Yeni Adli Yılda TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez'den Adalet Vurgusu

Törenin ardından bir basın açıklaması yapan Sibel Suiçmez, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda bulunmanın anlamına vurgu yaparak, "Bu anlamlı günde, hukukun üstünlüğüne, adaletin ayrılmaz bir parçası olan yargı bağımsızlığına ve toplumsal barışa olan inancımızı ve ihtiyacımızı bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz." dedi.

Suiçmez, Türkiye'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak kurulduğunu hatırlatarak, "Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi, toplumsal huzuru ve barışı sağlamak için hukukun üstünlüğünü esas almıştır. Ancak ne yazık ki, bugün geldiğimiz noktada, bu temel değerlerin aşındığını, adaletin terazisinin giderek dengesini kaybettiğini görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

"Adalet mülkün temelidir." sözünün sadece tarihin tozlu sayfalarında kalmaması gerektiğini belirten Suiçmez, "Devletin adaleti sağlama yükümlülüğü yerine getirilmediği gibi, adaletin sağlandığına dair güven duygusu da ciddi bir şekilde sarsılmış durumdadır." dedi. Yapılan anketlerde halkın %70'inin Türkiye’deki adalet sistemine güvenmediğinin ortaya konulduğunu belirten Suiçmez, "Bu, bir hukuk devleti için kabul edilemez bir tablodur." şeklinde konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yasama yetkisinin zayıflatıldığını ve Anayasa Mahkemesi kararlarının yok sayıldığını da vurgulayan Suiçmez, "Bu durum, sadece hukukun üstünlüğünü değil, aynı zamanda vatandaşlarımızın hukuk güvenliğini de tehdit etmektedir. Hukuk güvenliğinin ortadan kalktığı bir ülkede, barışın, huzurun ve ekonomik istikrarın sağlanması mümkün değildir." dedi.

Adalet sistemini zayıflatan baskılara dikkat çeken Suiçmez, "Yargı bağımsızlığını zedeleyen her türlü müdahalenin, sadece yargı mensuplarının değil, tüm vatandaşların adalet duygusuna zarar verdiğini unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Yeni adli yılın, hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek için bir fırsat olması gerektiğini ifade eden Suiçmez, "Hukukun üstünlüğünü yeniden tesis etmek, adalet sistemine olan güveni yeniden inşa etmek ve vatandaşlarımızın haklarını korumak için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir." diyerek kararlılıkla çalışacaklarını vurguladı.

Suiçmez, konuşmasının sonunda, "Bugün burada, adaletin güvencesi olan hukuk devletine olan inancımızı bir kez daha vurguluyor, adaletin tesisi için gayret eden avukatlara, hâkim ve savcılara, adli personellere, adalete güveni artıracakları başarılı hizmetler diliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber