Allahın izniyle bir ramazana daha ulaşmış bulunmaktayız. Elhamdülillah ala külli hal.
Bu ramazanımız diğer ramazanlardan biraz farklı geldi. Şöyle ki korona denilen illet sebebiyle iftarlarımız teravilerimiz garip kaldı. Artık evlerimizde iftar yapıp kendi başlarımıza teravih kılmaktayız. Hayırlısı.
Oruç eski kavimlere farz olduğu gibi bizlere de farz kılınmıştır. Rabbimiz bir ayetinde şöyle buyurmaktadır, Bakara süresi 183. ; “ Ey iman edenler ! Oruç öncekilere farz kılındığı gibi sizlere de farz kılınmıştır.” Buradan anlaşılıyor ki oruç ibadeti tüm Peygamberlere ve Peygamberlerin şahsında biz ümmetlerine farz kılınmıştır.
Bu sene koronadan dolayı farklı dedik. Bizlere çokça sorulan sorulardan biri koronaya karşı vücudumuzun direnci düşer mi?! Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Allah bir şeyi emretmişse bunda muhakkak insan ve topluma faydası vardır. Bundan dolayı aksine koronaya karşı önce oruç tutmaya koşmamız lazım gelmektedir. Peygamberimiz güzel sözlerinden birinde bakınız ne buyurmaktadır ; “ Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız.” Bu güzel sözden anlıyoruz ki oruçta bilip bilmediğimiz insan vücuduna sayısız faydalar vardır.
Konumla ilgili ajanslara bir haber düştü birkaç gün önce. Nobel ödüllü Japon bilim adamı Yoshinori Ohsumi orucun insan sağlığına faydasını araştırıyor da bakınız ne bulmuş?! “İnsan, oruç münasebetiyle günde on altı saat aç kaldığında insan vücudu kanser gibi ölümcül hastalıklara karşı antikor oluşturmaktadır.”
Bizler Allah rızası için oruçlarımız tutarken oruç sağlımız üzerinde sayısız onarmalar yapmakta olduğu bilim insanları tarafından ortaya konulmaktadır. Öyle ise oruçlarımızı eğer önemli bir sağlık sorunumuz yoksa tutmaya çalışalım. Zaten eğer bir sağlık sorunumuz varsa ramazandan sonra kaza ederek tutabiliriz. Sağlık gibi , yolculuk gibi. Eğer hiç tutamayacaksak yani aşırı yaşlılık gibi ve ciddi rahatsızlıklar gibi bu durumda da fidye veririz. Yani sizlerin anlayacağınız İslam kesinlikle kolaylık dini.
Sorulan sorulardan diğeri ramazanda hanımımızla cinsel ilişki caiz mi?! Ramazanda oruçlu olduğumuz zaman diliminde yani imsak ile akşam ezanı arasında yemek , içmek ve eşimizle cinsel ilişkiye girmemiz haramdır. O saatlerden sonra istediğimiz zaman da yani iftardan imsake kadar eşimizle cinsel ilişkiye girmemize Allah müsaade vermiştir. Bakınız Bakara süresi 187.ayet. ; “Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız size helal kılındı…” Oruçla ilgili detayları müftülüklere sormalı ve ilmihal kitaplarına bakılmalıdır.
Zekatlarımız ve fitrelerimizi ramazanda vermeye gayret etmeliyiz. Çünkü bu ayda verdiğimiz zekatlarımıza ve fitrelerimize ondan yüze kadar fazla sevap verilecektir. Zekat ve fitre de en önemli konu zekatlarımızı ve fitrelerimizi usul yani yukarıya doğru kimselere veremeyiz yani anne baba ve yukarıya doğru dede nine gibi kimselere ve aşağıya doğru yani kız ve oğlan ve torunlar onlara bakmakla yükümlüyüz ondan vermeyiz diğer yanlardan istediklerimize hala dayı gibi verebiliriz. Ramazanda fakir fukara sevinir. Zekat , fitre ve fidye ile ilgili detayları müftülüklere sormalı ve ilmihal kitaplarına bakmamız lazım gelmektedir.
Hayırlı ramazanlar…