
TÜRKAV Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfımız, Hukuk içinde kalarak, Trabzon’a dair açıklamaların Basında yer alması sonucu ortada olan isnatsın, objektif olmaktan uzak anlayışları Kısaca Trabzon’u değerlendireceğimiz toplantımıza hoş geldiniz. TGC düzenlemekte olduğumuz Basın toplantısı iledeBasınımızın önemini de ortaya koyarak Sizlerin aracılığıylakamuoyu ile paylaşıyoruz. Anayasal sistem içinde yürütme erkinin sorumluluğunu yerine getirenKamu Çalışanları her kademede gününher saatinde vezor şartlarında davatandaşlarımıza hizmetsunmaktadır. Kamu Çalışanları Vatandaşlarımızın huzuru ve mutluluğu için fedakârcagörev yapan kesim olması itibariyle de öneme haizdir. Sadece ve sadece Trabzon’un tarihi hakikatleriyle Pontus çetelerinin amaçlarının dün olduğu gibi bugünde hayal olacağına dikkatleri çekmek üzere toplanmış bulunuyoruz. Değerli Basın Mensupları,Bildiğiniz üzereson dönemde özellikleTrabzon’a dairortada olanithamlar Trabzon insanını yormaktadır. Sporda bile Trabzon günden olabilmektedir. Peki neden? Trabzon’da görev yapan Demokratik kitle teşkilatları, sivil toplum kuruluşları ve basınımıza duyarlılık ve sorumluluk düşmektedir. Gerçekçilikten yoksun olan açıklamaları sorumlu noktada olanlarınyapmaları bağcıyı dövmek olmaktadır. TÜRKAV, Ortada olan bu bilgi kirliliği ile Trabzon insanına giydirilmek istenen gömleği ret ederek, Trabzon insanının giymeyeceğini ifade etmektedir. PONTUS çetelerinin asıl gayesini yaşayan Trabzon, kendiinsanına uymayan bu gömlekkime uyarsa onungiymesini önermektedir.TÜRKAV buradan ifade etmektedir; Hangikurum, kuruluş ve kişi olursa olsunTrabzon’a ve insanına karşıifade edilenPontus gibi açıklamaların muhatabı olmamaktadır/Olması damümkün değildir. Yapılacak açıklamaların duyarlılığı olmalıdır. Bir Amaç ve hedef için yapılaması halinde ise TÜRKAV olarak şiddetle ve nefretle kınamaktayız. Bakın, gündeme taşınmaya çalışılan“TRABZON-PONTUS”senaryolarına benzer durumuTrabzon insanı yine başka bir yazarın senaryolarında yaşamıştı. Kabuletmek mümkün değildir. Neden Trabzon?Trabzon insanı PONTUS safsatasıyla aynı yere konulabilir mi? Bu ifadelerinkullanıcıları Trabzon’dan vetarihi gerçekçiliğinden haberi olmadığını göstermiyor mu?
TÜRKİYE KAMU ÇALIŞANLARIKALKINMA VE DAYANIŞMA VAKFITRABZON ŞUBE BAŞKANLIĞI___________________________________________________________________________Çarşı Mahallesi Kahramanmaraş Cad. No: 52 Kat: 3 Ortahisar/TRABZONTelefonve Belgegeçer: 0462322 11 23web: www.turkav.orgGözlerimizi ister, istemez Ülkemizin yakın çevresine, dünyanın diğer köşelerine çevirelim, soğuk savaş döneminden sonra ortaya, adil ve meşru bir milletlerarası düzenin çıkmadığı görülmektedir. Trabzon’umuza yönelik ortada olan bilgi kirlilikleri büyüteç altına alındığında karşımıza çıkan tabloda samimiyetsizlik görülmektedir. Yerlive yabancı basındaTRABZON-PONTUS açıklamalarının yer alması arzulanan mıdır? Bu tablo Trabzon’u nasıl etkilemektedir?Gazete, sanal ve görsen basına sorumluluk düşmektedir. TÜRKAV;Tarih şuurundan yoksun olduğu görülen bu açıklamalarınyer bulmamasını önemli görmektedir. Bu vesile ile siz değerli Basın Çalışanlarımızın konuya gösterdiğiniz duyarlılığınız içinde teşekkürediyoruz. Değerli Basın Mensupları,Trabzon,Jeopolitik ve jeostratejik konumuyla tarihten günümüze Anadolu’nun en önemli yerleşim yerlerinden biridir. 466.400 hektar alanı,18 ilçesi, 692 mahallesiyle 779.379 bin nüfusuylaBu günkü Trabzon mevcuttur. Trabzon, Roma ve Bizans dönemlerini yaşadıktan sonra 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet hanı’ın fethi ile tarihte yerini almıştır. 1868 yılında Vilayet olmuştur. Doğu Karadeniz Bölgesinde önemli bir merkez durumundadır. Trabzon’u bilmek İstanbul’a bakmaktır. 1.Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’nda Trabzonlunun vatan sevgisi hep önde olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ATATÜRK’ ünilk ayak bastığıSamsun’ da,Trabzonluları yanında görmesinden bahsetmiştir. Trabzonlunun vatan sevgisindemilliruhunun varlığı olarak, ATATÜRK’ e güç ve kuvvet verdiğini ifadesi anlamlıdır. ATATÜRK’ ün Trabzon’a yaptığı üç ziyaretiyle de Trabzonluların milli duyarlılıklarından takdirle bahsederek hakkını teslim etmiştir. Değerli Basın Mensupları,-Trabzon, Doğu Karadeniz’in en eski kentlerinden birsidir. Trabzon, Rasgele konuşmayı, her aklına geleni konuşmayı gerektirmeyecek kadar bağlayıcıdır. Trabzon’u ziyaret eden seyyahlar, şehrin özellikleri hakkında bilgiler vermişlerdir. Evliye Çelebi; Trabzon’un tarihi ve kültürel mirasını ifade ederken, beşinci iklimde bulunmakta su ve havasının güzelliğinden Trabzon’un insanının sanat ve estetik anlayışından, güzelliğinden bahseder. Fransız seyyah Deyrolle, Trabzon Denizden de çok güzel görünmektedir. Resim konusu olacak evlerin sıralanışı zeytin ve portakal ağaçlarının varlığı görülür. Yeşillikler arasından zarif mermer sütunlara benzeyen Minareleryükselir. Der.-Trabzon’ un KütüphaneleriniOsmanlıdangünümüze sıralayalım, Fatih Ortahisar Camii Kütüphanesi,Ortahisar Saraç –zade kütüphanesi,Hatuniye Kütüphanesi,
TÜRKİYE KAMU ÇALIŞANLARIKALKINMA VE DAYANIŞMA VAKFITRABZON ŞUBE BAŞKANLIĞI___________________________________________________________________________Çarşı Mahallesi Kahramanmaraş Cad. No: 52 Kat: 3 Ortahisar/TRABZONTelefonve Belgegeçer: 0462322 11 23web: www.turkav.orgFetvahane kütüphanesi,Hacı Ahmet efendi kütüphanesi,Eski kütüphane, Hacı Salih efendi kütüphanesi,Cumhuriyet Döneminde kurulan kütüphaneler, Trabzon ve yöresinde kurulan bu kütüphanelerden ne kadar haberdarız. Verimli toprakları, stratejik noktalar ve ticaret merkezlerle beraber zengin maden sahalarını da kontrolaltına alan bir Fetih’inbaşarısınınvarlığından ne kadar haberdarız.Gümüşhane-Kürtün istikametindeki dağların altında çok kıymetli maden yataklarının bulunduğunun tarihi bilgisine ne kadar sahip olunmaktadır. Zengin madenleri teknolojik gelişmişlikle ortaya çıkarılması halinde, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayabileceği gibi bölgenin sosyal ekonomik yapısında da değişiklikleri temin edebilecektir.-1810 Trabzon’u işgal girişimi yer bulmamıştır. Bu dönemde artarda yapılan iki seferde sonuç alınamaması sonucu üçüncü defa verilenemirle;Trabzon’da müteyyin bir hareket üssü kurulması,Trabzon Rumlarının Osmanlı idaresine karşı isyan etmelerinin sağlanması istenmekteydi. Bu anlayış Osmanlı Devletine karşı Doğu Karadeniz’de bölgesinde Rumları organize ederekOsmanlı Devletine karşı kışkırtıp kullanmasının ne kadar eskilere dayandığını göstermesi bakımından ilginçtir. Azınlık okulları Trabzon’un fethindensonra FatihSultanMehmed’ in İstanbul’da azınlıklara tanıdığı inanç, eğitim ve kültürmüsamahası Trabzon’ dada tanınmıştır ve bir baskı olmamıştır. 1462 yılında fetih sonrası yükseköğrenim için Ortahisar’ da Fatih Medresesini hizmete açmıştır. Avrupa Devletlerinin toprak kayıplarında görülmeyen durum, Osmanlı Devleti’nin toprak kaybında ortaya çıkmıştır. Avrupa Devletlerinin toprak kaybında o topraklarının sahipleri için kıyım ve topraklarındançıkarılmaları söz konusu değilken, Osmanlı Devleti için kıyım ve çıkarılma olmuştur. Makedonya’yı, Batı Anadolu’yu, Doğu Anadolu’yu ve Trabzon’ u işgal edenlerin yaptıkları ilk iş o bölgelerin halkını göç ettirmek veya kıyımdan geçirmek olmuştur. 1914-1918 yılları arasında Anadolu’nun işgal edilmesindendolayıgöç etmek zorunda kalan ve bu göç esnasında yüzbinlerce insanı kaybeden ve göç edemeyip bulundukları yerde istilacılar tarafından katledilen Müslüman Anadolu halkının dramlarını tam anlamıyla araştırıp ortaya konulabildiğini söylemek ne yazık ki mümkün değildir.
TÜRKİYE KAMU ÇALIŞANLARIKALKINMA VE DAYANIŞMA VAKFITRABZON ŞUBE BAŞKANLIĞI___________________________________________________________________________Çarşı Mahallesi Kahramanmaraş Cad. No: 52 Kat: 3 Ortahisar/TRABZONTelefonve Belgegeçer: 0462322 11 23web: www.turkav.orgDeğerli Basın Mensupları,Verilen mücadele sonucu kıyıma rağmensonsuza kadar yaşayacak olan bir devlet kurmakbaşarılmıştır.-Türkiye Cumhuriyeti Devlet’i hiçbir dinive kültürü baskısı altına almamıştır. -Türkiye Cumhuriyeti Devlet’i din ve kültürleri baskı altına almayı bir gelenek haline getirmemiş ve bunu Anayasal hak haline getirmiştir. -Fener Rum Patrikhanesi, Türkiye’nin bu hoşgörüsü sayesinde varlığını bu günlere kadar getirmiştir. -Türkiye Cumhuriyeti Devlet’ini bölmek isteyen deli saçması sözlerin muhatapları Trabzon halkı olamaz. Olmamaktadır.-Trabzon halkıiçin tarih şuurundan yoksun olanlar, Trabzon-Pontus söylemleriyleözellikle gündemi buraya çekmekiçin çaba sarf edenler, tarih önünde alçaklıklarıyla yer alacaklarını hatırlatıyoruz. Değerli Basın Mensupları,1. Dünya savaşı ve Kurtuluş savaşı yıllarında, Türkler tarafından Anadolu Rumlarına özellikle doğu KaradenizRumlarına yöneliksoykırım iftiralarını ortaya atanlar mı, bugün aynı oyunun bir parçası olmaya çalışmaktadırlar?Hangi görüş ve düşünceye sahip olunursa olunsun,Trabzon üzerindeki yer olan bu düşünceler art niyetliliktir. Bir örnek vermek istiyorum; Gerek KaradenizbölgesindekiPontus çeteleri gerekse daha sonraİzmir’e kadarçıkan ve Anadolu’nun içlerine kadar ilerleyen bu hareketindoğrudan içinde bulunmuşlardır. Bu gün dünya kamuoyunu etkilemek amacıyla her türlü basın-yayın ve diğere iletişimikullanan kötü niyetliler,kışkırtma yöntemlerinden de faydalanmaktadır.TÜRKAV olarak buradan ifade ediyoruz; PONTUS çetelerinin iştahını kabartan her kimolursa olsun,Trabzon’un hırçın dalgalarınınhaşmetiyle karşılaşacaktır. Doğu Karadeniz bölgesinde hayali bir Pontus Devleti kurma emelleri içinde bulunanlaraTrabzon’dan verilen cevap; Türklüğünden hiç kimsenin şüphe duymadığı ve tarih boyunca Türklüğünü muhafaza etmiş Trabzon insanı 1461 ‘decevabınıvermiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
TRABZON TÜRKAV YÖNETİM KURULU ADINA
Kenan KURU Başkan