Güzel dinimiz İslam her konuda görüş beyan ettiği gibi ekonomiyle de ilgili görüşler ortaya koymuştur. Ekonomi geçim sanatıdır.
Peygamberimiz çalışmayı öncelemiştir. Çalışmadan para kazanmanın yanlış olduğunu vurgulamıştır. Çalışarak alın teri dökerek para kazanmanın ibadet olduğu vurgulanmıştır. Bundan dolayı evin reisi baba dışarıda helal bir işte çalıştığı ve bu işten para kazandığı sürece kişinin ibadet içerisinde olduğu hatırlatmıştır. Bundan dolayı kişi öncelikle helal bir iş bulmalıdır. Haram iş olarak nitelendirilen iş her türlü kişiye ve topluma zararlı olan iş haram iştir.
Ben para kazanayım da nasıl olursa olsun anlayışı yanlıştır. Kişiler kazancından da sorumludurlar. Bakınız Peygamberimiz konu hakkında ne buyurmaktadır; “ Kişi kazancının nerede kazandığının ve nereye harcadığının hesabını vermedikçe cennete giremez. “ Hadis açık ve net. Kişiler kazançlarından sorumludurlar. Her kuruşun hesabı verilecektir. Bakınız bir örnek vereyim konu daha iyi anlaşılacaktır. Bir arkadaşımız babasının haram paradan kazanılan bir servetini babası öldükten sonra aldı. Ben kendisine bu parayı neden aldın diye soruduğumda bana almasa mıydım dediğinde ben kendisine bu paranın ahirette başına bela olacağını yukarıda ki hadisi vererek beyan ettim. Bir Müslüman para nereden gelsin de olur demesi imanı bir zafiyetten kaynaklanmaktadır. Kazanılan paraya haram bulaştırılmamalıdır.
Faizlen para alınıp satılamaz. Faizli her türlü alış veriş haramdır. Müslüman şeytandan kaçar gibi faizden kaçmalıdır. Bakınız Kuran ve sünnette Allah’a ve Resulüne savaş açmak olarak nitelendirilmektedir faizli alış veriş. Konu bu kadar önemli olmasa bu ihtarla gelir miydi bu Haramiyet. Diğer haramlardan hiçbiri bu kadar büyük ihtarla gelmemiştir. Konu bu kadar önemlidir. Faizli amel kesinlikle görünüşte gelir getirse bile sonuçta büyük bir yokluktur. Faizle muamele eden hiçbir kavim sonuçta hayırlı günler görmemiştir. Faiz yokluktur. Fakirliktir. Zillettir.
Ticarette asıl olan aklı bir karla malın satılmasıdır. Ticaret yaparken akıl tutulması karla mal satılmaz. Bakınız bugünlerde serbest piyasa ekonomisi var diyerek bir malın yüzde üç yüz karla malı satıldığına şahit olmaktayız. Eğer bugün bir mağazanın camında yüzde yetmiş indirim var diye yazılıyorsa bunda insanın aklına şöyle bir soru düşmez mi?! Bu mal kaça alınıp satılıyor da bu oranlarda bir indirim yapılmaktadır. Kesinlikle bu başka bir türlü yorumlanamaz. Evet İslam belli bir kar koyamaz ama bir tüccar malına da yüzde üç yüz karla satması gebeni fahiş olarak İslam Hukukun da konusunu bulan bir satışla mal satılıyordur bu da kesinlikle haramdır. Bundan dolayı tüccar aklına estiği gibi bir karla mal satması doğru değildir. Belediye pazarda akıl tutulması bir karla mal satıldığını duyduğunda bu fiyatlara narh yani karda bir kısıtlamaya gidebilir.
Eğer işçi çalıştırılıyorsa işçinin alın teri kurumadan mutlaka parası verilmelidir. İşçilerden de çok şikayet gelmektedir. Bazı iş verenler işçi çalıştırıp ya parasını vermemekte yada parasını tam olarak vermemektedir. Bu konuda da iş verenler daha bir dikkatli olmalıdır.
Vergilerde indirime gidilmelidir. Bir ülkede vergiler ne kadar azsa o ülkenin ekonomisi o kadar iyidir manasına gelmektedir. Vergiler arttıkça ekonomide sıkıntı manasını taşmaktadır. Yönetenler vergi koymada fazla istekli olmamalıdır.
Din sadece namaz kılmak değildir