Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

Dünya Sağlık Örgütü Raporu: Her 6 Ölümün 1’i Kanserden

Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı rapora göre, bu yıl yaklaşık 18.1 milyon yeni kanser tanısı olacak. Tütün kullanımı kanserde en büyük risk faktörü. Kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden tütün ürünleri sorumlu.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son raporuna göre, içinde bulunduğumuz yıl 9.6 milyon kişinin ölümünden kanser sorumlu olacak. Yani her 6 ölümden 1’i kanserden kaynaklanıyor.
SAYI HER YIL ARTIYOR
İstatistikler bu sayının her yıl arttığını işaret ediyor. 2012’de yıllık kanser vakası 14.1 milyonken, yıllık kansere bağlı ölüm sayısı 8.2 olmuştu. Tütün kullanımı kanserde en büyük risk faktörü. Kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden tütün ürünleri sorumlu. Umut ve Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Nimet Baki, “Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte birinden, yüksek vücut kitle indeksi, düşük meyve ve sebze tüketimi, fiziksel aktivite eksikliği, tütün ve alkol kullanımı sorumlu” diyor.
VİRÜS DE KANSER EDİYOR
Hepatit ve insan papilloma virüsü (HPV) gibi enfeksiyonlar nedeniyle gelişen kanserlerin de oranı yüksek. Düşük ve orta gelirli ülkelerde kanser vakalarının yüzde 25’inin nedeni söz konusu biyolojik kanserojenler. Rapora göre, kanserler nedenlerinin yüzde 50’si çevresel. Yani, sigara, obezite, virüs ve bakteriler, ultraviyole ışınları, alkol ve kimsayal kanser yapıcılar. Yüzde 35’i çoğu yaşla birlikte artan rastgele mutasyonlardan kaynaklanıyor. Yüzde 15’i ise kalıtsal geçiş ve ailesel yatkınlıkla gelişiyor.
Dr.Nimet Baki yaşlanmanın da kanser gelişimi için başka bir temel faktör olduğunu hatırlatıyor. Yaşla birlikte kanser sıklığının “dramatik” bir şekilde arttığını belirtiyor: “Bunun üç ana nedeni var. İlki hücresel hasarların birikmesi. Bağışıklık sistemi fonksiyonunun azalması ve hücresel tamir mekanizmalarının daha az etkili olması da diğer nedenler.”

Dr.Nimet Baki,dünya sağlık örgütünün verilerine göre en sık rastlanan kanser türü akciğer ve meme kanseri. WHO'ya göre diğer kanser türlerinin sıklığı şöyle devam ediyor:
Akciğer: 2.09 milyon vaka

Meme: 2.09 milyon vaka

Kolon-rektum: 1.8 milyon vaka
Prostat: 1.28 milyon vaka

Cilt kanseri (melanom olmayan): 1.04 milyon vaka

Mide 1.03 milyon vaka

EN ÇOK ÖLÜM AKCİĞERDE

Bir yılda yaşamını yitirecek kanser hastalarının sayısı şöyle:

Akciğer: 1.76 milyon ölüm

Kolon-rektum: 862 bin ölüm

Mide: 783 bin ölüm

Karaciğer: 782 bin ölüm

Meme: 627 bin ölüm.

DÜZENLİ OLARAK TIBBI BAKIM ALIN


Umut ve Yaşam Derneği Başkanı Dr.Nimet Baki kanserden korunmak için düzenli tıbbı bakım alınması gerektiğini ifade ederken;
''Cilt, kolon, rahim ağzı ve meme kanseri gibi çeşitli kanserler için düzenli aralıklarla yapılan elle muayene ve taramalar kanseri erken keşfetme şansınızı artırabilir; bu ise tedavinin başarılı olmasının en muhtemel olduğu dönemdir . Doktorunuzdan sizin için en iyi kanser taraması programı hakkında bilgi isteyin.
Bugünden başlayarak, kanserden korunmayı ellerinize alın. Ödüllerini ömrünüz boyunca toplayacaksınız.'' 
Kanserden Korunmak İçin 20 Önlem!
Kimyasal maddelere maruz kalmak, sigara ve alkol tüketmek, stres ve sağlıksız beslenmek, kanser vakalarının artmasına neden oluyor. Bu dış etkenlerden uzak durularak kanser riski azaltılabilir mi? Uzmanlar yaşam tarzı değişikliğinin kanser riskini azalttığını söylüyor. Özellikle beslenme alışkanlıkları değiştirilerek, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzaklaşılarak ve hareketli bir yaşam ile kansere yakalanma oranı düşürülebiliyor.
Dr. Baki 20 madde ile kanserden nasıl korunulması gerektiğini anlattı.
Kanserden korunmak için bu önerileri dikkate alın
Kişi ideal kilosunu korumaya çalışmalıdır.


Tek yönlü beslenmeden kaçınılmalıdır. Et, süt, tahıl, meyve- sebze ve yağ olmak üzere tüm besin gruplarından gün içinde uygun miktarlarda tüketilmelidir.
Günde 5 porsiyon meyve ve 2 porsiyon sebze yemeye dikkat edilmelidir.
Kanserden korunmada posa alımının çok önemlidir. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam buğday ekmeğini tercih edilmelidir. Kabuklarıyla yenebilen meyveler soyulmadan tüketilmelidir.
İdeal kilonun korunması amacıyla, fazla şeker tüketiminden kaçınılmalıdır.
Pişirme yöntemi olarak fırında veya haşlamayı tercih edilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalı, yemekleri fazla kavurmadan pişirilmelidir.
Sigara içmemek ve içilen ortamlarda bulunmamak önemlidir.
Hareketsizlikten kaçınılmalı, günlük fiziksel aktiviteleri artırmaya özen gösterilmelidir. Haftada en az 2 gün spor yapılması sağlıklı bir yaşam için önemli koşullardandır.
Günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.
Çay ve kahve tüketimi azaltılmalıdır. Kahve içerken süt tozu yerine yarım yağlı süt kullanılabilir. Asitli içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler yerine, az şekerli komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları içilebilir.
Aşırı alkol alımından uzak durulmalıdır.
İçerdiği Omega- 3 yağ asidinin olumlu etkilerinden faydalanmak için haftada 2 veya 3 kez balık tüketimi önemlidir.
Brokoli, karnabahar, lahana gibi antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketim sıklığı artırılmalıdır.
Her türlü besinin iyi yıkanıp temiz hazırlanmasına özen gösterilmeli ve temiz su kullanılmalıdır.
Kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
Doğrudan ateşte pişirilen yiyecekler haftada en fazla bir gün tüketilmelidir.
Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında olmalıdır. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Salam, sosis ve tütsülenmiş yiyecek gruplarından mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Gün içinde 2 bardak süt veya yoğurt tüketimi önemlidir.
Özellikle yaz mevsiminde direkt güneş ışığından kaçınılmalıdır.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.