Trabzon’da 36’ncı Ahilik Haftası kutlamaları Uzunsokak’ta yapılan kortej yürüyüşüyle başladı. 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda gerçekleştirilen törenlere ise Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, TESOB Başkanı Metin Kara, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Gürkan Üçüncü, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, Trabzon İl Müftüsü Selami Aydın, Ticaret İl Müdürü Kasım Tiryaki, İŞKUR İl Müdürü Servet Kaba, SGK İl Müdürü Erdem Akbay, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Günçavdı, MHP İl Başkanı Ömer Ayar, TESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, esnaf ve sanatkar odası başkanlarıyla diğer ilgililer katıldı.
KARA: AHİLİK TEŞKİLATI TOPLUMA KILAVUZ OLMUŞTUR
Atatürk Anıtına çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşma yapan TESOB Başkanı Metin Kara, Ahilik Teşkilatının ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardım severliğin uyumlu bir birleşimi olarak bugünkü Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatının temelini oluşturduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Anadolu’da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan herkesi eşit gören, kendisinden önce etrafındakileri düşünen ve kollayan, birlik, kardeşlik, dostluk, hoşgörü ve insan sevgisini esas alan bir anlayışla, insanlara barış ve huzur içinde, bir çatı altında birlikte yaşayabilmeyi, iş ve meslek sahibi olmayı öğretmiştir. İşte bu anlayış ile büyük bir imparatorluğun temelleri atılmış ve Osmanlı’nın Cihan Devleti olarak yüzyıllar boyunca ayakta kalması sağlanmıştır.”
“TRABZON ESNAFININ DÜRÜSTLÜĞÜNÜN HEDİYESİ OLARAK ÇARŞI CAMİSİ YAPTIRILMIŞTIR”
Başkan Kara, İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki Trabzon’un tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Yüzlerce yıl Trabzon’da Ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği narhların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyleki Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa, Çarşı Camisini Trabzon esnafının bu dürüstlüğünü mükâfatlandırmak için inşa ettirmiştir. Trabzon’da ticari hayatın eskiden ne kadar zengin ve çeşitli olduğunu bugün hala kullanılan semt, çarşı ve sokak isimlerinden de anlamak mümkündür. Bakırcılar, Kazancılar, Semerciler, Kuyumcular, Kunduracılar, Sandıkçılar, Sipahiler, Mumhane, Tabakhane, Çömlekçi ve benzeri yer isimleri hala kullanılmaktadır. Ayrıca bugün Trabzon’da birçok ailenin adı esnaflıktan gelmektedir. Esnaf ve tüccarların faaliyetlerini sürdürdüğü Taşhan, Alacahan, Vakıfhan, Bedesten gibi hanlar da bugün hala ayakta ve ticari hayatın içindedir. Ahilik kısacası insanların her yönde yetişmesini sağlayan mesleki bir Ahlak Mektebi’dir. Ahilik, İpekyolu’ndan Anadolu’ya; gönüllerden akıp gelen geleneklerin, Türk kültürüyle yoğrulmasıdır. Öyle bir olağanüstü sistemdir ki; Türk Yurduna yeni bir dirlik ve hidayet taşımıştır” ifadesini kullandı.
VALİ YILDIRIM: AHİLİK, BİRLİK VE DAYANIŞMA RUHUNUN EN SOMUT ÖRNEĞİDİR
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, Ahilik teşkilatının milletimizin yüzyıllardır sahip olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunun en somut örneklerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Ahilik, sadece bir teşkilat değildir. Ahilik; esnafın, ticaret erbabının kendisini disipline etmesi ve denetlemesi anlamına geliyor. Ahiliğin özünde doğruluk ve dürüstlük vardır. İşini doğru ve dürüst yapan esnaf böylece kendinden emin olurken müşterisi de esnaftan emin, esnaflar da müşterisinden emin hale geliyor. Aslında ahilik prensipleri örnek insanı ve en ideal toplumun temelini oluşturmaktadır. Bugün burada ahilik kültürünü, ritüelini bizlere anlatan, disiplinini yansıtan ve o felsefeyi bizlere çok güzel bir şekilde anlatan arkadaşları kutluyorum. Ahilik Haftası'nın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
YILIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Törende daha sonra Trabzon’da Yılın Ahisi seçilen Of ilçesinden yorgancı Osman Özcan’a, Yılın Kalfası seçilen bobinaj kalfası Gökmen Şahin’e ve Yılın Çırağı seçilen ve mermer işleme sektöründe çalışan Bayram Kaplan’a belge ve plaketleri Vali Aziz Yıldırım ile TESOB Başkanı Metin Kara tarafından verildi.
ŞET KUŞATMA TÖRENİ CANLANDIRILDI
36’ncı Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Mehter Konserinin ardından Ahilik’te büyük önem taşıyan ve kalfalıktan ustalığa geçişin canlandırıldığı Şet Kuşatma töreni temsili olarak sahneye koyuldu. Ardından İl Müftüsü Osman Aydın tarafından dua edildi.
AHİLİK PİLAVI İKRAM EDİLDİ
Törenin son bölümünde geleneksel Ahilik Pilavı dağıtımı yapıldı. Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ile TESOB Başkanı Metin Kara, kazanların başına geçerek vatandaşlara pilav ikram etti.
VALİ YILDIRIM VE BAŞKAN KARA’YI ZİYARET ETTİLER
Bu arada tören öncesinde Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağı, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım ve TESOB Başkanı Metin Kara’yı makamlarında ziyaret etti.