Bir batılı bilim adamının beğendiğim bir sözünü hatırlatmak isterim. İmkânsız diye bir şeyin olmadığını çok güzel özetler. Yıldığımız, usandığımız zamlalar da durumumuzu dile getirmek için kullandığımız bir kelimedir imkânsız. İnsan olarak bizim imkânsız gibi gördüğümüz işler kader cihetiyle bakmamız gerek. Bizi çıkmaza sokan külli irade gereği olması gereken işlerden olabilir. Bizim zihnimiz, aklımız, hafızamız, hafsalamız ve öngörümüz o işi algılayamayabilir.
Sözlükte imkân "bir işin kolayca yapılabilir olması, bir fiilin gerçekleşmesinde herhangi bir engel bulunmaması, güç yetirilebilir türden olması" anlamına gelmektedir. Zorunluluğun karşıtı olan imkân, varlık ve birlik gibi tümel bir kavram olmakla birlikte cins teşkil etmez; daha çok nitelik, nicelik ve diğer kategorilere ilişkin olarak söz konusu değildir.
İmkân terimi farklı anlam ve kapsamda kullanılmaktadır. Zihnî imkân. Bir şeyin aklen mümkün bulunduğunu düşünerek gerçekleşmesinin imkân dâhilinde olup olmadığını hesaba katmadan onu mümkün saymaktır.
Bilim adamları mantıkî imkânla ontolojik imkân arasındaki farka dikkat çekerler. Buna göre mantıkî imkân, bir şeyin iç çelişkiden arınmış olması yani akla uygun bulunmasıdır. Bu durumda varlığı çelişki içermeyen her şey mümkün kategorisine girmektedir.
Değer verdiğim bir dostum; En zor işin bile dokuz tane kolayı vardır. Zor işlerin bir kısmı bize imkânsız gelebilir. Önemli olan zor gördüğümüz işlerde oluru, kolayı aramak ve şartları sonuna kadar kovalamaktır, ısrarı bırakmaktır. Hepimiz günlük hayatta birçok zorlukla karşılaşmaktayız. Zorlandığımız imkânsız gibi gördüğümüz durumlarda sorunları göğüslemeyi bilmeli ve işin kolayını aramadan araştırmadan pes etmemeliyiz. En azından olmazın, imkânsızın göğüslenmesi ve sindirilerek kabulü gerekir.
Evet; imkânsız diye bir şey yoktur. Sadece bazı şeylerin olma olasılığı biraz daha zordur. İmkânsız kelimesinde bile birçok imkânın olduğunu unutulmaması gerekir. Unutmayalım ki kaderin üstünde bir kader vardır. Birde konuyu özetleyen çok güzel bir atasözümüz var. Gün doğmadan neler doğar, sözü ümitsizliği, karamsarlığı ve imkânsız gibi görünen konuların karşısında bize ışık ve ümit pencerelerinin açılmasına sebep olur. Demek ki imkânsız diye bir şey yoktur. İmkânsız gibi görülen iş ve işlemler vardır.
Kalın sağlıcakla
imkânsızı İmkânsız Kılmak..!
Dikkat!
Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.