İMDAT EKŞİ’NİN 2.KİTABI ÇIKTI KALABALIK AİLE EKŞİOĞLU’NUN TARİHİ YAZILDI

İSMET KÖSOĞLU

İkizdere-Tulumpınar köyünden iş adamı İmdat Ekşi inşaatçılık yapıyor.2004 de yazdığı ilk kitabı sonrası 2.kitabı olan 300 sahifelik Ekşioğlu Tarihi kitabı Ekşioğlu ailesinin Doğu Karadeniz Bölgesine tarihsel gelişimini belgelere dayanarak ele almış. Birçok belge bulunmasıyla sahasında önemli bir araştırma eseri olan kitap ile Ekşioğlu akrabası bir yerde kayıt altına alınmış oluyor.1430 yılından sonra 600 yıllık aile şeceresiyle başlayan Ekşioğlu tarihinde Trabzon-Kondu, Ankara-Hasanoğlan, Ordu, Adana, Kadirli, Sivas-Divriği, Ardeşen, Erzurum-İspir ve İkizdere’nin altı köyünde yaşayan Ekşioğlularını kitabında birleştiren İmdat Ekşi kitabının önsözünde şunları yazmış“Aile geçmişimizi araştırıp elde ettiğim bilgilerle ailemizin geleceğini tasarlayarak sonraki kuşakların önündeki engelleri kaldırmaktır. İbn Haldûn'un Mukaddime'de "Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha ziyade benzer “demiş. Geçmişi doğru tespit edersek, gelecekte nereye gideceğimizi görebiliriz. Eğer geçmişteki hatalarımızdan ders alıp onları düzeltirsek de gelecekte istediğimiz sonuca en yakın noktada olabileceğimiz inancındayım. Ülkemizde yapılan tarih çalışmalarında, belli kalıplara bağlı kalarak araştırma yapılır. Olaylar, dönemin resmî ideolojisine uygun olarak ve muktedirlerin görmek istediği şekilde kaydedilir.

Bu kitapta ülke tarihine dair bilgiler var. Aile tarihimizle ilgili Osmanlı arşivlerinden tarihi eserlerden, toplantı kayıtlarından, şecerelerden, mezar taşlarından edindiğim bilgiler var. Aile içinden gelen rivayetler ve uzmanlara, üniversite hocalarıyla yaptığımız çalışmalar var. Elde ettiğim kayıtlı belgelerin orijinalleri kitapta yer alıyor. Kitabın içindeki bilgiler, tespitler, fikirler, iddialar ve görüşler sadece beni bağlar. Kimseyi temsil ettiğini iddia etmiyorum. İsteyen bu bilgilere inanır ve kabul eder. Ailemizin geçmişi hakkında daha doğru ve kesin bilgilere ulaşmış oluruz.

1700 yılına ulaştığımızda tespit edebildiğim en büyük dedem İkizdere’ye gelen Ekşizade İbrahim ağa oldu. Ona kadar verdiğim bilgiler kesin ve doğrudur. İbrahim dedem Kondu’dan gelmiştir. Kondu ’ya yerleşen Ekşi Ali dedemizde 1450-1500 yıllarında Sivas-Divriği’den gelerek oraya yerleşti.

İbrahim dedemin serdengeçti ağası olması ailemizin Oğuzların Kayı, Bayat, Alkaevli ve Karaevli boylarından birine mensup olduğu %99 doğrudur.

İmdat Ekşi kimdir

1975 yılında Erzurum’da babasının şantiyelerinde inşaatçılığa başladı. 1984 yılında babası Hakkı Ekşi öncülüğünde kardeşleri ile birlikte HEKTAŞ inşaatı kurdular. Kurucusu ve şu anda ortağı olduğu HEKTAŞ inşaat grubuyla Edirne’den Kars’a Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde barajlar, altyapı işleri, doğalgaz hatları, hükümet konakları, tarihi eser restorasyonları, lojmanlar, kültür merkezleri, kütüphaneler, hastaneler, üniversite kampüsleri, camiler, okullar, spor salonları ve otogarlar gibi yüzlerce projeyi tamamlayarak zamanında teslim ettiler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber