Kar için, hep BEYAZ ALTIN derim.

                 Tam aksine yazılı ve görsel basında, çok yanlış ve yanıltıcı bir şekilde ve sırf reyting uğruna, ne zaman kar yağışı gelirse, karakış, felaket kapıda v.b haberler yapılıyor.

                  Tümüyle yanlış olduğu gibi, büyük bir nimete saygısızlık ve nankörlük ediliyor.

                  PEKİ KAR NEDEN BEYAZ ALTINDIR?

                  Ya da neden felaket değil nimettir?

                  İŞTE KARIN FAYDALARI:

                 1-Kar, Toprağı ve Bitkileri Yalıtıyor. Lanchester Üniversitesi'nden Don Janssen

"Kar, çoğunlukla biraz donmuş suyla çevrili havadır ve toprağın mükemmel bir yalıtkanıdır" diyor ve şu yorumları yapıyor:

                “ Kar, aşırı soğukların bitkilere zarar vermesini önler. İyi bir kar örtüsünün en büyük faydalarından biri, karın mükemmel bir toprak yalıtkanı işlevi görmesidir. Kar olmadan, çok soğuk sıcaklıklar toprağı daha derinden dondurabilir. Bu, ağaçların ve çalıların kök sistemlerinin zarar görmesine neden olabilir. Karın yalıtım etkisi ayrıca çok yıllık bitkilerin, çiçek soğanlarının, yer örtülerinin ve çilek dikimlerinin değişen donma ve çözülme döngülerinden korunmasına da yardımcı olur.

                  2- Kar, toprağa nem sağlar ve kış boyunca toprak nemini korumaya yardımcı olur.

                  3-Kar Sıcaklık Dalgalanmalarına Karşı Korur.

                  4-Kar atmosfere düşerken nitrojen kar tanelerine yapışır. Tabiata, bitkilere bir tür AZOTLU gübre desteği sağlar.

                  5-Tohum yayıcı. Kar yağdıkça tohumların toprakla daha iyi temas kurmasına da yardımcı olur.

                  6-İklim değişikliği düzenleyicisidir. Kar örtüsü, uzun ömürlü bitkileri ve soğanları kışın sıcak bir gün olduğunda büyümekten uzak tutar. Bir kar örtüsü ağaçların bir tür kış koruması olabilir. Kışın alışılmadık derecede sıcak günlerde, odunsu bitkiler gölgeliklerinde daha sıcak hava sıcaklığını hissedebilir ve topraktan nem almaya çalışabilir. Toprak donarsa, kar izolasyonu olmazsa, bu bitkiler ciddi şekilde zarar görebilir.

                    7-Bitkilerin su ihtiyacı. Bitkilerin ihtiyacı olan su yağışlar sayesinde sağlanır ya da sulama şeklinde ama kar çok önemli burada çünkü yağmurla oluşan sular yüzey akışıyla kaybolabiliyor ama kar yağışı yavaş yavaş sızmak suretiyle yer altına indiği için daha önemli. İhtiyacı olan zamanlarda bitkilere verilebiliyor. O yüzden kar yağışı çok önemli. KAR, YER ALTI SULARININ YEGANE BESLENME KAYNAĞIDIR.

                    8-Kar yağışı sayesinde kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementlerin çözülmesiyle toprağın ihtiyacı olan elementler karşılanmış oluyor.

                     9- Karın yapısında bulunan amonyak, toprakta bulunan azot bakterileri tarafından çözülerek azot haline getiriliyor ve bitkinin AZOT ihtiyacı karşılanmış oluyor.

                     10-Kar yağışı sayesinde sıcaklık biraz düştüğü için, soğuğun bitkiler üzerindeki zararları ortadan kalkmış oluyor.

                     11-Kar, tarım arazisini yorgan gibi kaplayarak ekili bitkileri soğuktan koruyor.

                      12-Zararlı haşeratlar yok ediyor. Kar, toprakta bulunan fareler ve bunun gibi zararlı haşeratlar galerilerin suyla dolması yoluyla yok oluyor. Bitkilere verdikleri zararlar da ortadan kalkıyor.

                       13-Mikropları temizlemesi. Genel olarak kar yağışının havayı temizlediği ve mikropları kırdığına inanılıyor. Medical Park Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. L. Derya İnal bu görüşün kısmen de olsa doğru olduğunu söylüyor ve şu uyarıyı da yapıyor:

                        “Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler”.

                          14-Kar, sadece yer altı sularının değil, yer üstü sularının da beslenme kaynağıdır. Ne kadar çok kar yağarsa, baharın ve yazın derelerimiz, göllerimiz, barajlarımız, pınar ve gözelerimiz o kadar çok su verecek, suyla dolacak demektir.

                          15-Karın bir faydası da, yağmur hemen yüzey akışa geçtiği için erozyon yani toprak aşınımı yapar. Kar ise ağır ağır eridiğinden, yüzey akıştan ziyade , toprak tarafından emilir ve toprak aşınma ve taşınmasını önler ya da yağmura göre daha az olur,

                         16-Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.

                          Peki hiç mi zararı yok?

                          Hayatta her şeyin faydası da zararı da vardır. Bu nimet-külfet dengesinin tabii sonucudur. Her şeyin nimeti de vardır külfeti de. Ya da her külfetin bir de nimeti vardır.

                          Bu kadar nimet yanında karın külfeti de; ulaşımı aksatması ve dar gelirlilerin ısınma ihtiyacını karşılamakta zorluk çekmesidir.

                        Burada da vazife devlete düşmekte, kar nedeniyle kapanan yolları kısa sürede açacak altyapıyı oluşturma devlete düşmektedir ki, bu sorun günümüz imkanları ile büyük ölçüde halledilmektedir.

                         Isınma imkanı olmayanlara  da hem vatandaş olarak bizlerin hem de sosyal devletin  yardım yapma sorumluluğu vardır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber