TRABZON TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTLERİ’NE ADAY 

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TÜRKSOY tarafından 2027 yılında düzenlenecek olan Türk Dünyası Kültür Başkentleri için Trabzon’un aday olduğunu açıkladı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Özbekistan'ın İstanbul Başkonsolosu Amirsaid Agzamhodcaev ile Özbekistan’ın yeni atanan Trabzon Fahri Konsolosu Sadık Soylu’yu makamında ağırladı. Türkiye ile Özbekistan’ın iki kardeş ülke olduğuna vurgu yapan Başkan Genç, “Sizleri belediyemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. Özbekistan 1991 yılında bağımsızlığını ilan ettiği zaman ilk tanıyan ülke Türkiye’dir. Türkiye bu bağlamda uluslararası arenaya bir mesaj vermiştir. 1991 yılından itibaren iki ülkenin ilişkileri her zaman devlet başkanlarımız düzeyinde artarak devam etmiştir. Bundan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Diğer kardeş ülkelerimizle de yolumuza aynı anlayışla devam ediyoruz. İlişkilerimizin sadece Ankara’da diplomatik düzeyde değil bir kardeşlik hukukunu tüm ülkeye yayacak şekilde olmasından dolayı da ayrıca mutluluk duyuyorum” dedi. 

ÖNE ÇIKAN ALAN TURİZM
Trabzon’un kadim bir tarihi olduğunu belirten Başkan Genç, “Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2027 yılında düzenlenecek olan Türk Dünyası Kültür Başkentleri için resmi aday olarak müracaat ettik. Ülkeler arası ilişkilerin şehirlerle beraber öne çıkmasında milletlerimizin hem dayanışmasında hem kaynaşmasında çok daha katkı sağlayacağını düşünüyorum. Değerlerimizi birbirimizle paylaşmak çok kıymetli. Hem birlik beraberlik adına kıymetli hem de iki ülkenin ticaretinin gelişmesi adına kıymetli. Trabzon’umuzun ekonomik anlamda öne çıkan alanı turizm. Bu anlamda birçok kardeş ülkelerimizde temaslarımız var. Şu anda Trabzon’la Bakü arasında doğrudan uçuş seferlerimiz var. İnşallah Özbekistan’la da bu ilişkileri geliştiririz. Nasıl ki 300 bin kardeşimiz Antalya’ya gidiyorsa 500 bin kardeşimizde Trabzon’umuza gelsin. Çünkü biz kardeşiz, onları burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyarız” şeklinde konuştu. 

BU İYİLİĞİ UNUTMAYACAĞIZ
Özbekistan’ın Türkiye’nin yaşadığı deprem felaketinde gösterdiği duruşa dikkat çeken Başkan Genç, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinde Özbek kardeşlerimiz ciddi anlamda yanımızda oldu. Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Sadık Soylu Bey’in iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendireceğine inancım tam. Fahri konsolosluk işini esasıyla yaparak ilişkilerimizi, bağlantılarımızı çok daha iyi noktalara getirerek iki devlet arasındaki ilişkilere de büyük bir katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Özbek kardeşlerimize buradan selamlarımızı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

KARDEŞ ŞEHİR OLMA TALEBİ
Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, gerçekleşen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkiler tarih boyunca derin kardeşlik duygularıyla şekillenmiştir. Bu dostluk ve kardeşlik bağı, yalnızca diplomatik düzeyde değil, aynı zamanda iki halk arasında da güçlü bir şekilde hissedilmektedir. İki ülke arasındaki tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Sayın Sadık Soylu’nun Trabzon Fahri Konsolosu olarak atanması, ilişkilerimizi daha da pekiştirecektir. Özbekistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda daha da güçlenmesi için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi. Büyükelçi Azamhocayev, Trabzon ile Özbekistan’ın önde gelen bir şehri arasında ‘Kardeş Şehir’ olma talebini Başkan Genç’e iletirken önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir çalışma başlatılması kararlaştırıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber