
Trabzon'da hava sıcaklığında yaşanan düşüş, yüksek rakımlı bölgelerimizde kar yağışını da beraberinde getirdi. Trabzon'da etkili olan soğuk havanın ardından don tehlikesi oluşmuştur.
Trabzonda Yaptığımız son değerlendirmelere göre, bölgemizide,etkileyen, soğuk ve yağışlı havayla birlikte Trabzon, ilimizde 500 metrenin üzeri rakımlı yerlerde
don olayı gerçekleşmiştir.
10-11 Nisan Tarihlerinde bölgemizdeki kar yağışı arkasından,akşamları oluşan ayaz havanın etkisi ve sıcaklıkların eksi derecelere kadar inmesi, don olayının gerçekleşmesine sebep olmuştur.Bu don olayından,başta fındık ve meyveler zarar görmüştür.
Bu zarar tahminim %20-25 civarında tekamül edecektir.
Tarımsal faaliyetlerle uğraşan tüm çiftçilerimizin Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından il ve ilçeler için hazırlanan sıcaklık tahminlerini dikkatle takip etmeleri ve zirai don tehlikesine karşı tedbirli olmaları önem arz etmektedir.
Önümüzdeki günlerde,havaların dahada soğuması bekleniyor.
Tüm bu son yaşadığımız don tehlikesinin ardından,havaların soğuk seyretmesinden dolayı, don tehlikesinin
fındık bahçelerimizde daha çok hasara yol açacağından,endişe duyuyoruz.
Bölgemizde don tehlikesinin ardından,
Fındık bahçelerinde dondan dolayı oluşan zararlar,fındık üreticimizi zor duruma sokacaktır. çiftçilerimizin zararları,ister sigorta yaptırsın, ister yaptırmasın Çiftçi Kayıt sistemine Kayıtlı tüm fındık üreticisi çiftçilerimizin,zararları devlet tarafından karşılanmalıdır.
Bölgemizde meydana gelen don olayı ile ilgili,yaptığımız çağrılar ses getirdi.Don olayını ve meydana gelen zararları tesbit için TBMM inde bir inceleme ve araştırma komisyonu kuruldu.Kurulun çalışmalarını bölgelerimizde,takip ve inceleme için Ziraat Odaları olarak bizlerde bu sürece çok olumlu ve gerçek bilgiler vererek büyük katkılar sunacağız.Don olayının çiftcilerimize mahsulleri acısından verilen zararın ortaya çıkarılması için çaba sarf ederek, bu işin ivedilikle takipçisi olacağız.
Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar