Dün gece saat beş civarında mahallemde şimdiye kadar duymadığım bir olay oldu. Şehrimizin bir ilçesinden gelen bonzai içmiş bir kişi mahallemin pastanesine girdi. Üst kattaki kardeşimiz sese ayağa kalkıp ne oluyor diye bakınca dükkana girildiğini duyar ve polise haber verir. Polis gelip hırsızı suçüstü yapar.
Bu olay olduğunda ben hemen nasıl olur bugüne kadar mahallemizde böyle bir olay olmamıştır dediğimde bana hayır Nizamettin Hocam olayı başka bir ilçeden gelen tarafından yapıldığını söylerler. Bu durumda sevincim bir kat daha arttı. Çünkü mahallemli olaya şimdiye kadar karışmadığı gibi şimdide karışmamıştı.
Komşuluk. Bizler aile bağlarından sorumlu olduğumuz gibi komşuluklarımızdan da sorumluyuz. Bundan dolayı insanlar komşuluklarına bakmalıdır.
Bir insan yanındaki üstündeki ve altındaki komşularından sorumludur. Komşusunun halini vaktini araması İslami bir ibadettir. Komşusunun düğünü varsa katılmalı cenazesi varsa cenazeye katılmalı eğer maddi bir sıkıntısı varsa imkanlar ölçüsünde maddi yardım yapılmalıdır. Komşusuna sırtını dönemez.
Fakat bugünlerde müstakil ev kültüründen apartman kültürüne geçildiğinden beri komşuluklarımızda gözle görülen bir azalma olmaktadır. Apartman kültüründen dolayı yanındaki daireden cenaze çıkar fakat yanındaki komşusu habersizdir üst kattaki komşusunu hastadır fakat alt kattaki komşusu habersizdir. Böyle onlarca olay halk arasında konuşulmaktadır.
Bakınız bir olay anlatacağım ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Bir müddet önce öğle namazı için şehrimizin tarihi camisi İskender Paşa camisine gitmek için yola çıktığımda camiye yaklaşınca önüme bir cenaze arabası geldi. Arabadan cenaze ve iki kişi çıktı. Cenazeyi caminin musalla taşına taşıdılar. Olay ceyran ederken önümde bir adam belirdi. Bana bakarak öyle bir zaman yaşıyoruz ki bu apartman kültürü ortaya çıktığından beri komşuluklar bitti. Ondan dolayı olacak komşularından hiçbiri yanlarında yoktu. Bu olay beni derinden etkiledi.
Bakınız komşuluklarımızdan da sorumluyuz. Peygamberimize bakalım. Peygamberimiz ne buyurmaktadır komşuluklarımız hakkında." Dostum cebrail bana komşuluklarla ilgili o kadar fazla geldi ki ben komşunun komşuya mirasçı olacağını zannettim." Bir başka hadise baktığımız zaman " Komşusu kendisinden emin olmayan kişide hayır yoktur." Bu hadisler bizlere komşuluklarımızdan da sorumlu olduğumuzu göstermektedir. Bir Müslüman aile bağlarından sorumlu olduğu gibi komşulukllarından da sorumludur. Bu Allah'ın emridir. peygamberimizin sünnetidir. Komşuluk hukuku farzdır. Ciddiyenin anlamanız için farz olduğunu özellikle belirttim.
Peygamberimiz bizlere örnek olacak şekilde komşuluk yapmıştır arkadaşlarıyla. Onları ziyaret etmiş ve ihtiyaçlarıyla imkanlar ölçüsünde gidermeye çalışmıştır. Bundan dolayı bizlerde komşularımızla güzel bir diyalog kurmamız lazım gelmektedir.
Günümüzde kadınların komşuluklarını hayırla yad etmek isterim. Hanımdan biliyorum bu korona olayı ortaya çıkmadan önce haftada birkaç gün toplanıp bir hoca hanım çağırıp sohbet dinliyorlardı eğer hasta kadınsa ziyarete gidiyorlarda yada komşularından biri doğum yaparsa kadına hediyeye gidiyorlardı o kadar hoşuma gidiyordu ki inanın bana son derece mutlu oluyordum. Eğer hasta erkekse ben kocalarını ziyaret ediyordum. Cenazeleri varsa hanımla beraber cenazeye katılıyorum. Bu komşulukları kadınların daha güzel yaptığını gördüm. Erkekler biraz uzak duruyorlar gibi geliyor bana.
Komşuluklarımızdan da sorumluyuz...