banner240

“Hep Neşeyle Doluyor İnsan.” 23 Nisan deyince, çocukluğumuzda ezberlediğimiz şiirlerin mısraları doğal olarak kendiliğinden dudaklarımızdan dökülüyor. Hani hep deriz ya; nerede o Çocukluğumuzdaki Bayramlar. Gerçekten nerede o eski bayramlar, ne ara böyle oldu, herşey değişti.!

Çocukluğumuzun Bayramlarında; bir gün önceden aileler bayram hazırlıkları yapardı. Bayram sabahı erkenden kalkılır, Çocuklar bayram kıyafetlerini, temiz önlüklerini giyer heyecanla hazırlanır, okula koşarlardı. Bir de tören sonrası pamuk şeker, gofret, gazoz...vb alabilecekleri ekstra bayram harçlığı verilmişse, o gün Çifte Bayram yaşarlardı.

Şehirlerde, ilçelerde; sokaklar, meydanlar ve stadyumlar bir hafta önceden temizlenip, hazırlanmaya, süslenmeye başlanırdı. Herkes bayram sevinciyle, saygı içinde en temiz ve düzgün kıyafetlerini bayram günü giymek için hazırlardı. Bayram sabahı kutlamalar başlamadan Yediden-Yetmişe herkes ellerinde bayraklarla sokaklarda, caddelerde bekledi. Bando eşliğinde söylenen marşlarla geçen tören kortejini coşkuyla izler, peşinden kutlama alanlarına yürür, şehir, ilçe meydanı ve stadyumlarda toplanırdı.

Köylerde yaşayan halk; kadın erkek, genç yaşlı herkes; bayram sabahı erkenden kalkar, tüm işini bırakır, en temiz ve düzgün kıyafetlerini giyer, bayrağını eline alır, sokaklarda sıralanıp beklerdi. Çocukların öğretmenleriyle birlikte ellerinde bayraklarla, davul, trampet, klarnet...vb eşliğinde söyledikleri marşlarla, “düzgün adım marş marş” geçişlerini coşkuyla izlerken, milli mücadele akıllarına gelir duygulanır ve vatanın sahipleri olan gelecek genç nesillere gururla bakarak, gözyaşları dökerek, peşinden kutlama alanına yürür, köy meydanı veya okul bahçesinde toplanırlardı.

Öğrenciler yılı boyunca öğretmenleri eşliğinde hazırlanır; bayram günü gösterilerini yaparlar, marşlar, türküler söyler, halk oyunları oynar, şiirler okurlar ve hep birlikte coşkuyla kutlamalar yapılırdı. Özel bir davet veya duyuru yapmaya gerek yoktu. Tüm halkımız bilirdiki; o gün bayram ve “Milli Görevimiz” olarak gidilecek, çocuklarla birlikte kutlanacaktır, çocuklarımızın neşesine ortak olunacak, gelecek nesillere örnek olunacak ve “Milli Beraberlik” ruhu aşılanacaktır.

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek çocuk bayramıdır. Bunun haklı gururunu yaşıyoruz. Bir Ulus olabilmenin, Türk Ulusu olabilmenin bilinci bu bayramla çocuklarımıza armağan edilmiştir.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulmasıyla, Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesi taçlanmış ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ilan edilmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, milli mücadelemizde, ulusal iradenin kurulması ve korunmasını sağlayan tüm kahramanlarımızı ve aziz şehitlerimizi, saygıyla, rahmetle ve minnetle anıyoruz.

Her yıl coşkuyla kutlanan 23 Nisan, son yıllarda değişik nedenlerle ve pandemi nedeniyle kutlanamadı. Milli bayramlarımızdan olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için geri sayım başladı. Vatandaşlar, tüm halkımız heyecanla milli bayram kutlamalarına katılmayı bekliyorlar. Yöneticilerimiz, Belediyelerimiz; Bayramlarımızı, sadece protokolün birbirini kutladığı, aynı kişilerin toplanıp klasik prosedürlerin uygulandığı Bayramlar olmaktan çıkaralım. Kutlama demeçlerinden öteye geçemeyen herhangi bir gün olmaktan çıkaralım. Eskiden olduğu gibi; Halkın katıldığı, heyecanla sokaklarda, ellerinde bayraklarla kutlama kortejinin geçmesini beklediği, Milli beraberlik bilincinin perçinleştiği, stadyumların, meydanların dolup taştığı, kalabalık coşkulu Bayramlarımız olarak kutlayalım. Yarın 23 Nisan Ulusal Egemenliğimizin Bayramı. Tüm ülkemizi, şehrimizi, ilçe, kasaba, köy, heryeri, evlerimizi Türk Bayraklarıyla süsleyelim. Tüm Türkiye gelincik tarlasına benzesin. Yarın erken kalkalım, giyelim en güzel giysilerimizi, ellerimizde Ay-Yıldızlı Bayrağımızla dışarıya çıkıp coşkuyla sokaklarda dolaşalım, gezelim, geleceğimizin teminatı çocuklarımızla bayram kutlayalım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, millet iradesinin kararlılığıyla kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının 102. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun! Hayırlı Ramazanlar, Hayırlı Cumalar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber