Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

Bayburt’da 2 Yeni Mağara Tescil İçin Gün Sayıyor

Gündem

Bayburt’un Demirözü İlçesine Bağlı Gökçedere Beldesinde 2 yeni mağara Bayburt Müze Müdürlüğü yetkilileri tarafından incelenerek Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne kaydı yapılması için resmi yazışma süreci başlatıldı.

Gökçedere Beldesi Sakinlerinde Emekli Emniyet Teşkilatı Mensubu Akman Aydın ve Gazeteci Arif AZAK’ın uzun uğraşlar sonucu ulaştıkları mağaraların yerini yetkililere bildirmesi ile başlayan süreçte Hamşi Mağarasını inceleyen Sanat Tarihçisi Demet Eryılmaz mağaralarda gerçekleştirdiği incelemenin ardından yaptığı açıklamada: “Bayburt Müze Müdürlüğü olarak Kültür varlıklarına gidelim, tescil edelim. Kaçak kazı yapılmasının önüne geçip, koruma altına alalım istiyoruz. Bayburt Gökçedere Beldemizdeki 2 mağarayı inceleme fırsatımız oldu. Hamşi Mağarasının tescili için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgileri gönderdik. Komönü bölgesinde yabani kurtlar olduğu için inceleme henüz yapamadık” ifadelerini kullandı.

Emekli Emniyet Teşkilatı Mensubu Akman Aydın açıklamasında: “Hamşi Mağarası 3 metre yükseklikte girişle içerde bölümlenen odalar ve sarkıtlardan oluşuyor. Dışarıda 30 derece içerisi yaklaşık 10 derece civarında ısıya sahip, sonu gözükmeyen insan eliyle kapısı yapılmış devasa bir yerleşim bölgesi, doğa harikası bir mekan” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Arif AZAK bölgede yeni bulunan tarihi yapılara ilişkin açıklamasında: “Gökçedere Beldemizde geçtiğimiz yıl Tarihi Ahurcuk Kalesi için Akman Aydın abimle resmi yazışmaları gerçekleştirip tescil sürecini başlatmıştık. Bu yıl ise bölge halkı tarafından bilinen fakat resmi kurumlara bilgisi verilmemiş olan 2 yeni mağaramızın yerinde yetkili kurum temsilcileri ile inceleme yapılıp tescili için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bilgileri gönderildi. Bundan sonraki süreçte Bayburt İl Özel idaresi, Valilik, Kaymakamlık ve Gökçedere Belediyesi aracılığı ile Bakanlıktan talepte bulunup tarihi yapılarımız Kültür varlığı olsun, Turizmin hizmetine kazandırılsın amacı ile yatırım programına alınması konusunda gerekli girişimleri yapacağız. Geçmişi çok eskilere dayanan Gökçedere Beldemiz Satala Antik Kentini Karadeniz’e bağlayan tarihi İpekyolu güzergahı üzerinde asırlardır kilit noktada yer almış bir konumdadır. Bu tarihi mağaraların içerisine geçmiş yıllarda giren bazı Köylülerimizden mağara içerisinde taştan oyulmuş hükümdar heykellerinin farklı yapıların olduğunu dinleyince hiç tereddüt etmeden mağaraların bulunduğu bölgeye ulaşıp yetkili kurumlar ile irtibata geçtik. Mağara içerisinde bir süre ilerledikten sonra tehlikeli 3 metre ve üzerinde çukurlar olduğunu, büyük su birikintilerinin olduğunu, hava dengesinin bozulduğunu hissedince geri döndük.
Bayburt Afad İl Müdürü  Uğur Minder ile görüştüm. Uğur Bey mağaraya girersek gaz ölçümü yapabiliriz. Mağarada ilerleme konusunda Turizm Müdürlüğü ihale açıp resmi izinleri alacak şeklinde beyanda bulundu. Bizlerde bundan sonraki süreçte resmi kurumların çalışmalarının takipçisi olarak süreci hızlandırma noktasında elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Komönü mağarasında yabani kurt tehlikesi ekiplerin çalışmasını engelledi. Bu kurtlar Gökçedere Beldemizin içerisine kadar inerek koyun, keçi gibi hayvanlarımıza zarar veriyor. İnsanları tedirgin ediyor. Ben ruhsatlı silahımla bu kurtları vursam şuç işlemiş duruma düşüp ceza alıyorum. Geçtiğiz günlerde yetkili kurumlardan Orman Muhafazadan bu konuda yardım istedim fakat ellerinde gerekli aşı ve ekipmanın olmadığını, Erzurum Bölgeden istediklerini fakat alamadıklarını söylediler. Bu konuyu da çözmesi için yetkililere çağrıda bulunuyorum ” açıklamasında bulundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.