Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

TÜRKİYE DE TEK DÜNYA DA SAYILI ÜLKERDE VAR GEN BANKASI TRABZON'UN GURURU

Siyaset

Yomra'da ki Su Ürünleri Gen Bankasını ziyaret eden MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar  Yönetim Kurulu üyeleri Trabzon'un ve ülkemizin gururu olan tesisinden övgü ile bahsettiler 

Türkiye'de tek dünyada ise sayılı ülkelerde bulunan “Su Ürünleri Gen Bankası” Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak araştırma faaliyetleri yürüten Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Bulunmakta.

MHP Trabzon teşkilatı bu önemli kamu kuruluşunu ziyaret ederek yapılan çalışmalar hakkında bilgi algı.

MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar ve yönetim kurulu üyeleri hem Trabzon'un önemli kurumları ve tesislerini ziyaret ediyor hem de bu kurumların tanıtılması noktasında katlı sağlıyor.

Yomra'da Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü nü ziyaret eden MHP Trabzon İl Başkanı Ömer Ayar Türkiye'de tek dünyada sayılı gen bankalarından olan Ulusal Su Ürünleri Gen Bankası’nı ziyaret etti ve yürütülen bilimsel çalışmalar hakkında bilgi aldı. Doğrusu bizi çok etkiledi gurur duyduk şeklinde görüş belirtti 

Enstitü Karadeniz’in kadim balığı olan Mersin balığı üretmekte, üreticilere yavru temini sağlamakta ve denize de bırakmaktalar. Ayrıca dünyada sadece birkaç gelişmiş ülkenin üretimini başarabildiği kalkan balığı da bu enstitüde uzun yıllardan beri üretilmekte ve yavruları kalkan balığının doğal stoklarını iyileştirmek için denize bırakılmakta. Sadece Karadeniz ve nehirlerinde bulunan bu bölgeye endemik tür olan Karadeniz Alabalığının  (kırmızı benekli alabalık) ilk üretimini de yine bu enstitü başarmıştır. Enstitüde birçok ulusal ve uluslararası projelerde yürütülmekte Dünya Gıda Teşkilatı (FAO) bu projelere finalsal destek de vermekte. Enstitü birçok ulusal ve uluslararası eğitimlerde düzenlemekte. Bu eğitimlere Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden Karadeniz’e komşu olan birçok ülkeden de katılım sağlanmaktadır. Ayrıca enstitü sahip olduğu araştırma gemisi ile Hopa ile İğneada arasında denizde bilimsel araştırmalarda yapmaktadır. Ekonomik balık stoklarının tespitini yaparak türler ile ilgili karar verici makamlara bilimsel veri üretmektedir. Ülkemizde Deniz balıklarının %80'i Karadeniz bölgesinde avcılık yolu ile elde edildiği düşünüldüğünde bu araştırmalar çok önemli ve stratejik bir durumdur.

Enstitünün Trabzon’da olması da ayrı bir değer ve çok önemli olduğunu dile getiren MHP Trabzon İl Başkanı Ömer AYAR Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü müdürü Dr. Ercan KÜÇÜK ve tüm ekibini kutluyorum dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.