Dünyada değişim denilen bir doğal kanun var. Her şey değişir Değişime hiçbir varlık direnemez. Kimi insanlar çeşitli dogmalarla değişime direnmeye çalışırlar. Bu tamamen boşuna harcanan bir emektir.
Küçük bir örnek verirsek, doğan bir çocuğun büyümesini, yaşlanmasını önlemek mümkün müdür? Asla mümkün değildir. Demek ki zamana direnmek beyhude bir gayrettir.
Bu dünyada rahat ve özgür yaşamanın olmazsa olmazı, elimizden geldiği kadar zamana ve onun doğurduğu şartlara uyum sağlayabilmekten geçer. Bahsi geçen bu şartlarla savaşırsak hem savaşı kaybederiz ve hem de kaderin bizlere tahsis ettiği zamanı boşa harcamış oluruz.
Metafizik teorilerle ölümsüzlüğü yakalamak hoş bir iddia olsa da gerçeği yansıtmaktan o kadar uzak ki, bunu kabul ettiğini ileri sürenler de dâhil hiçbir akıl buna onay vermez.
Aklın onay vermediği ve fakat lisanın akla rağmen kabul dediği böyle bir paradoks karşısında insanlar ikiyüzlü olmak durumu ile karşı karşıya kalırlar. Normal bir insanın psikolojisi bunu kaldıramaz.
Bu paradoksu kabul edebilmesi için bir insanın aşırı derecede cahil olması zaruridir. Ya da bu durumdan yararlanıyor olması gerekir.
Meşhur bir söz vardır, “şüpheler hiçbir zaman gerçeklerden daha önemli değildir” şüpheleri gerçeklerin önüne koyarak sürdürülen bir hayat boşa harcanmış bir hayattır.
Hayatın gerçeklerini göz ardı ederek dünya hayatında hakkımız olan mutluluğu yakalamamız mümkün değildir.
Bu cümleden kastım herkes dünyada aynı mutluluğu yaşayabilir demek değildir. Herkesin kendi payına düşen mutluluktan söz ediyorum. Hepimizin yaşadığı ülke, cinsiyeti, sağlık durumu, elindeki fırsatlar gibi şartlar farklı farklıdır.
Bizim elimizdeki fırsatları maksimum düzeyde kullanabilmemizi kastediyorum.
Heraklitos; Yunan filozof (M.Ö.535-475) “değişmeyen tek şey değişimdir” sözünü bundan yaklaşık 2500 yıl önce boşuna söylememiş.
Hep değişiyoruz, dünya ve içinde bulunan bütün canlı ve cansız varlıklar, hatta gökyüzünde bulunan güneş, ay ve yıldızlar.
Her birey hesabını kitabını buna göre yaparsa hem kendine ve hem de içinde yaşadığı topluma faydalı olur.
15.08.2024 M.Sadullah SAĞLAM