İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle

Çay Kurumu, 1983 yılında çıkartılan 2929 sayılı kanunla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ´Çay-Kur´ adı altında bir Kamu İktisadi Kuruluşu statüsüne kavuşmuştur.

Doğu Karadeniz Bölgesindeki en büyük KİT’i olan ÇAYKUR hakkında son günlerde yaş çay kampanyasındaki izdiham üzerine çok konuşuldu.

Çayın Türkiye’deki lokomotifi kim ne söylerse söylesin ÇAYKUR’dur.

Son yıllarda yaş çay aldığı üreticiye borcunu zamanında tıkır tıkır ödemiştir, bu konuda şikâyet eden kimse görmedim.

ÇAYKUR’un en tepedeki Genel Müdür Yusuf Ziya Alim’den en son Fabrikası olan 49.İkizdere Çay Fabrikasındaki çalışanına kadar herkesin görevini hatasız yaptığına inananlardanım. Hatasız insan elbette olmadığı gibi Genel Müdür veya çalışan bir ustanın da hatası olmuş olabilir ama iyi niyetten öte art niyetli düşüneceklerine inanmam.

ÇAYKUR’da Genel Müdür Yusuf Ziya Alim ve ekibi döneminde gereken tasarruf yapılmıştır, geçmiş dönemlerdeki israfın olmadığına herkes şahittir.

Rize’de her evde bir Çaykur emeklisinin olduğu gerçektir. Bugüne kadar 49 fabrikasında çalışarak ekmek kazanan ve bahçesindeki yaş çayı satanların gözünde Çayın ana sahibi devletin kuruluşu ÇAYKUR olmuştur. Böyle bir bakış olduğu için üretici bahçeden topladığı yaş çayını teslim yeri olarak hemen ÇAYKUR çay alım yerine götürür. ÇAYKUR’a yaş çayını teslim ettiğinde bilir ki karşılığı olan parayı en kısa zamanda alacaktır.

Bizim Rizeli sabırsızdır.

En kısa sürede çayını toplayıp satarak bahçeden çıkmak ister. Önceleri uzun bir süreye yayılan çay toplama son zamanda türeyen önce benzinli sonra elektrik şarjlı makinelerle kısa sürede çayını toplayarak teslim etmek ister.

Makineyle toplanan çaylar önce alım yerlerinde sonra fabrikalarda büyük yığılmalara sebep oldu. Vatandaş topladığı çayının alınmasını ister, fabrikalar yoğunluktan dolayı tıkanma olduğundan çay alımını bir süre durdurmuştu.

Dedim ya Rizeli sabırsızdır, acelecidir.

Üretici topladığı çayını satamayınca olumsuz tepkiler önce ÇAYKUR’a sonra fırsat bilerek çay fiyatını düşüren özel sektöre gösterdi.

Kurumun başında Rizeli Genel Müdür var.

Kısır çekişmeleri, siyasi çalkantıları bırakıp kendi adamımıza sahip çıkalım. Yıllardır ÇAYKUR’a Rizeli Genel Müdür niye yok demedik mi.

Kavgayı, kargaşayı bir tarafa bırakıp ÇAYKUR’a ve yönetimine sahip çıkalım

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber