İSMET KÖSOĞLU/Gazeteci Gözü İle

Yurt içi ve yurt dışı uçuşların yapılabileceği 3 bin metre uzunluğunda, 45 metre genişliğinde pistle 265 metreye 45 metre ölçülerinde taksi yolunun yer aldığı Rize-Artvin Havalimanında 47 bin 133 metrekare kapalı alan var.

Havalimanı 3 milyon metrekare alanıyla Türkiye'nin 783 bin 562 kilometrekare olan yüz ölçümünü de değiştirdi.

2 kilometrelik bağlantı yolu! Katı atık merkezi blokları yapıldı.

450 araç kapasiteli otopark ile çok amaçlı garaj binalarının yer aldığı Rize-Artvin Havalimanı'nda ayrıca teknik blok, Isı ve Güç Merkezleri, Yangın ve Kurtarma İstasyonu ile Katı Atık Merkezi gibi bloklar da inşa edildi. Kara yolu ulaşımı için 2 kilometrelik bağlantı ve köprülü kavşağın yapıldığı havalimanına 470 metre uzunluğunda viyadük inşa edildi.

Terminal binası içine Çay Müzesi, yapıldı. Hava trafik kontrol kulesi ince belli çay bardağı, Havalimanı girişi de çay yaprağı şeklinde yapıldı. 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip havalimanının 49 bin metrekaresi Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu 1453 ağaçla yeşillendirildi.

Türkiye’nin 58'inci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Ordu-Giresun Havalimanı'ndan sonra Türkiye'nin 2'nci; Japonya, Hong Kong ve Güney Kore'nin ardından ise dünyanın 5'inci deniz üzerindeki havalimanı olarak kayıtlara geçti.

Bu arada Resmi Gazete ‘de yayımlanan karara göre; Rize-Artvin Havalimanı, uluslararası giriş ve çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak tespit edildi.

Temeli 3 Nisan 2017 de atılan Türkiye'nin deniz dolgusuna inşa edilecek ikinci havalimanı olma özelliğine sahip Rize-Artvin Havalimanı için aralıksız malzeme taşınan alanda denize 100 milyon ton taş döküldüğü belirtildi.

120 kamyon ve 2 hafriyat gemisi ile gece-gündüz aralıksız malzeme taşındı.

14 Mayıs 2022 de hizmete açılan Havalimanında ilk kez iki devlet başkanı açılışta bulundu. Azerbaycan Devlet Bakanı İlham Aliyev Rize’ye ilk kez geldiğini söyledi. Ayrıca birçok bakan ile birlikte eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz’da açılışa geldi.

10 katlı bina yüksekliğinde koruma yapılmış. Denize x şeklinde beton bloklar konuldu. Bu bloklar 44 ton ağırlığında 3.8 yüksekliğindedir. Havalimanında 20

bin 500 adet beton blok kullanıldı. Bu blokların her biri dalgıçlar ve 300 tonluk vinçler vasıtasıyla yerlerine konulmuş.

100 milyon ton taş 5 bin kamyonla taşındı.

Mimar Sinan’ın 1558 yılında Süleymaniye Camisinde yaptığı ‘’ön yükleme’ tekniği kullanılarak yapılmış.

Günde 90 bin tona yakın dolgu malzemesi taşındı

Taş ve kaya malzemeleri Havalimanı dolgu sahasına 3 kilometre ve 7 kilometre uzaklıktan taşındı.

Çanakkale köprüsünde

18 Mart tarihinde hizmete açılan Çanakkale Köprüsü'nde ise,177 bin ton çelik kullanıldı. 223 bin metreküp beton kullanıldı. Denizin 45 metre altından 378 tane kazık çakıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber