TTSO – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’da iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldiği İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda müjdeler verdi.
Varank, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) tarafından yürütülen Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin Trabzon’a çağ atlatacak bir proje olduğunu belirterek, “Nisan ayında yönetici şirket sözleşmesini imzalıyoruz. Projelendirme ve fizibilite aşamalarında desteğimizi sunacağız. Büyük firmaların Yatırım Adası’na gelmesi için Bakanlık olarak var gücümüzle çalışacağız” dedi. TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Trabzon iş dünyasının taleplerini Bakan Varank’a iletti.
“ENDÜSTRİ BÖLGESİ’NİN YATIRIM PROGRAMINA ALINMASINI TALEP EDİYORUZ”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a iş dünyasıyla istişare toplantısı düzenleme konusundaki hassasiyeti için teşekkür etti. İş camiası olarak çeşitli talepleri olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trabzon Endüstri bölgesiyle ilgili Ankara’daki toplantımızda bir planlama yapmıştık. Bu planlama içerisinde bir yıl içinde projelendirme çalışmalarını tamamlamak, 5 yıl içinde de altyapı çalışmalarını tamamlamak vardı. Bu konuda gerek kamu gerek özel sektör çalışmalarını birlikte yürütmeyi konuştuk. Trabzon’da Valilik ve Belediyemizle yaptığımız çalışmalarda özellikle birinci aşama olan proje çalışmalarını başlattık, devam ediyoruz ve önümüzdeki Nisan ayında da ihalesi yapılacaktır. Bu projenin önemli bir adımı da sizleri yakından ilgilendiren bir konudur. Yatırım programına alınması konusunda Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na bu projenin iletilmesi gerekmektedir. Bununla ilgili hazırlıklarımızı yaptık. Sizin de desteklerinizle yatırım programına alınmasını sizlerden özellikle talep ediyoruz.”
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İÇİN TALEPLER
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’daki 4 organize sanayi bölgesi için de çeşitli talepleri olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Bu taleplerden ilki; Arsin OSB’nin enerji nakil hattının bir an önce yapılması konusunda gerekli maddi desteğin verilmesidir. Ayrıca Arsin OSB içinde Mesleki ve Teknik Lisemiz var. Bu liselerin desteklenmesi ve sanayicilerin bu okullardan yararlanması adına okulların yanına birer yurt yapılmasını talep ediyoruz. Aynı zamanda yine Beşikdüzü, Vakfıkebir ve Şinik OSB’lerimize de mesleki teknik liselerin ve yurtların yapılması en büyük arzumuzdur. Vakfıkebir OSB’nin geçmişten gelen sorunu vardı. Bunu hallettiniz. Bundan dolayı teşekkür etmek istiyorum ve bundan sonra da desteklerinizi bekliyoruz. Vakfıkebir OSB’nin yatırım programına alınması en acil işlerimizden biridir. Beşikdüzü OSB’nin genişleme alanıyla ilgili bir miktar ödenek gönderdiniz. İlave ödeneğe ihtiyacımız var. Fazla bir miktar değil, 5 – 6 milyon lira civarında. Bu konuda da desteklerinizi bekliyoruz. Şinik OSB’de arsa tahsislerine başlandı. Bu konuda da genişleme alanı için önümüzdeki süreçte tahsisler tamamlandıktan sonra desteklerinizi bekliyoruz.”
CAZİBE MERKEZİ TEŞEKKÜRÜ
Başkan Hacısalihoğlu, inşaatı devam eden İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi inşaatı için de önümüzdeki günlerde Bakan Varank’ın kapısını çalacaklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“TTSO olarak yürüttüğümüz güdümlü proje var. Bu projenin bir an önce vakit kaybetmeden onaylanmasını talep ediyoruz. Bu projenin esasında istihdam var, üretim var, teknolojik yazılım ve teknolojik gelecek var. Bu proje oldukça zamandır beklemektedir. Sizlerin gayretleriyle bu proje hayata geçecektir. Ayrıca Trabzon’u cazibe merkezi şehirler arasına aldığınızı büyük sevinçle öğrenmiş bulunuyoruz. Bu nedenle şahsınıza özellikle teşekkür etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın şehrimize ne kadar önem verdiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımıza, tüm hükümetimize sizlere teşekkür etmek istiyorum.”
BAKAN VARANK: “TEŞVİKLERLE YÜKÜNÜZÜ ALIYORUZ, SİZLER DE ÇABAMIZI KARŞILIKSIZ BIRAKMAYIN”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, toplantıda yaptığı konuşmada, salondaki iş dünyası temsilcilerine seslenerek, şunları söyledi:
“Siz ürettikçe, istihdam ettikçe; ekonomi dinamizm kazaniyor ve talep canlı kalıyor. 16 senede Trabzon’a 28 milyar lira kamu yatırımı yaptık. Sanayiden tarıma, eğitimden sağlığa pek çok alanda güçlü bir altyapı kurduk. Sizler daha çok üretin diye üzerinizdeki yükleri hafiflettik. Sosyal Güvenlik Kurumu teşviklerimizden 54 bin işyeri faydalandı; devletimizin kasasından 1,2 milyar lira ödedik. Sayın Cumhurbaşkanımız istihdamla ilgili çok güzel müjdeler verdi. Aralık 2020’ye kadar, işe alınacak her yeni çalışanın SGK primlerini ve vergilerini 12 ay boyunca devletimiz ödeyecek. Nisan sonuna kadar, her bir ilave istihdamın 3 ay boyunca maaşını da biz ödüyoruz. Asgari ücret desteği, 5 puanlık prim indirimi ve bölgesel istihdam teşviklerimiz aynen sürüyor. Biz yükünüzü alıyoruz, sizler de çabamızı karşılıksız bırakmayın. Konu istihdam olduğunda, tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz.”
“TRABZON’UN MİLLİ GELİRİ 24 MİLYAR LİRAYA ÇIKTI”
Bakan Varank, iktidarları boyunca özel sektörün yatırım ve üretim kararlarını desteklediklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trabzon’da özel sektörün 3.7 milyar liralık sabit sermaye yatırımını teşvik ettik, bu sayede 11 bin yeni istihdam oluşturduk. KOSGEB 5 binin üzerinde KOBİ’yi destekledi. 10 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdik. İlimizdeki OSB’lerin ve sanayi sitelerinin yanında olduk. Ar-ge ve tasarım merkezi desteklerimiz sizlerleydi. Kurduğumuz Teknopark’la, inovasyon öncülüğünde büyüme gerçekleşsin istedik. Bölgesel kalkınmayı da asla ihmal etmedik. Kalkınma ajansımız ve bölge kalkınma idaremiz 181 milyon liralık yatırımı Trabzon’a kazandırdı. İşte tüm bu çabalar 16 yılda Trabzon’un milli gelirini 1,8 milyar liradan 24 milyar liraya çıkardı. Büyüme ve istihdam odaklı politikalarımız, refah artışı olarak ilimize döndü. Bizim Trabzon için yapacak çok işimiz var. Trabzon için büyük hayallerimiz var.”
“YATIRIM ADASI TRABZON’A ÇAĞ ATLATACAK BİR PROJE”
Bakan Varank, “Sizlerle hayırlı haberler, hayırlı müjdeler paylaşmak istiyorum” diyerek şunları söyledi:
“Trabzon’umuzu cazibe merkezleri destekleme programına alıyoruz. Bu şu demek; üretim, istihdam, teknoloji geliştirme ve mesleki eğitim alanlarındaki projelerinizi çok daha yoğun bir biçimde destekleyeceğiz. Böylece Trabzon’un gelişmesine güçlü bir ivme kazandıracağız. Katma değerli üretim öncülüğünde büyüme en temel önceliklerimizdendir. Bu manada; Yatırım Adası Endüstri Bölgesi Trabzon’a çağ atlatacak bir proje. Bölgenin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde önemli bir üs olmasını arzuluyoruz. Milli Teknoloji Hamlesinin burada güç kazanarak, diğer illerimiz için rol model oluşturmasını istiyoruz. Yatırım Adası tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, 25 bin vatandaşımıza iş oluşturabilecek. İnşallah Nisan’da Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamız, Büyükşehir Belediyemiz, Valilik ve Arsin Belediyesi arasında yönetici şirket sözleşmesini imzalamayı planlıyoruz. Projelendirme ve fizibilite aşamalarında desteğimizi sunacağız. Burayı altyapı ve üstyapı çalışmaları için, yerli ve yabancı yatırımcılarla buluşturmak adına gayret gösteriyoruz. Büyük firmaların Yatırım Adası’na gelmesi için Bakanlık olarak var gücümüzle çalışacağız.”
“TRABZON’UN ÜRETİM ALTYAPISINI GÜÇLENDİRİYORUZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Trabzon’un üretim altyapısını daha da güçlendirdiklerini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Arsin OSB’nin enerji sorununu çözüyoruz, 3.6 milyon lira kaynak aktaracağız. Böylece firmalarımız kapasitelerini büyütme ve ihracatlarını artırma fırsatı yakalayacaklar. Bugün ayrıca ilk doğalgazı da verdik. Üretim maliyetlerinin aşağıya çekilmesi adına önemli bir adım atılmış oldu. Vakfıkebir OSB’nin geçmişten gelen sorunlarını çözdük. Şimdi altyapı proje işlerini tamamlayacağız. Akçaabat – Şinik OSB’nin arsa tahsisleri tamamlandıktan sonra, 2. kısım genişleme alanını yatırım programına alacağız. Değirmendere’deki sanayi sitelerini Büyükşehir Belediyemizle beraber uygun görülecek alanlara taşıyoruz. Bu suretle Değirmendere’yi şehrin yeni cazibe merkezi yapacağız. Metal ve mobilya sanayici sitelerinin de taşınmasıyla ilgili taleplerini biliyorum. Bu konuyu da belediye başkanımızla önümüzdeki dönemde yakından takip edeceğiz.”
“TÜRKİYE TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEBİLEN BİR ÜLKE OLMALI”
Bakan Varank, Türkiye’nin teknolojiyi ihraç edebilen bir ülke olması gerektiğini de vurgulayarak, “Milli teknoloji hamlesiyle kastettiğimiz de bu aslında. Bu noktada; çocuk yaşta bilim ve teknolojiye yönelik farkındalığın geliştirilmesi oldukça mühim. Trabzonlu evlatlarımızın bu bilince sahip olmasını, üretkenliklerini keşfetmelerini istiyoruz. Bu amaçla ilimize Deneyap Teknoloji Atölyesi kuruyoruz. Sınavlar yapıldı. Öğrencilerimiz burada robotik, siber güvenlik, tasarım ve yapay zekâ gibi çeşitli alanlarda eğitim alıp, projeler geliştirecek” dedi.
“İNOVASYON VE BİYOTEKNOLOJİ MERKEZİNİN HAYATA GEÇMESİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İnovasyon ve Biyoteknoloji Merkezi’nin de Trabzon için önemli bir proje olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle noktaladı:
“Merkezin kurulmasına yönelik çabalar hala devam ediyor. Üniversitemiz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamiz ve TOBB yoğun bir şekilde çalışıyor. Merkezin hayata geçmesini önemsiyoruz, bakanlık olarak yanınızdayız. Ekim ayında Trabzon’da yöresel ürünler ve coğrafi işaretler zirvesini düzenleyeceğiz. Yöresel ürünlerde kalite sistemi kurup; üreticiler arasında işbirliği, üretim ve pazarlamanın geliştirilmesi için çalışmalarımız olacak. Ürünlerimizi tüketiciyle buluşturmak için, dijital pazarlama platformu kurmayı planlıyoruz.
Trabzon hiç şüphesiz Karadeniz’in lokomotifidir. Biz bu lokomotifin hızına hız katmak için elimizden geleni yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Trabzon’un tüm ihtiyaçları bizim için önceliklidir. Önümüzdeki dönemde Trabzon için elimizden gelen tüm imkânları seferber etmeye devam edeceğiz. Trabzon büyüyecek ki, Karadeniz büyüsün, Türkiye büyüsün. Sizler üreteceksiniz ki, Türkiye kazansın. O yüzden desteğimiz hep sizlerle olacak.”
Konuşmaların ardından TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Bakan Mustafa Varank’a çivi ve tel kullanılarak özel bir teknikle yapılan tablo hediye etti.