Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı meclis toplantısı yapıldı

TTSO Meclis Başkanı Şadan Eren, konuşmasının başında eski yönetim kurulu başkanlarından Coşkun Er Kuloğlu’nu ölüm yıl dönümü dolayısıyla sevgi ve rahmetle andığını belirterek, “Yönetim kurulu eski başkanlarımızdan ve Erkut Çelebi başkanın kayınpederi Coşkun Erkuloğlu'nu vefatının yıldönümü dolayısıyla sevgi ve rahmetle anıyorum” dedi.

Eren, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Kurtuluş Savaşı şehitlerimizi rahmet andığını söyledi.

EREN: MESLEK KOMİTELERİMİZİN İLETTİĞİ SORUNLAR TOBB İLE BİR KEZ DAHA PAYLAŞILDI

Meclis Başkanı Şadan Eren, Karadeniz Bölgesi Oda ve Borsa Başkanlarının katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı’nın TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ankara'da gerçekleştirildiğini anımsattı. Meslek komitelerinden gelen tüm sorunlar bir kez daha bu toplantıda da gündeme getirildiğini ifade eden Başkan Şadan Eren şöyle konuştu:

“Şahsımın ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Erkut Çelebi'nin de katıldığı toplantıda, küresel ekonomide yaşanan ticaret savaşlarının Türkiye ekonomisine etkileri, il ve ilçelerde yaşanan ekonomik sıkıntılar, iş dünyasının beklentileri ile sektörel talepler değerlendirildi. Meslek komitelerimizin bizlere iletmiş olduğu tüm sorunlar bu toplantılarda bir kez daha Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile paylaşılmıştır.

Elbette ki ülkemizde son dönemde yaşanan siyasi gelişmelerin paralelinde ekonomide de sıkıntılar devam etmektedir. Merkez bankasının tekrardan 350 baz puan faiz artırımına gitmek durumunda kaldığı sürecin enflasyonda kalıcı ve belirgin bozulmanın önüne geçmesini ve tekrardan faizlerin düşüş sürecine gireceği yapısal güvenin tesis edileceğini umuyoruz.  Kredilerin gerek maliyeti gerekse de erişilebilirliği ile yük oluşturduğu piyasada iş dünyamızı yoğun bir çalışma ve mücadele dönemi beklemektedir.

Ülkemizde 15-22 Nisan Turizm haftası olarak kutlandı. Artık bir turizm şehri olduğu aşikar olan kentimizin turizmde yaşanılan aksaklıkları bir an önce çözüme kavuşturması gerekmektedir. Geçtiğimiz yıldan daha iyi bir turizm sezonu en büyük arzumuzdur.”

VOLKAN KONAK KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan yardımcısı Ahmet Kazaz, bu şehrin değerlerinden Volkan Konak’ın kaybının üzüntüyle karşıladığını ve rahmet dilediğini belirterek şöyle konuştu:

“Trabzon’un sosyal ve kültürel etkinlikleri ihtiyacı var. Volkan Konak önemli bir değerimiz ve adı kültür ve sanat çalışmaları ile yaşatılabilir. Aynı şekilde diğer değerlerimiz içinde bu tür çalışmalar yapılabilir.

TTSO BAŞKAN YARDIMCISI AHMET KAZAZ TOBB İŞ DÜNYASININ ÖNCELİKLERİNİ SIRALADI

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun  7 bölge toplantısına katılan  81 il ve 160 ilçedeki Oda ve Borsa Başkanlarının yereldeki ekonomik sıkıntılar, sektörlerin durumu ve iş dünyasının taleplerini içeren metni meclis üyelerinin dikkatine sundu.

Kazaz, TOBB çok uzun zamandır ilk defa ticaret dünyasının odağında olan birçok konuya güzel bir çalışmayla gündemine hitap edecek bir açıklama yaptığını, bunun da ticaret dünyası açısından hayatın pek kolay olmadığını gösterdiğini, gün geçtikçe biraz daha zorlaştığını, bunu hepimizin de işlerinde belirli ölçekte hissettiğine işaret ederek işaret ederek açıklamayı ekranlardan meclis üyelerine yansıttı.

TOBB’un bölge toplantılarında ön plana çıkan üç ana sorun şu şekilde sıralandı.

“Finansmana erişimde yaşanan zorluklar, Zirai don felaketi, Artan girdi maliyetlerinin özellikle emek yoğun sektörlerde yol açtığı problemler

Finansmana erişim sıkıntısı en çok dile getirilen konu. Ekonomimizin daha güçlü ve sürdürülebilir bir zeminde büyümesi için reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştırılmalı ve finansman maliyetleri düşürülmeli.

Zirai don felaketinden birçok ürün zarar görmüş durumda. Yaşadığımız bu en büyük don felaketi, bazı bölgelerde tarımsal üretimde ciddi hasara yol açtı. Bu noktada sahada tespit çalışmalarında sıkıntılar yaşandığı vurgulanıyor. Doğru hasar tespiti, bu hasarın karşılanması ve ödemelerin zamanında yapılması çok önemli. Üretimin devamlılığı için üreticilerimizin desteklenmesi ve zor durumda olan çiftçilerimizin yanında olmamız gerekiyor.

Emek yoğun sektörler rekabet gücünü kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. İhracat pazarlarımızı korumakta büyük zorluk yaşıyoruz. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli.

Ayrıca, ülkemizdeki deprem gerçeğini de unutmayalım! Türkiye’nin her il ve ilçesi afete hazır olmalı”

11 ŞEHRE 390 MİLYAR LİRALIK BÜTÇE AYRILDI

Geçen hafta içerisinde DOKAP Bölgesi Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına katıldığını anımsatan Kazaz, Yaklaşık 390 milyar liralık bir bütçenin 2028 yılına katar 11 il için ayrıldığına dikkat çekerek, “Bu bütçeye baktığımızda bizim spesifik destek aldığımız iki tane yer var. Biri Çarşıbaşı’na konumlandırılması düşünülen Su ürünleri OSB’si, diğeri Sürmene’de gemi sanayi ile yapılan süreçlerin desteklenmesi. Her il, farklı destek alabiliyor. Bizim şehrimizi konuşurken, yorumlarken, bu şehre dikkat çekerken bazı konuların ne kadar hassasiyet içerdiğini orada çok iyi gördüm. Bu nedenle Trabzon’un nüfusu, çalışan sayısı, gayri safi milli hasıladan aldığı pay, öğrenci sayısı, şirket sayıları, ihracat verileri, kredilerde şehrimizdeki durumu gösteren verilere beraber bakalım.”

SON YILDA ÜLKENİN DOĞUSU TÜRKİYE'NİN MİLLİ GELİR ORTALAMASININ HEP ALTINDA KALDI

Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz, Türkiye’nin doğusunun son 40 yıldan beri hiçbir zaman Türkiye ortalamasına çıkamadığını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'deki nüfusun yüzde 46’sı çalışırken, Trabzon'daki nüfusun yüzde 26’sının çalışıyor. Türkiye'deki emekli sayısını, çalışan sayısını oranladığımızda, çalışanlar emeklilerin yüzde 44’ünü bakıyor. Bizim şehrimizde ise yüzde 90’nını bakıyor. Bu şehirde 213 bin bin çalışan var. 192 bin emekli var. Gayrisafi milli hasılamız Türkiye'nin doğusu için son 40 yıldır hiç Türkiye ortalamasında olmamış.”

TRABZON’DA NİTELİKLİ GENÇ NÜFUS ORANI DÜŞÜK

Başkan Yardımcısı Ahmet Kazaz gelecek için nitelikli gençlere ihtiyacımız olduğu zaman zaman gündeme getirildiğini ancak rakamların umut verici bir durumda olmadığını vurgulayarak şu verileri paylaştı.

“Türkiye nüfusunun yüzde 8,29’u üniversite öğrencisiyken, şehrimizde öğrenci sayısını şehrin nüfusuna oranı yüzde 6.13. Ana okulundan lise son sınıfa kadar olan öğrenci sayısı Türkiye'de 18 milyon, yani nüfusun yüzde 21.18, Trabzon'da 135 bin 649 ile nüfusun 16.46’sını oluşturuyor.”

AÇILAN ŞİRKETLER İSTİHDAM YARATMIYOR, EKONOMİYİ DE BÜYÜTMÜYOR

Açılan ve Kapanan şirket sayılarına baktığını ifade eden Başkan yardımcısı Ahmet Kazaz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin üye sayılarında da son yıllarda marjinal bir değişim olmadığını kaydeden kaydederek Türkiye ve Almanya’ya ait bazı verileri karşılaştırdı.

“Almanya'da 3 milyon 800 bin şirket var. Aynı şekilde yaklaşık Türkiye'de de üç milyon sekiz yüz bin şirket var. Almanya'nın ekonomi büyüklüğü 5 trilyon dolar, bizim ekonomi büyüklüğümüz 1.3 trilyon dolar. Aynı işletme sayılarına sahibiz, hem de aynı nüfusa sahibiz. Hep beraber bu verilere bakmamız gerekiyor. Üniversite sayımız, öğrenci sayımız, şirket sayımız, işsizlik oranı vb. Türkiye’de sayısız şirket açılıyor ama bu şirketler istihdam yaratmıyor. Böyle bir gerçek var ortada. Biz şirket açıyoruz evet ama bu şirketlerin şehrin istihdamına büyütecek bir reel sonuç yaratmıyor. Burada da şunu sorgulamak lazım, biz niye şirket açıyoruz?

BEKLENTİYİ KARŞILAYAMAYAN RAKAMLAR TRABZON'UN BİR VİZYONA İHTİYACI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Kazaz, şehrin yıllar bazındaki borç, alacak, kredi, takipteki işlere ait bilgileri de paylaşarak, gün geçtikçe tahsil edilemeyen, takipte olan , hatta kredilerdeki borçlanmalar her gün arttığını belirterek, şöyle devam etti:

“Hem borçlanmalar artıyor hem borçlanmalardaki takipler artıyor. Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da bundan etkileniyor. İhracatında Trabzon'da istihdama ya da şehrin, kaliteli niteliğine, gelire hiçbir katkısı yok. Yani biz rakamları büyüklükleriyle ilgilenirken, bu rakamlar, şehre ne katıyor? Nasıl bir nitelik? Nasıl bir yaşam kalitesi? Nasıl bir farklılık katıyor? Şehirde zannediyorum az sorguladığımız bir şey

Bu şehrin bir hayale, bu şehrin bir vizyona, bu şehrin bir değere, bu şehrin bir amaca hizmeti var, ihtiyacı var. Bu şehrin herkesin canının çektiğini söylemesine ihtiyacı yok. Bunu da yapması gereken kurumlardan biri burası, Onun için bu şehrin geleceği, şu rakamlara baktığımızda, bizim beklediğimiz niteliği de kaliteyi de sonucu da getirecek mesajları vermiyor. O zaman bu sorumluluk hepimizin”

Meclis Başkanı Şadan Eren, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kazaz ve meclis üyeleri toplantının sonunda yeni evlenen meclis üyesi Nurbanu Uzun’a yaş pasta keserek kutladılar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber