57 Minyatür çıkaran Dr. Figen Gürsoy diyor ki: “Yaşar Kemal Hazinesi insanlığı beslemeye devam ediyor”

Yaşar Kemal’in Kitaplarından Figen Gürsoy sergi için düşüncelerini şöyle anlattı: “Minyatür resimden ‘Kitap Resmi’ olduğu için etkilendim. Ben geçmişte kitaplardan çıkmış minyatür resmi, bugün okuduğum kitapların resimlerini çalışarak yeniden kitaplarla buluşturmaktan çok mutlu oluyorum. Minyatür resim benim         yaşama teşekkür edişim.

Ayrıca üzerinde doğup büyüdüğüm, beslendiğim, mayalandığım Anadolu’ya da teşekkür borçluyum.

Anadolu’yu, insanını, kültürünü, folklorunu, doğasını, iklimini, çiçeğini, bitkisini, duygusunu, tavrını en iyi yazmış yazar, tüm dünyanın tartışmasız kabulü ile Yaşar Kemal’dir.

Dünyada benzeri yok.

Ve ben Yaşar Kemal’in tüm kitaplarını okuduktan sonra minyatür resimlerini çalışarak; bir yazarın tüm kitaplarının resimlenmesi içeriği ile dünyadaki ilk örneği olan bu minyatür resim serisinin aracılığıyla, Anadolu’ya, Yaşar Kemal’e, kitaplara ve Kitap Resmi Minyatür’e kendi dilimce teşekkür ediyorum.

Yaşar Kemal’in yaşadıkları, tanıklıkları kendi soyut dünyasından geçerek somut bir gerçekliğe yani kitaplara dönüştü.

Bu kitaplar okuduğumda benim soyut dünyamdan geçerek başka bir somut gerçekliğe, minyatür resimlere dönüştüler.

Tamamlanması yoğun bir çalışmayla toplam 4 yıl süren bu özgün serinin, izleyecek olanlara Yaşar Kemal hazinesinden okuyarak beslenmek, aydınlanmak, umutlanmak, güçlenmek adına ilham verici olması dileğimdir.

Figen Gürsoy.

1962 /Manisa Akhisar doğumlu.  İzmir Kız Lisesi, Ege Tıp Fakültesi, AÖF Sosyoloji, AÖF Kültürel Miras Mezunu.

Pratisyen hekim olarak sürdürdüğü kamu hizmetinde 20. yılını doldurduğu gün 2006 yılında emekli oldu. O tarihten  bugüne 18 yıldır tutku  ile bağlı olduğu minyatür resim eğitimi ve üretimini sürdürmekte.

2013 yılında “İstanbul/ Yedi Tepeli Şehir/ Silüete Saygı” isimli çalışması Kültür Bakanlığı Türk Süsleme Sanatları Yarışmasında birincilik ödülü aldı.

Unesco’nun “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne  Türk Minyatür Resim Sanatının alınması ile; 2021 yılında Kültür Bakanlığı tarafından  Türk Minyatür Sanatının Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak Sanatçı Kimliğini aldı.

Minyatür resimden «Kitap Resmi» olduğu için etkilendim. Matbaanın olmadığı dönemdeki el yazması kitapların resmi olup , zamanla kitaplardan ayrılmış olan  minyatür resmi, bugün  okuduğum kitapların  minyatürlerini çalışarak yeniden kitaplarla buluşturmaktan çok mutlu olmaktayım. Minyatür resim benim yaşama teşekkür edişim.

        Ayrıca üzerinde doğup büyüdüğüm, beslendiğim, mayalandığım Anadolu’ya da teşekkür borçluyum.

        Anadolu’yu, insanını, kültürünü, folklorunu, doğasını , iklimini, çiçeğini ,bitkisini, duygusunu,tavrını en iyi yazmış yazar, bütün dünyanın tartışmasız kabulu ile Yaşar Kemal’dir.

        Ve ben Yaşar Kemal’in tüm kitaplarını okuduktan sonra minyatür resimlerini çalışarak; bir yazarın tüm kitaplarının resimlenmesi içeriği ile tahminen dünyadaki ilk örneği olan bu minyatür resim serisinin aracılığıyla, Anadolu’ya, Yaşar Kemal’e, kitaplara ve Kitap Resmi Minyatür’e kendi dilimce teşekkür ediyorum.

        Yaşar Kemal’in ardında bıraktığı 57 kitaptan oluşan hazinesi yaşamın içindeki iyi ,doğru,güzel adına herşeye dair sevgi içermekte. İnsan, doğa, çocuk, kitap, sanat, bilim, kültür, folklor, edebiyat, şiir, roman, orman, yeryüzü, gökyüzü, çiçek, ağaç,  bulut vb. herşeyin sevgisini. Bu hazinede insana, insanlığa ait değerlerin korunması, yaşanması, yaşatılması, çoğaltılmasına dair bilgi var. Kendi deneyimimden biliyorum ki; bir Yaşar Kemal kitabını okuyanın dünyayı algısı,yaşama bakışı  gelişir ,farklılaşır. Ben Yaşar Kemal’in barış,umut ve sevgi içeren cümleleri ile iç dünyamın güçlendiğini duyumsuyorum.

        Yaşar Kemal’in  kitapları okuduğumda  benim soyut dünyamdan geçerek başka bir somut gerçekliğe , minyatür resimlere dönüştüler.Tamamlanması  yoğun bir çalışmayla toplam dört yıl süren bu özgün serinin, izleyecek olanlara Yaşar Kemal hazinesinden okuyarak beslenmek, aydınlanmak, umutlanmak, güçlenmek adına ilham verici olması dileğimdir.

         Bu seriyi çalışma sürecimde güç veren desteği için Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Sayın Ayşe Semiha Baban Gökçeli’ye, serginin gerçekleşmesindeki destekleri için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’e ve ekibine, sosyal bağlantılar ve desteği için Sayın Nedim Atilla’ya , bu süreçte gelişen göz problemlerim için destek veren tüm hekimlerime, minyatür yolculuğumdaki tüm öğretenlerime ve aileme çok teşekkür ederim.

 Bu minyatür resimler serisi;

İzmir’e ,Yaşar Kemal ustanın 101. yaşına,

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101. yılına 

Ebedi liderim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e armağan olsun.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber