Özbekistan'daki yatırım fırsatları Trabzon iş dünyasına anlatıldı

BÜYÜKELÇİ AZAMHOCAYEV TTSO'YU ZİYARET ETTİ

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, Özbekistan Trabzon Fahri Konsolosu Sadık Soylu ve beraberindeki heyet Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek Meclis Başkanı M. Şadan Eren, TTSO Başkanı Erkut Çelebi, meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

 ÇELEBİ: ÖZBEKİSTAN GÜZEL FIRSATLAR BARINDIRIYOR

TTSO'da daha sonra düzenlenen toplantıda Özbekistan'daki yatırım fırsatları TTSO üyelerine aktarıldı. Toplantının açılışında konuşan Başkan Çelebi, "Özbekistan bir çok sektörde yatırıma bakir bir bölge. Potansiyeli değerlendirmek için adımlar atmak istiyoruz. Türkiye'nin 4 şehrine günlük 90 sefer olduğunu biliyoruz. Trabzon'a direkt sefer olursa ilişkilerin daha etkin biçimde ilerleyeceğine eminiz. Trabzon ve bölgeden özellikle ilk etapta turizm için de Özbekistan' a gitmek için talep olacaktır. Ayrıca Trabzon'daki iş insanlarının oradaki fırsatları değerlendirmek için istekli olduğunu biliyoruz. Mesafeyi kısaltır, ulaşımı kolaylaştırırsak bağlantılar daha da güçlenecektir. Karşılıklı turizm hareketinin ileri seviyeye ulaşacağını tahmin ediyoruz. Trabzonlu iş insanları olarak fırsatları değerlendirmek için ikili iş görüşmelerinden ve iş gezisinden başlayarak ilişkileri canlandırmak istiyoruz. Bu konularda fahri konsoloslarımıza büyük iş düşüyor" dedi.

 BÜYÜKELÇİ: 6 SEKTÖRDE HIZLICA İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ

Özbekistan'ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev ise Trabzon'da fahri konsolosluk açarak bölge ile ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, "Buradaki potansiyeli görerek böyle bir hamle yaptık. İleriye dönük olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Hedefimiz Trabzon'da kısa zamanda resmi konsolosluk açmaktır. Yeni kalkınma hamlemizde model olarak Türkiye'yi örnek alıyoruz. Kuyumculuk, mobilya, ilaç, cam, deri ve inşaat malzemeleri sektörlerinde hızlıca işbirliği sağlamak istiyoruz. 6 sektörde tecrübe paylaşımı ve yatırım ortaklığı istiyoruz. Kısa sürede Türkiye ile ticaret hacmimizi 4 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Trabzon'un Özbekistan'ın önde gelen şehirleriyle ilişkisini güçlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Türk vatandaşları Özbekistan'da 2 binden fazla şirket sahibidirler. İki ülkenin ticaret hacmini arttırmak için Trabzonlu firmaların da katkı vereceğinden şüphem yoktur. Trabzon iş dünyasını Özbekistan'a davet ediyorum" ifadesini kullandı.

ÖZBEKİSTAN YATIRIM FIRSATLARI AKTARILDI

Toplantının son bölümünde Özbekistan Büyükelçiliği Müsteşarı Maşrab Mamirov, Özbekistan'daki yatırım fırsatları konusunda bir sunum yaptı ve soruları yanıtladı. Mamirov, 2023 yılında 23 milyar dolar yabancı yatırım yapıldığını belirterek, "Enerji, tekstil, otomotiv, kimya ve eğitim başta olmak üzere birçok sektörde yabancı yatırımlar vardır. Altın, doğalgaz, bakır, uranyum, gümüş ve kömür yatakları bakımından çok zengin bir ülkeyiz. Bu rezervleri yabancı şirketlerle ortak çıkarıyoruz. Enerji ve işçilik maliyetleri düşüktür. 22 organize sanayi bölgemiz vardır ve bu bölgelerde yatırım miktarına göre vergi muafiyetleri uygulanmaktadır. Tercihli Ticaret Anlaşmamız mevcuttur. Anlaşma kapsamında karşılıklı bazı ürünlerde gümrük vergisi indirim ve muafiyetleri sunulmaktadır. Türk vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz seyahat imkanı sağlanmaktadır" dedi.
Sunumun ardından Çelebi ve Eren, ziyaretin anısına Büyükelçi Azamhocayev'e plaket takdim etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber