Bu doğru değildir. Rioda Karnavaldan, Almanya'da Faşinkten çok iyi turizm gelirleri elde ediyorlar. Bizde Temmuz ayında Turist beklemek yerine, her yıl kalandar haftası diye bu etkinlikten, turizmden baya gelir elde edebiliriz. Kalandar kutlamaları asırlar ötesinden gelen kadim bir gelenektir. Tarihsel ve kültürel öneme sahip olup halkın en sevilen eğlencesidir. Günümüzdeki karşılığı “yılbaşı gecesi” kutlamasıdır.
Kalandar, Trabzon ve civarında yaşayanların Rumi mahallî takvimine göre yılbaşı ve yılın ilk günü anlamına gelir fakat miladi takvime göre ocak ayının 13’ü olan gün Kalandar gecesi olarak kabul edilir. Trabzon’da Kalandar kutlamaları günümüzde de kültürel olarak devam ettirilmektedir. Burada ilginç olan ise Yılbaşı geleneği gavurların geleneği diye uzak durun. Kalandar için ise yine Gavurların geleneği yine uzak durun, peki bizim geleneğimiz hangisidir. !!!!! Kalandar sözcüğü, Trabzon bölgesinde yaşayan Rumlar tarafından ise “kalantaris” olarak kullanılmıştır. Çünkü onların sözleri genelde is takısı alır. Bizde ise kalandar denir.
Günümüz Türkçesine “Kalandar” ya da” Kalandaris” olarak geçmiştir.
Kalandar kelimesi yılbaşı gecesine ve bu gecede yapılan yeni yıl kutlamasına verilen geleneksel bir addır. Diğer taraftan bir şekilde din dil ırk ayrımı olmadan insanların yılda bir kez de olsa ilginç giysilerle yan yana gelerek hoşça vakit geçirmeleri eğlenmeleri sevindiricidir. Avrasya Haber / Mümin AYDIN
Geldi yine Kalandar
Geldi yine Kalandar
Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
Yaşam
Kalandar eğlencesi konusunda çeşitli görüşler vardır. Aslında Kalandarı biz, bu bir Rum geleneğidir diye öteleştirmeye çalışırız.
Paylaş: