Yaşlanmak her canlı için kaçınılmazdır ve geri dönülmez bir süreçtir. Sağlığı koruma ve sürdürme konusunda bilinçlenme çok önemlidir. İnsan ömrünün uzaması ve yaşlı nüfuzun artması ile yaşlılık dönemi de önem kazanıyor. Bu dönemi, genetik faktörler, fiziki hareketler , sağlık ve çevre durumları da  etkiliyor.


Aktif yaş almanın önündeki en büyük tehdit, hareketsiz yaşamdır. Hareketsizliklerle beraber obezite, kalp ve damar hastalıkları da artmaya başladı. Düzenli uygun egzersizlikler bu hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Düzenli egzersizler, beyinde yeni nöronların da oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yeni nöronlar aslında çocukluk döneminde oluşur, ondan sonra da giderek kaybolur ama artık böyle olmayacak. Siz hayat standartınızı değiştirerek, yaşam kalitenizi artırarak, kendinize güvenerek, kendinizi her geçen gün daha da severek kendinizi değiştirebilir ve yaş alsanız da sağlıklı olacak, gençleşeceksiniz.

İş hayatınızda yaşadığınız problemler, işsizlik, geçim kaygısı, stres, yanlış beslenme , kahve, çay gibi  uyuşturucular sağlığınızı olumsuz olarak etkilemekte, sonuç olarak bedensel görünümüz üzerinde de negatif etki yaratmaktadır. Kilo problemleri, uykusuzluk, zihinsel dağınıklık, duygusal dalgalanmalar sağlıklı yaş almayı engelleyen faktörlerdir.

Gereksiz ilaç kullanımları, enfeksiyonel rahatsızlıklar, çevre kirliliği de bunlara eklenince kişinin kendine güveni azalmakta, göründüğünden daha da yaşlı görünmektedir. Oysa ki yapılan tüm çabalar daha genç, canlı, enerjik görünmek için değil midir? Ama maalesef kişisel farkındalığın düşmesi, istenilen sonuca engel olmaktadır.
Duygusal travmalar, sevgisizlik, yanlış evlilik, bebek sahibi  olma gibi nedenler stresi de artırmaktadır. Her stres, beyindeki dalgaları olumsuz etkilemekte, bu da zihinsel hasarlara yol açarak bedeni, duyguları, psikolojiyi etkilemektedir.

Gündelik hayatın stresine maruz kaldığınızda zorlanıyor ve mutsuz oluyorsunuz, mutsuz olduğunda kişinin tüm organizmasını da olumsuz olarak etkileniyor. Böbrek ve böbrek üstü bezleri kronik strese dayanamıyor böylece üretilen kortizol hormonunun seviyesi artıyor. Bayanların özellikleri menopoz sıkıntıları yaşlanmayı artıran faktörler arasında geliyor.
Peki yaşlanmanın önüne geçmek için ne yapılmalı?
Öncelikle bedeni iyi tanımalı ve bedenin, zihnin, duyguların farkındalığı artmalı. Kişinin kendine güvenini artırıcı faktörlerin öne çıkması sağlanmalı, stresten mümkün mertebe uzak durulmalı, doğa ile baş başa kalınabilecek ortamlar sağlanmalıdır. 

Sağlıklı, mutlu, dengeli ilişkiler içinde olunmalı,
Sağlıklı seçimler yapılmalı ve hatalı seçimler tespit edilerek engellenmelidir.
Dünya Değişim Akademisinde uygulanan Değişim Programları sayesinde, yaş alsanız dahi genç görünecek ve farkındalığınızı yükselterek bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan tam bir sağlık ve zindelik içinde olacaksınız.
Hormonları dengeli olarak yönetecek, bedensel, zihinsel, duygusal farkındalığınızı yükselteceksiniz.
Eylemlerinizle, davranışlarınızla beyin fonksiyonlarınızı yönetebileceksiniz. 
Stresin olumsuz yan etkilerini kaldırarak daha genç görünmenizin engelleyen etmenleri kaldıracaksınız. 
Zihninizin durgun, dingin mi olmasını istiyorsunuz?
Huzurunuz kapıda…Hatta tam da eşikte duruyor..
Sadece sağınıza ve solunuza değil, tam karşınıza bakın.
Neval Kütük 
Dünya Değişim Akademisi 
Değişim Uzmanı 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber