ATATÜRK'ÜN TRABZON'A GELİŞİNİN 100. YILINA MUHTEŞEM KUTLAMA

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Trabzon'a ilk ziyaretinin 100. yıl dönümü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen resepsiyona Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, eşi Arzu Genç, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, eşi Güllühan Yıldırım ve il protokolünün yanı sıra vatandaşlar katıldı. Atatürk Köşkü’nde resepsiyon ve Bando Konseri ile başlayan program, Atatürk’ün Trabzon’da çekilmiş fotoğraflarının yer aldığı sergiyle devam etti. Serginin ardından Atatürk’ün Trabzon’a gelişinin belgesel gösterimi yapıldı. İzleyenlere duygusal anlar yaşatan belgeselden sonra, Atatürk’ün sevdiği oyunlardan zeybek sahnelendi. Etkinlikte son olarak, Oya İşboğa’nın seslendirdiği ve Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan oluşan konser büyük bir beğeniyle izlendi.

İLK SIRADA YER ALAN TRABZONLULARI UNUTMAYACAĞIM
Atatürk’ün Trabzonlulara duyduğu minneti dile getiren Başkan Genç, “Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a yaptığı ziyareti bugün, yüzüncü yılında, Atatürk Köşkümüzden anmak ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını yâd etmek üzere düzenlediğimiz bu merasimde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Samsun’a ilk ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımızın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım’ sözleriyle Trabzonlulara duyduğu minneti dile getirmiştir” ifadelerini kullandı.

TRABZON’A DUYULAN ÖZEL İLGİ VE SEVGİNİN İFADESİDİR
Başkan Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 15 Eylül 1924 tarihindeki Trabzon ziyaretinde, Trabzonlulara yönelik söylediği veciz sözleri burada bir kez daha hatırlatmak istiyorum: ‘Bu verimli, halkı zeki, girişken ve çalışkan olan Trabzon’u en kısa zamanda içeriye bağlanmış, yani trenle ulaşımı sağlanmış, güzel rıhtım ve limanla donatılmış görmek idealimdir. Trabzon, Türk topluluğunun, cumhuriyetin güçlü, duyarlı, ve önemli dayanak noktalarından biridir.’ Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün 1924 yılındaki yurt gezisinde Trabzon’un önemli bir durak olması, şehrimize duyduğu özel ilgiyi ve sevginin bir ifadesidir.”

CUMHURİYET’İN FERDİ OLMAKTAN ONUR DUYUYORUZ
Başkan Genç, “Trabzon’umuz sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, halkının vatan ve milletine bağlılığı ile de öne çıkan bir şehirdir. Şehrimize ilk adım attığınız andan itibaren her üst geçitte, sokak başında bir şehidimizin ismiyle karşılanırsınız. Allah hepsine rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Trabzonlu gençlerimizin milli duyguları ve vatanseverliği, bu ülkenin gelecekte de bölünmez bütünlüğünü koruyacağının en büyük teminatıdır. Bizler de bu ruhun mirasçıları olarak, Cumhuriyet’in birer ferdi olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

AYNI HEYECAN VE BAĞLILIKLA DEVAM EDİYOR
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ise, “Yıl 1924. Bir hayal edin; Cumhuriyet yeni kurulmuş, Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmış, ardından meclis kurulmuş ve devletin sistemi değişmiş. Cumhuriyetimizin mimarı Mustafa Kemal Atatürk, yurt gezilerine çıkıyor ve bu gezilerden biri Trabzon’a oluyor. Trabzon hem Türkiye’mizin hem de Karadeniz’imizin çok önemli merkezlerinden biri. Atatürk’ün Trabzon’a gelişinde halkımızın ona gösterdiği sevgi ve coşku, yüz yıl sonra dahi aynı heyecan ve bağlılıkla devam ediyor. Trabzon daima Cumhuriyeti'ne sahip çıkmış, Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayan öncü şehirlerden biri olmuştur. Atatürk, Trabzon’u 15 Eylül 1924 tarihinde ilk ziyaretinde, 'Beş sene önce ilk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp kuvveti veren vatandaşlarımın ilk safında kahraman Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım' ifadeleriyle Trabzon’un ve halkımızın kahramanlığını dile getirmiş ve bu onuru bizlere bahşetmiştir” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber