Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
2020-02-18 20:37:26

SAĞLIK ÖNEMLİDİR

NİZAMETTİN BEKAR

nizamettinbekar@hotmail.com 18 Şubat 2020, 20:37

Birkaç gündür ülkem geneli önemli bir tartışma yaşanmaktadır. Konu sigara haram mıdır yoksa mubah mıdır?! Bugün yazım boyunca bu konuyu yazmaya çalışacağım.

İlk dönem fıkıh kitaplarına bakarsak sigara mekruh olduğu kayıtlıdır. Çünkü o dönemlerde tıp ancak o kadar anlıyordu sigaranın insan bedenine zararlarını. O dönemlerde sigara hayatı felç edici özellikleri bilinmediğinden dolayı da İslam alimleri sigaraya mekruh demişlerdir. Hata mı ettiler hayır hata etmediler. Çünkü tıp o günlerde ancak yüzeysel birkaç zararını ortaya koymuştu. İslam alimleri de zararlarını o günün detaylarına göre de mekruh dediler. Yani en azından zararlı olduğunu ortaya koydular.

Günümüze gelindiğinde günümüzde tıp ileri teknolojileri sayesinde artık insan damarlarında dolaşmaktadır. Öyle teknolojiler var ki inanın bana aklınızı yitirirsiniz. İnsan bedeninde ne buluşlar yapıldı. Bakınız bugün ileri teknolojiyle sigaranın insan bedeninde her organa ölümcül zarar verdiğini keşfetti. Sigaranın zarar vermediği bir tane organ yok. Sigara verdiği zarar da büyük oranda kanser illetiyle ilgili olduğu bulundu. Sigara önce ciğerlere daha sonrada bütün organlarda kanser etkisi yapmakta olduğunu bugünün ileri tıp teknolojisiyle bulundu. Bakın gidin herhangi bir iç hastalıkları uzmanına sizlere ne diyecek biliyor musunuz eğer sigara içiyorsan sakın bir daha benim yanıma beni iyileştir diye gelme demeye başlamışılardır. Yapılan bilimsel çalışmalarda insan eğer sigara içiyorsa kansere yakalanma oranı yüzde sekse oranlarda. İçtiği halde yakalanmama oranları ise yüzde yirmi oranlarında. Sigara içmeyenlerde ise bu oranlar tam tersi. Yani içmeyenler kansere yakalanma oranları yüzde yirmi yakalanmama oranları ise yüzde seksen oranlarında.

Şimdi sizlere soruyorum bu durumda sizler İslam alimi olsanız sigaraya nasıl fetva verirsiniz?! Mubah mı haram mı?! El cevap ben vereyim haram demekten başka bir seçenek yoktur. Çünkü İslam’da insan sağlığı insana emanet edildiğinden insan bilerek bu sağlık nimetine ihanet ederse bu durumda da ortaya sigaranın haramlığı otomatik olarak çıkmaktadır. İslam alimleri nasıl başka fetva verecekler?! Eğer verseler bu fetvaları daha nasıl İslam’ın emanet olarak değerlendirdiği sağlık nimetine karşı küfranı nimet olmayacak mı?! Verilecek bu fetva Allah indinde kişiyi sorumlu tutmayacak mı?!

Bakınız Sevgili Peygamberimiz mübarek sözlerinde birinde ne buyurmaktadır; “ İnsanoğlu iki nimetin kadri kıymetini bilmemiştir. Boş zaman ve sağlık” Bu hadis açıkça sağlığımızın kıymetini bilmediğimizi göstermektedir. İnsan sigara içerek sağlığını bozmaktadır.

Şimdi sigara içenler bana Nizamettin Hocam bizlerin kimseye zararımız yok dediklerini duyar gibi oluyorum. Fakat tıp çevreleri sigara içilen bir mecliste sigara içmeyenler daha fazla ciğerleri tahriş olmaktadır dedikleri de bilimsel kayıtlarda geçmektedir. Yani sen sigara içerek hem kendine hem de yanında ki eğer içmiyorsa onlara daha fazla zarar vermektesin. Buradan evlerde içilmesi durumunda çoluk çocuğun durumunu da sizlerin izanlarına sunmak isterim. Yani içilmesi durumunda çocuklarımız hayata bir sıfır yenik başlamakta. Daha o çağlarda ciğerinde tahrişler olmakta.

Kızmayın bana ama sigara içilmesi sağlığa hem de çok zararlı olduğundan haramdır…

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.