Polonya, Türkiye ile ticareti geliştirmek istiyor

Heyetin ziyaret ettiği Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrzej Szumowski, 3 milyar euro düzeyinde olan Türkiye-Polonya ticaret hacminin son 10 yılda 15 milyar euroya çıktığını belirterek Türk iş insanlarına Polonya’da ticaret yapma çağrısında bulundu. Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi, KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın torunu Rauf Alp Denktaş da Trabzonluların KKTC’de çok etkili bir konumda bulunduklarını belirterek, Kıbrıs meselesini çözmenin en başta AB için çok yararlı olacağına dikkat çekti.

“AB İÇİNDE BİR DOSTUNUZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN”

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilen Polonya ziyareti, AB Bilgi Merkezleri ile Avrupa’daki kurumlar arasında deneyim paylaşımlarının da gerçekleştirildiği pek çok etkili ziyaret ve çalışma programı ile tamamlandı. Ziyaret kapsamında ilk olarak Polonya Dışişleri Bakanlığı’na giden heyet burada Dezenformasyondan Sorumlu Büyükelçi Tomasz Chlon ile bir araya geldi. Büyükelçi ziyarette, Ukrayna-Rusya savaşına değinerek Polonya’nın karşı karşıya bulunduğu risklerden söz etti ve bunun için yalan haberlerle mücadele etme konusunu çok önemsediklerini kaydetti. Büyükelçi Chlon, Türkiye ile Polonya arasında derin tarihsel ilişkiler bulunduğuna da dikkat çekerek, “AB içinde bir dostunuz olduğunu sakın unutmayın” dedi.

Heyet daha sonra Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrzej Szumowski’yi ziyaret etti. Szumowski, Türklerin Polonya’nın en zor zamanlarında bile yanında durduğunu kaydederek, “İyi olan ilişkilerimizin daha da iyiye gitmesini istiyoruz. Polonya nüfusu yaşlanıyor ve burada sizlere olumlu bakan bir ülke var. Sınırlı sayıda da olsa ülkenizdeki bazı odalarla iş birliği yapıyoruz. Ancak bizler sizlerin temsil ettiği tüm odalarla ve şehirlerle daha aktif bir ticaret geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

POLONYA TÜRKİYE’Yİ DESTEKLİYOR

Türkiye’nin Polonya Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş’ı da ziyaret eden heyet, burada Denktaş’tan Türkiye-AB ilişkileri üzerine kapsamlı bir brifing aldı. Denktaş, Türkiye’nin AB’nin önemli bir parçası olduğunu işaret ederek, Polonya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine oldukça sıcak baktığını da vurguladı. Denktaş Kıbrıs sorunu çözülmeden AB üyeliğinin gerçekleşmesinin zor olduğuna da işaret ederek, Kıbrıs Türk halkının haklarının teslim edilmesinin ve bu sürecin ardından Türkiye’nin AB üyeliğinin, en başta AB için oldukça önemli olacağını kaydetti. Denktaş, TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karbuz’un bir sorusu üzerine Trabzonluların KKTC’de her alanda son derece etkili olduklarını da vurguladı.

AB Bilgi Merkezileri Heyeti, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (Frontex), Avrupa Komisyonu Polonya Temsilciliği, Polonya halkını AB konusunda bilgilendiren Bronislaw Geremek Vakfı’nın da aralarında bulunduğu pek çok kurumu daha ziyaret ederek karşılıklı deneyim paylaşımlarında bulundu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber