de toplumsal bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Bu durum yalnızca kadınların değil, toplumun tamamının refahını, huzurunu ve geleceğini tehdit eden bir insan hakları ihlalidir. Şiddeti önlemenin, toplumsal eşitliği sağlamanın en etkili yollarından biri farkındalığı artırmak ve eğitim yoluyla zihniyet dönüşümünü desteklemektir. Belediyemizin yerel eşitlik komisyonu olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı ve kadınların yaşam haklarını korumayı temel önceliklerimizden biri olarak görüyoruz. Bu eğitim programı da kadınların karşılaştıkları zorluklara karşı çözüm üretmek ve hep birlikte daha eşit daha güvenli bir toplum oluşturmak için attığımız önemli adımlardan biridir. Bugün burada ele alacağımız konular yalnızca şiddeti tanımlamak ve önlemekle sınırlı değildir. Aynı zamanda kadınların güçlenmesine katkı sunacak, ailelerimize, iş yerlerimize ve toplumun her alanına eşit tutacak bilgiler paylaşacağız. Kadına yönelik şiddetle mücadele yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve bireylerin ortak çabasıyla ulaşılabiliyor. Bu programın sonunda hepimizin şiddetle de mücadele daha bilinçli, daha kararlı ve daha donanımlı hale geleceğine inanıyor, katılımınız ve destekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı Çocuk Şube Müdürü Serkan Saraloğlu, kadına şiddete yönelik sunum gerçekleştirdi. Programın sonunda Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, katılımcılara sertifikalarını, eğitim faaliyetine sunumuyla katkı sunan Serkan Saraloğlu'na da plaket takdim etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.