AKÇAABAT’TA FINDIK BAHÇELERİNDE ENTEGRE MÜCADELE KAPSAMINDA KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE

“ Birçok il ve ilçelerimizde görülen ve önemli oranda ürünlerde zarar oluşturan kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele kapsamında da ilçemizde Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi mühendislerimiz ve Akçaabat ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü mühendislerince yapılan arazi çalışmaları sonucunda kahverengi kokarca zararlılarının yeniden çıkışları tespit edilmiştir. Bu konu ile ilgili Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün Fındıkta Entegre Mücadele kapsamında oluşturmuş olduğu ekip sayesinde kahverengi kokarcanın yoğun olduğu mahallelerde örnek ilaçlama çalışmaları yapılmaktadır. Bizlerde bu kapsamda Yeşiltepe mahallemizde örnek uygulama yaptık.

Tabii bu uygulamaya örnek teşkil etmesi adına önemli ancak arazi miktarının çok olması , ilaçlama zamanın kısa olması teknik elemanın tüm alanı ilaçlamaya zamanının olamayacağından tüm üreticilerimizi kahverengi kokarcaya etkili ilaçları alarak ilaçlama yapmalarını, mümkünse her üreticimizin aynı zamanlarda ilaçlama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Aksi halde bu zararlı ile mücadele edilmezse fındık ve diğer ürünlerde ciddi miktarda ürün ve kalite kayıpları ortaya çıkacaktır. Sonuçta bu kayıplar ekonomik kayıplar olarak karşımıza çıkacaktır” dedi.

Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi Mühendisi Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR’de kahverengi kokarca zararlısı ile mücadele konusunda üreticilerimize bazı önemli uyarılarda bulundu. Üreticilerimiz arazi kontrollerini yaparak bir fındık ocağında 2 ve üzerinde kokarca görülen bahçelerde ilaçlama yapılması önemli. Şu an kahverengi kokarcanın yoğun bir şekilde çıkış yaptığı dönem. Ürünlere en çok zarar vereceği dönem de bu dönemdir. Bakanlık tarafından ruhsatlı ilaçlar zirai ilaç bayilerinde var. 100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin , 218 g/l Acetamiprid + 37 g/l Emamectin Benzoate , 800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin , 60 g/l Gamma-cyhalothrin etken maddeli bu ruhsatlı ilaçlardan herhangi birini alıp çok zaman geçirmeden arazilerine uygulamaları gerekir. İlaçlamada dikkat edeceğimiz en önemli husus ilaçlama ile son hasat tarihi arasındaki zamandır. Bu tarihler ilaç kutuları üzerinde mevcuttur bu süre bazı ilaçlarda 7, 14, 21, 35 gün gibidir. . İlaçlama yapılan bahçelerde ilacın etken madde durumuna göre en az 7 ila 35 gün öncesinde hasat yapmamaları gerekir.

Fındık hasadının yaklaşmasından dolayı tavsiye edeceğimiz ilaçlar son ilaçlama ile hasat arasındaki süre dikkate alınarak AMPLİGO (7gün), 100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin , SANCTUM (14 gün) 800 g/l Malathion + 12,8 g/l Gamma-cyhalothrin etken maddeli ilaçlardır. Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerimiz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne ya da Akçaabat Ziraat Odasına başvurabilirler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber