KARDEŞ DEVLET 106 YAŞINDA

İSMET KÖSOĞLU

KİAMP-Karabağ is Azerbaijan Milli Platformu T.C Genel Koordinatörlüğü bünyesindeki Karabağ Azerbaycan’dır Koordine Etme Derneği Başkanlığında, TEDEV-Türk Edebiyatı Vakfının ev sahipliğinde “demokratik Azerbaycan cumhuriyetinin kuruluşunun 106. yıl dönümünde Mehmet Emin Resul zade” isimli Konferansı düzenlendi.

Saygı duruşu ve iki devletin milli marşıyla başlayan konferans ta açılış konuşmasını Vakıf Başkanı Serhat Kabaklı yaptı.

Konferans konuşmacıları, E. Tuğgeneral Sn. Prof. Dr. Esat Arslan ve KİAMP-T.C Genel Koordinatörü Sn. Dr. Elvin Abdurahmanlı Panelde 28 Mayıs 1918 tarihi perspektifinde Mehmet Emin Resul zadenin Azerbaycan için yaptığı faaliyetleri anlattılar.Prof. Dr. Esat Arslan, Resulzadenin Azerbaycan halkı ve Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetinin Kuruluşundaki rolünü ifade etmiş ve o günün zor şartlarında Azerbaycan Halk Cumhuriyetini nasıl zor şartlarda 23 ay ayakta tuttuğunu anlatmıştır. KİAMP-T.C Genel Koordinatörü Elvin Abdurahmanlı tarafından hazırlanan sunum ve raporda dönemin Azerbaycan Halk Cumhuriyetinin 23 ay içerisinde yapılan gerek ekonomik gerek stratejik gerekse de askeri ve diplomasi alanındaki atılımları rapor halinde sunmuştur. İlaveten de Şarkın ilk Müslüman Türk devleti olarak Azerbaycan Halk Cumhuriyetinde kadınlara seçme seçilme hakkını tanıyan devlet olduğunu ifade etmiştir. Dr. Elvin Abdurahmanlı sunumun son kısmında 1990 yılında Haydar Aliyev’in Azerbaycan’ın kurtarıcısı olarak tarihini koruduğunu ve oğlu sayın İlham Aliyev’in ise bu stratejik adımları başarıyla devam ettirdiğini, nitekim 2020 senesinde 44 günlük savaşla 30 yıllık işgaldeki arazileri işgalden kurtardığını ifade etmiştir. Nitekim Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn. İlham Aliyev’in 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla 2024 yılı Mehmet Emin Resul zade yılı kabul edilmiş ve ülke genelinde konferans, seminer düzenlenmesi kararı alınmıştır.

Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetinin Kuruluşunun 106. Yılında Mehmet Emin Resul zade Konferansı katılımcıların Soru ve cevapları sonrasında KİAMP-T.C Genel Koordinatörlüğü bünyesindeki Karabağ Azerbaycan’dır Koordine Etme Derneği kurumu tarafından desteklerinden dolayı TEDEV-Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı konuşmacı E. Tuğgeneral Esat Arslan’a teşekkür plaketi verdi. Ayrıca M. Emin Resulzade ile ilgili kitabı, Türk Edebiyatı Vakfı Başkanı Serhat Kabaklı yeniden bastırma sözü verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber