TTSO Meclis Üyesi Çapkınoğlu, Dayanaklı Tüketim Malları sektörünün sorunlarını dile getirdi

“SANAL ALIŞVERİŞLERDE DOLANDIRICILIĞIN ENGELLENMESİ İÇİN SANAL KART KULLANIMI ARTIRILMALI”

TTSO Meclis Üyesi Cem Çapkınoğlu, meslek komitesinde 190 aktif üyeleri olduğunu ifade ederek, “İstihdam ve mağaza sayısı ile gerçekleşen cirolar olarak bakıldığında ekonomiye çok ciddi katkılar üreten bir sektörüz. Fabrikalardan halka ulaşana kadar her kademede temsilcilerimiz var. Ticaretin tüm artı ve eksi yönlerine hâkim, ticari zekâsı, ekonomi bilgisi yüksek esnaf profilimiz bulunuyor. 6502 sayılı Tüketici Kanunu bizleri kusursuz, müşteri memnuniyeti yüksek çalışmaya yönlendirmiştir” dedi. Çapkınoğlu, sektör temsilcilimizle yapılan toplantılar sonucu ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili konuşurken de şu ifadeleri kullandı:

“Faaliyet konusu market olanların; elektronik eşya, beyaz eşya, araba, tekne hatta ev sattıklarını görüyoruz. Buna sebebiyet veren Ticaret Kanununun acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Fiziki adresi belli olmayan yüzlerce internet sitesi var. Alışverişlerde dolandırıcılık çok artmaya başladı. Sanal kart kullanımı arttırılmalı, gerekli eğitim bankalarca insanlara verilmeli. Ayrıca bu tarz alışverişlerde yanlış ürün gelmesinin ve olası dolandırıcılığın önüne geçebilmek için. Özellikle kapıda ödemeli yapılan teslimatlarda kargo elemanlarının kameralı kask veya yaka kamerası ile ürün teslimatı yapmasının yasal zorunluluk haline getirilmesini istiyoruz. E-ticaretin günümüzde aşırı artması, esnafta karlılığı ciddi bir şekilde etkilemektedir. Özellikle kargo giderleri had safhaya ulaşmıştır. Bu sorun günümüz ekonomik koşullarında nakit sıkıntı çeken esnafı kangren gibi yemektedir.”

“KREDİ GARANTİ FONU KAPSAMINDA EVLİLİK KREDİSİ VERİLMELİDİR”

TTSO Meclis Üyesi Cem Çapkınoğlu, “Piyasada fiyat istikrarını bozacak, yasadışı yollarla ithal edilen elektronik ürünlerin, gümrüklerde iyi denetlenmesi gerekmektedir ve devamında nihai tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçteki; ithalatçılar, dağıtım yapanlar, bayiler ve nihai tüketicilere caydırıcı cezalar verilmelidir. Böylece düzgün ithalat yapan şirketlerin hakları da korunmuş olacaktır. Beyaz eşya, züccaciye ve mobilyada, kısaca evlilik kredisi adı altında, günümüzdeki minimum rakam olan 400 bin lira KGF uygulaması yapılabilir. Nihai tüketiciye ulaşması konusunda da gerekli denetlemelerle doğru insana satış takip edilebilir” ifadesini kullandı.

“KİRALARA DEVLETİN MÜDAHALE ETMESİ ŞARTTIR”

Çapkınoğlu, şehirdeki kira artışları veya yeni kira rakamlarının altından kalkılacak gibi olmadığını da ifade ederek, “Bu durum hem sürdürülebilir güncel yapıyı bozmakta hem de bu yerlerde ticaret yapan esnafın artan kira maliyetinden dolayı kazıkçı diye nitelenmesine yol açmaktadır. Trabzon’un 3 tane marka caddesi olan Uzunsokak, Kahramanmaraş ve Kunduracılar’da 45 metrekare bir işyerinin kirası 300 bin lirayı buluyor. 1 milyon lira kira istenen dükkân var. Arz ve talep ile belirlenen bu kira rakamlarına Devletimizin, Bakanlıklarımızın, Belediyelerin ve Ticaret Odaları’nın müdahil olması elzemdir” dedi.

“ASGARİ ÜCRET ARTIRILACAKSA SGK DESTEĞİNİN DE ARTIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

TTSO Meclis Üyesi Cem Çapkınoğlu, son zamanlarda asgari ücret artışının sıkça dile getirildiğini de vurgulayarak, “Bu artış şayet olacaksa işveren açısından SGK desteklemesiyle yapılmalıdır. Mevcutta yüzde 5 olan SGK desteği yüzde 15’e çıkarılıp, toplamda yüzde 20 ara zam düşünülebilir. Bu zam ocak ayında yapılacak zamdan düşülmek üzere yapılmalıdır” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber