Mustafa Bıyık: "Rant Peşinde Koşmuyorum, Hedefim Yomra’nın Geleceği!"

Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, 2024 yılına ilişkin değerlendirme toplantısı düzenleyerek yaptıkları ve planladıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başkan Bıyık ayrıca toplantıda Kaşüstü Mahallesi'nde yapılan ve rant köprüsü olarak adlandırılan köprü hakkında açıklamada bulundu.

Mustafa Bıyık 2024 Yılındaki Çalışmalarını Anlattı
İlk olarak 2024 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Mustafa Bıyık, “2024 yılını kısaca değerlendirmek ve 2025 yılında neler yapabileceğimizi konuşmak ve sorularınızı almak için birlikteyiz. Sorulara açık yüreklilikle cevap vereceğim. Yeni yıl hepimize hayırlı olur inşallah. 2024 yılında Türkiye gündemine oturabilecek faaliyetlere imza attık. Ses getiren bir kitap fuarı yaptık. Cumhuriyet Parkımızın açılışını yaptık. Kaşüstü halkının sahile ulaşımını Cumhuriyet Parkı’yla sağladık. Yomra’da her 2 kişiden birinin oyunu alarak seçilmek nasip oldu. Seçim döneminde mali durumumuzu kontrol altına almak için ciddi bir süreç geçirdik.” ifadelerini kullandı.
Borcu Olmayan Nadir Belediyelerden Biriyiz
Belediyenin mali durumu hakkında da bilgi veren Başkan Mustafa Bıyık, “SGK ve vergi borçları kapsamında borcu olmayan bir belediyeyiz. 5 yıllık süreçte Yomra Belediyesi olarak 100 milyonun üzerinde para ödedik. Bu parayı ödemeyerek popülizm üzerinde çalışabilirdik. Borçlar konusunda hassasiyetimiz vardı. Vergi borçlarımızı da kapattık. Bugün Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olmayan nadir belediyelerden biriyiz. Toplantıda çok zaman almamak için yol yaptık gibi rutin belediyecilik işlerinin ayrıntılara girmek istemiyorum.” şeklinde konuştu.

Yomra Kent Meydanı İçin Temel 2025'te Atılacak
2025 yılında hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında da bilgi veren Başkan Bıyık, “2025 yılında çok ciddi projeler üzerine çalışıyoruz. 15 bin metrekarelik bir meydan alanı üzerinde çalışıyoruz. Yomra'nın en büyük vizyon projesi olacak alan için çalışıyoruz. Bir kısmı kamulaştırılmıştı. Yomra Belediyesi olarak 250 milyon kamulaştırma bedelini ödedik. Mülkiyeti Yomra Belediyesine geçti. Projenin temelini 2025 yılında atmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Kaşüstü ve Sancak Mahallesi'ne Müjde
Mahallelerde yürütecekleri çalışmalara ilişkin de Başkan Bıyık, şunları kaydetti: “Kaşüstü ve Sancak Mahallesi'ne kütüphane yapacağız. Birer tane de kreş yapacağız. Proje çalışmalarımız devam ediyor. Kaynaklarımızı oluşturduk. Öğretmenevi vakası vardı. Bir çalışma yaptık. 2025 yılında öğretmenler için öğretmenevi yapacağız. Tapusu ve mülkiyeti Yomra Belediyesine ait olacak.”

Üzerinde çalıştıkları projeler hakkında bilgi vermeyi sürdüren Başkan Bıyık, “Kaşüstü Mahallesinde 25 bin metrekarelik alanda sosyal alan yapacağız. Yanındaki 25 bin dönümlük alanda turizm yatırımı yapacağız. 2029'da göreve seçildiğimizde doğal gaz abone sayısı 0'dı. Şimdi 15 bin civarında. Bir taraftan doğal gaz geçen yerleri onarıyoruz. Cadde yenileme ihalesini tamamladık. Çok şükür mali anlamda sıkıntısı olmayan, minimum piyasa ödemesi denilen borcun dışında borcu olmayan bir belediyeyiz. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarının bir kısmının yapımına 2025'te başlayacağız.” açıklamalarında bulundu.

Yomra’nın Nüfusunun 52 Binin Üzerine Çıkması Bekleniyor
Yomra için hedefini de paylaşan Başkan Bıyık, “İnşallah 52 bin nüfus olmayı planlıyoruz. Ortahisar ve Akçaabat'tan sonra en büyük nüfusu olan ilçe olmayı planlıyoruz. Türkiye'nin doğu tarafında her anlamda isminden söz ettiren bir belediye olacağız. Önümüzde 4 yıl var. İnşallah ilçeye Trabzon'a önemli hizmetler yapmak nasip olur.” diye konuştu.

İlçede Tartışma Yaratan Köprüyle İlgili Açıklama
Tartışmalı köprü konusunda da açıklama yapan Başkan Mustafa Bıyık, "Kamuoyunda çeşitli söylemler var.  2009-2010 tarihinde Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu tarafından satıldı. 2012 tarihinde dönemin belediyesi tarafından emsal 2.5 yapılmış. Burası imara açıldıktan sonra 2.5 emsal yapılmış. İlçe belediye meclisleri istediği yere istediği emsali büyükşehir olunmadığı için verebiliyordu. Bizim dönemimizde düzenlenmiş bir imar durumu yok. 5000'lik emsal düzenlenmesi sırasında emsal 1.5'a düşürülüyor. 5000'lik planın netleşmesinin ardından 1000'lik planlara başlanıyor. Bu da yaklaşık 3 yıl sürüyor. 8'inci ayın 11'inde 1000'lik plan kesinleşmediğinden 2.5 emsal üzerinden ruhsat talebinde bulunuldu.” İfadelerini kullandı.
“Ben Bu Konunun İçine Nasıl Düştüm Anlamadım”
Art niyetli bir süreç yürütüldüğünü aktaran Başkan Bıyık, şunları kaydetti: “Bu süreçte bizlik bir şey yok. 2.5'a çıkan bizden önceki yönetim. Ben konunun içine nasıl düştüm anlamadım. Alan satan AK Partili. Emsal veren AK Partili. Ben sadece ruhsat verdim. Burada bir art niyet var. Bizim üzerimizden yürünüyor.  Söylediğim her şeyin evrakı var. 2018 tarihinde ben belediye başkanı değilim. Köprü 2018 yılında plana konuldu. Bu evraklar elimizde var. Kurumdaki arkadaşlar diyor ki bizim köprüden haberimiz yok.  Avrasya bizden bilgileri almıştı. Dava açabilirdi.”

Yetkim Olsa Emsali Hep 2.5 Yaparım
Köprü konusunda yetkileri olmadığını kaydeden Başkan Bıyık, “İmar planlarına köprü koyma yetkisi ilçe belediye başkanının ve meclisinin inisiyatifinde değil. Öyle bir yetkim olsa emsali hep 2.5 yaparım. Kararlar Büyükşehir Belediyesinden geçmek zorunda. 2019 yılında ben seçimi kazanmamış olsaydım dahil köprü devam ederdi. Mevcut köprünün alternatifi yok. Sadece kullanımsal değerine bakmamak lazım. Alternatif oluşturmak lazım. Karşıda imarlı araziler var. İmarı da ben vermemişim. Hukuksuz bir şey yok. Burası imarlı araziyse inşaat yapacaksa karşıya kayıkla geçmeyecek.  Bizim Yomra Belediyesi olarak kişiye dahil bir kararımız bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Avrasya Üniversitesinin Kazandığı Dava Yok
Avrasya Üniversitesine dair de açıklama yapan Başkan Bıyık, “Avrasya Üniversitesinin Yomra'daki yerleşkesinin açılması için birçok çalışma yaptık. Yomra halkına biz burayı açacağız dedik. Kiralama yaptık. Benimle uğraşana kadar eğitim sistemiyle uğraşsınlar. Avrasya Üniversitesi bölgenin değeridir. İyi bir eğitim seviyesine ulaşması için elimizden geleni yapıyoruz. Düşmanlık yağacak değilim. Başındaki vatandaşın neden düşmanlık yaptığını merak ediyorum. Söyleyecek olduğum birçok şey var. Üniversiteye zarar vermek için söylemiyorum. Bir şehrin başka bir sorunu yokmuş gibi her gün bu konunun konuşulmasını Trabzon halkına havale ediyorum.” serzenişinde bulundu.

Hakkımı Helal Etmiyorum
Rant iddialarına da tepki gösteren Başkan Bıyık, “‘Rant sağladı’ diyenlere hakkımı helal etmiyorum.  Aday olduğum günle bugün ki mal varlığım arasında bir fark bulana bulduğunu hediye edeceğim. İdealleri doğrultusunda belediye başkanlığı yapmak istemiyorum. Kavga etmek istemiyorum ama kavga etmek isteyen olursa ederim. Öyle ki her gün bir basın toplantısı düzenlenir. Benim işim yol yapmak, hizmet etmek. Kimseyle kavga etmek istemiyorum. Kurumla kavga etmek istesem yeri ona kiralamazdım. Bu kadar iyilik yapmış olmamıza rağmen neden bu kadar düşmanlık yapıldığını söyleyin bileyim." ifadelerini kullandı.

Yomra'daki Kongre ve Fuar Merkezinde Çözüm Bekleniyor
Yomra'daki kongre ve fuar merkezi hakkındaki soru üzerine Başkan Bıyık, "Mahkeme 2-4 yıl sürer. Çözüme kavuşması için talepkarız. Biterse en az 300 kişi istihdam edilir. Trabzon'un fuar sorunu ortadan kalkar. Yatırımcının çok iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. Bu işin emsal oranı 5." dedi.

İller Bankası, SGK ve Vergi Alacaklarını Kesmeli
Belediyenin mali durumu hakkında da Başkan Bıyık, "Günübirlik piyasa borcumuz var. Bu rutin bir borç. Kurumlara bir borcumuz bulunmuyor. Karadeniz Bölgesi'nin en az personelle çalışan personeli Yomra Belediyesi. 130 çalışanı var.  Belediyenin gelirinin yüzde 40'ından fazlası personele gitmemeli. Bunu sağlayabilen belediyelerden biriyiz. İller Bankasının SGK ve vergi alacaklarının kesmesi taraftarıyım. Belediye başkanının kendi dönemindeki borçtan sorumlu tutulması taraftarıyım. Birçok belediye başkanı kasaya para girdikten sonra borç ödemek yerine park yapmak ya da araç almak isteyebiliyor." ifadelerini kullandı.

Toplantıda söz alan günebakış gazetesi imtiyaz sahibi Ali Öztürk, "Köprü olayını basit bir olay olarak yorumladınız. Trabzon'un bir tane mezbahanesi vardı. Bir gece de satıldı. Hayvanlar dere, deniz kenarında kesildi. Bir gece mezbahanın yanındaki arazi bir gece sonra üniversitenin yanındaki arazi oldu. Konut sayısı emsal artışıyla artırılıyor. Siz olayı hafife alıyorsunuz. Ana köprüye 70 metre mesafede köprü yapılıyor. Yomra'da 300 metre mesafede köprü var. O köprüye yolu vurmadınız. Büyükşehir Belediyesinin size yazdığı bir yazı var. Belediye Meclis kararı alınmadan başkanlık oluruyla emsal verildiği yazılıyor. Yazı size geldi mi? Geldiyse ne yapacaksınız? Avrasya Üniversitesinin sizinle kavga ettiğini iddia ediyorsunuz. Üniversite belediye ile kavga etmez. Avrasya sizi 3 kez mahkemeye verdi. Bunlar hep mahkemeden döndü. Üniversite hukukunu korumak adına 3 kez dava açtı." ifadelerini kullandı.

Hakkımda 6 Dava Var 5’ini Avrasya Açtı
Başkan Bıyık ise, “Bu söylediğiniz yanlış. Avrasya Üniversitesi şahsımı 5 kez mahkemeye verdi. Hakkımda 6 dava var 5'ini Avrasya açtı. Bu uğraşmak değil de nedir. Avrasya Üniversitenin kazanmış olduğu bir dava yok. Mezbahaneden dönen alanla ilgili mahkeme bir kez usul hatası buldu.  Son kiralama sürecinde müzakere ettik. 4 binaya ait cezai işlemleri ödedi. Cezanın doğru olmadığını düşünüyorsa neden ödedi. Ruhsattan yapı kullanmaya dönecekler. 7 resmi yazı bize yazmış. 10 tane Büyükşehir Belediyesine yazmış. Karayollarına yazı yazılmış. Kurumlar onun fantezileri ile uğraşmaz. Ortada bana yansıyan kazandığı bir dava yok. Ecrimisil davası açtık kazandık. İstinaf sürecinde. Ben dava kazandım. ‘Dava kazandım Yomra Belediyesi gereğini yapmadı.’ diyorsa kararı göndersin gereğini yapalım. Avrasya Üniversitesi büyük bir kurum. Bu marka olur kanısındayım. Ortada başka köprü yok.

Büyükşehir Belediyesi bize yazı yazdı. Bize yazmış olduğu yazıda uygulamanın doğru olmadığını düşünüyorum yazdı. Biz de kendi savunma yazımızı kendisine vereceğiz.  Yol kanalizasyon eleştirilebilir. Günün sonunda eğer kişisel ranta dönüşürse o farklı bir iş. Akçeli işlerle işi olmayan biriyim." ifadelerini kullandı.

Yapı Kullanma Henüz Verilmedi
Üniversitenin kapısının doğru yerde olup olmadığının sorulması üzerine Başkan Bıyık, "Ruhsatları biz de. Başvurular var. Yapı kullanma verebilir. O binanın yapı kullanması yok. Yapı kullanma verilmeyip başka bir yerde yapılması da istenebilir."  diye konuştu.

Yomra’daki O Proje İçin Fore Kazık Çalışması Yapılacak
Yomra Lojistik Merkez alanı hakkında Başkan Bıyık, "2018 yılında temeli atılmış bir sanayi sitesi alanı. Yarım kalmıştı. Uzun yıllardır üzerinde çalışılıyordu. Sanayi sitesinden taraf olmadığımı söyledim. Alanın daha verimli olması için bir depolama alanı olmasını istedim. 40 dönümlük arazinin kuzey tarafında bir ırmak var. Fore kazık yapılması düşünülüyor. 40 dönümlük arazinin toplamını içeren bir alan değil. Biz de takip edeceğiz. Vatandaşın mağdur olmayacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber