Fındığın Karadeniz ve Türkiye ekonomisine sağladığı katma değer bellidir. Bunun yanında Karadeniz bölgesinde birçok ailenin ekonomisi fındıktan gelecek ürüne ve buradan sağlanacak maddi kazanca bağlı durumdadır.

Türkiye’de satılan nadir katma değer ürünlerin başında fındık gelir. Ancak gelin görün fındığın içinde yaşayan biri olarak yaşanılan haksızlıklar ve diğer politikalar hem ülke ekonomisi için değerli ürününü kaybedecek hem de bununla geçinen insanlar mağdur kalacak.

Geçen yıl 120 TL ye fındık satanlar bugün tüccara gittiğinde 106 TL fiyatla karşılanmaktadır. Günümüzde bu kadar enflasyonun olduğu bu zamanda bu hak mıdır? Geçen yıl günlük yevmiyelerin 700 TL bandında iken bu yıl 1500 TL olması normal midir? Yine soruyorum patos parasının, benzin, mazot parasının geçen yıla göre ikiye katlandığında bu adalet midir? Yine sormak lazım açıklanan fiyatlarla gerçekleşen fiyatların arasında ki bağı kuramayanlar bu fiyatları belirliyorsa vay halimize.!!!

Şimdi bu üründen beslenen gelir kapısı olarak gören insanlar ne yapacak? Ayrıca okullar açılıyor. Piyasada okul malzemelerine gelen zamlar belli iken enflasyondan eriyen bu fındık üreticisi ne yapsın? Bir de bunu fırsata çevirenler var. Gurbetten gelenlerin fındığını satıp gideceklerini bildiklerinden. Birde okul başladığından ihtiyaç sahipleri mecburiyetten fındığını satmak zorunda olanların bilindiğinden. Bilerek fındığı düşük alan tüccarlara ne demeli ya da bunlara çanak tutanlara ne yapmalı?

Hani bizler Müslümandık, hani bizler adaletli bir toplum idik, hani bizler hak hukuk koruyan insanlardık. Lafa gelince söz söyletmiyoruz kendimize. Ancak şu bir gerçek ki lafla pilav pişmiyor. Baştan aşağıya elbirliği ile mevcut olan katma değerli bir ürünü yok ediyoruz, ancak bunu ne yönetenler nede yönetilenler farkında. Belki de farkında olup ta görmeyenler vardır ya da görmek istemeyenler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber