AK PARTİ TRABZON MİLLETVEKİLİ KARAİSMAİLOĞLU BAZI KANUNLARLA İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ MECLİSE SUNDU

Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında görüşlerimizi bildirmek üzere huzurlarınızdayım. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
    Görüşmelerimizin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
    Değerli arkadaşlar, 1 Temmuz Pazartesi günü 98'incisini kutladığımız mavi vatanımızın 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı en kalbî duygularımla tebrik ediyor, denizcilik kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi saygıyla anıyorum.
    Kabotaj Kanunu'yla yabancı devletlerin Türk deniz ticaretindeki hâkimiyetine son verilmiş, denizlerdeki kapitülasyonlar kaldırılmıştır. Türk karasularında, ülkemizin kıyı ve limanlarında her türlü denizcilik faaliyetleri, yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerini verme hakkı yalnızca Türk bayraklı gemilere tanınmıştır. Bu kazanım bugünkü denizciliğimizin ve ulusal ekonomimizin her geçen gün artan büyüme ve rekabetçiliğinin temelini oluşturmaktadır. Denizcilik sektörümüzün gelişmesi için önemli bir süreci de başlatmıştır. 1 Temmuz deniz gücünün donanmayla birlikte deniz ticaret filosu, gemi inşa sanayisi, limancılık faaliyetleri, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri ve diğer tüm yardımcı hizmetleriyle bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıl dönümüdür. Kabotaj hakkının tescili Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük ve en önemli ulusal egemenlik ve bağımsızlık kazanımlarından biridir. Bu kanun genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla ilan ettiği tam bağımsızlığını karasularındaki egemenliğiyle pekiştirmiştir.
    Bilindiği üzere, dünya ticaret hacminin yüzde 90'ına yakını denizlerden sağlanmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ve 2 önemli boğaza sahip olan bir yarımada ülkesi olarak bu yoğun ticaret hacmini en doğru şekilde değerlendirmek, potansiyelimizi arttırmak ve somut hâle getirebilmek için gerekli düzenlemelerin ve planlı yatırımların yapılması da kaçınılmazdır.
    Denizcilik alanında ortaya koyduğumuz çalışmaların tamamı 1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu çerçevesinde değerlendirilmiş olup aynı zamanda alınmış referanslarla düzenlenmiştir. Türkiye'ye kendi kara sularında ve limanlarında gemi işletme hakkının tanınmasıyla ülkemizin denizcilik faaliyetlerindeki egemenliğinin tam olarak sağlandığı Kabotaj Kanunu aynı zamanda Türk denizciliğinin bugün ulaştığı seviyeye gelmesi açısından da büyük bir itici güç olmuştur. Yirmi iki yıllık hizmet dönemimizde sektöre gerekli önemi vererek yerli ve millî imkânlarımızı talepleri karşılayabilecek bir şekilde genişlettik. Böylece denizcilik endüstrisini ve yan sektörlerini destekleyerek gemi yapımı, bakım ve onarım hizmetleri gibi alanlarda yerel sanayinin gelişmesini sağladık, yerel iş gücünün istihdam edilmesini teşvik ederek denizcilik sektöründe ve yan sektörlerde yeni iş imkânlarını ürettik. Kendi tersanelerimizde ürettiğimiz sondaj ve tarama gemilerimizle büyük başarılara imza attık.
    Değerli arkadaşlar, ülkemizin denizlerde sahip olduğu zengin potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek dünya denizciliğinde hak ettiği yeri alması hepimizin ortak amacı ve ülküsüdür. Unutmayalım ki denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyeti büyüyecek ve güçlenecektir. Bu bağlamda, milletimizin menfaatlerini göz önünde bulundurarak Türk deniz sularında seyir hâlindeki gemilerin aldığı kılavuzluk ve römorkör hizmetlerine yönelik düzenlemeler bugünkü teklifte hüküm altına alınmaktadır. Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri Çanakkale ve İstanbul Boğazlarında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Bunun dışındaki yerlerde ise özel işletmeciler bu faaliyetleri sunmaktadır ve söz konusu şirketler de bu hizmet için devlete pay ödemektedirler. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte bu hizmetler daha sağlıklı bir şekilde sunulacaktır. Teklif uyarınca kıyı emniyetinin kendi uhdesi dışında kalan kesimlerde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti vermek isteyen firmalar devlete verecekleri pay oranı için açık artırma usulüyle ihaleye girecek, kamuya en fazla payı verecek firma bu hizmeti vermekle yükümlü olacak ve böylece kamu payı da artacaktır. Bununla birlikte sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik denizcilikteki sera gazı emisyonu için bedel alınmasını, elde edilecek bütçenin de yeşil denizcilik alanında faaliyetlerde kullanılmasını sağlayacağız.
    Değerli milletvekilleri, ulaştırma sektörünün hiçbir alanını ihmal etmeksizin büyük bir uyum ve koordinasyon içerisinde ülkemizin ulaşım ağını vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına uygun şekilde modernleştiriyor, ticari taşımacılıktaki ülke prestijimizi her geçen gün daha ileri seviyelere çıkarıyoruz.
    Uluslararası rekabette yön verdiğimiz bir diğer alan olan sivil havacılıkta ise büyük işler yapmaya devam ediyoruz. Özellikle İstanbul Havalimanı kırdığı rekorlarla, elde ettiği başarılarla her geçen gün gündem olmaya devam etmektedir. İstanbul Havalimanı 30 Temmuz Pazar günü, günlük 1.592 uçuş ve 268.275 yolcuyla yeni bir rekora imza atmıştır. Avrupa'nın en yoğun havalimanı olan İstanbul Havalimanı kaliteli hizmet anlayışıyla da ödüller almaya devam etmekte.Antalya Havalimanı da bu bayramda 1.175 uçuş ve 200 bin yolcu rekoruyla Avrupa'nın sayılı havalimanlarından biri olmaya da devam etmekte. Sadece yirmi iki yılda aktif havalimanı sayımızı 26'dan 57'ye çıkardık. Bayrak taşıyıcımız, gururumuz Türk Hava Yolları yurt dışı uçuş noktamızı 60'tan 345'e çıkarmıştır.
    Kanun teklifimizde hava yolu sektöründe gelişen şartlara ve ihtiyaçlara uyum sağlamak için havalimanı tanımına yeni ilaveler ekleyerek yolcuların zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak ünitelerin havalimanı sınırları içerisinde kalmak kaydıyla izin verilebilmesi de düzenlenmektedir.
    Havacılık güvenliği tedbirlerinin uygulanması amacıyla havaalanlarında arama ve kontrol işlemlerine ilişkin düzenlemeler de teklifte bulunmaktadır.
    Ayrıca, devlet ormanlarında afet tahliye koridoru niteliğinde olan otoyolların sınır çizgisi içerisinde kalmak kaydıyla yük aktarma merkezleri, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünce yapılacak demir yolu ve buna bağlı elektrifikasyon, sinyalizasyon, haberleşme tesisleri gibi bunların tamamlayıcısı yük merkezi ve yolcu istasyonu gibi zorunlu tesislere de izin verilecektir.
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla aktarılan ödenekten havacılık, uzay, raylı sistemler ve denizcilik teknolojilerinin de faydalanması sağlanacaktır.
    Yine teklifimizde liman başkanlıklarında Bakanlık tarafından belirlenecek ücretler karşılığında 7/24 esasına göre işlem yapılmasına imkân tanınarak ülkemiz dış ticaretinin önemli bir kısmını karşılayan deniz yolu taşımacılığının sürdürülebilirliği ve verimliliği de artırılmış olacaktır.
    Değerli arkadaşlar, geçtiğimiz Kurban Bayramı süreci bir kez daha göstermiştir ki son yirmi iki yılda hizmete verdiğimiz ulaştırma yatırımlarımızın karşılığını katbekat alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Bayramda demir yollarını kullanan vatandaşımızın sayısı 7,5 milyonu aşmıştır, otoyolları kullanan araç sayısı 21 milyonu aşmıştır, Avrasya Tüneli'nde bayramın son günü 94.454 araç geçişiyle rekorlar kırılmıştır, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden yine 13 Haziranda 187 binin üzerinde araç geçerek rekor kırılmıştır. Bunlar gibi yüzlerce yatırımlarımızla bölgemizde çevreci, konforlu, güvenli insan ve yük hareketliliğinin merkezine yerleştik.
    Her medeniyette ve modern devlette olduğu gibi ülkemiz için de en kilit nokta ulaşım ağlarıdır. Türkiye, bugün yaptığımız yatırımlarla, en güvenli ticari ulaştırma güzergâhı olarak ekonomimize can suyu olmuştur. Ortak akıl temelinde Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun en önemli sektörü olan ulaşım ağımızı doğru yatırımlarla ve gerekli yasal düzenlemelerle global trendin referans noktası yapmak için çalışmaya devam edeceğiz. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda kıtalar arası kesintisiz altyapının tesis edilerek ülkemizin üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyüme stratejisinin hayata geçilmesi için hazırladığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı bugün önemini bir kez daha ispatlamıştır.
    Meclis gündemine getirdiğimiz bu kanun teklifiyle ulaştırma alanında Türkiye'ye katma değer ve zaman kazandırmayı hedefleyerek bu doğrultuda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Bu noktada, kıymetli Komisyon arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.
    Teklifimizin devletimize, milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber