banner240
banner238

Önyargı, adından da anlaşıldığı gibi yargı kelimesinden yargılamaktan geliyor.

Önyargı demek, herhangi bir kişi ya da olaylar hakkında hiçbir bilgi edinmeden önceden peşin bir karara varmış olma durumudur.

Bunlar kişilere veya düşüncelere bazen de toplumlara göre değişebiliyor. Önyargılarımız, acele karar vermekten de kaynaklanabiliyor. Her toplumun, her bölgenin kendine has inançları ve önyargıları vardır. Örneğin, Amerika’da yaşayan siyah beyaz tenli İnsan ayrımı gibi, bizim toplumumuzda ise mevcut olan, erkek kadın yapamaz, ırkçılık, cinsiyet, milliyetçilik, dincilik, yabancı düşmanlığı gibi birçok örnekler verebiliriz.

Kısacası önyargılar insanların başkalarına karşı kalıplaşmış tutumlarıdır.

Bazen medyada baktığımız dizilerle birlikte, bilinçaltımıza önyargı tohumları ekebiliyoruz. Amerika’da yıllardır siyah tenli insanlar hep köle olarak çalıştırılmış suçlu madde bağımlısı olan kişiler olarak gösterilmiştir.

Bu yüzden o insanlara karşı toplum olarak hep önyargımız olmuştur.

Eğer ki bizim toplumumuza bakacak olursak Erkek adam ağlamaz, kadınlar okuyamaz, kadının yeri kocasının yeridir, kadınlar Hiçbir şey yapamaz kültürlere katılamaz gibi önyargılarla düşüncelerimizi, hayatımızı etkilemiş oluyoruz. Önyargı öyle bir duygudur ki onu kalbimize yerleştirdiğimiz andan itibaren bakışlarımız da da izlemini görmek mümkün olabiliyor. Böylece karşımızdaki insanın önyargılı tavrımızı anlaması çok daha kolay oluyor. Önyargılarımız sayesinde bazen de çoğu insanlara zarar vermiş oluyoruz.

Bunun önüne geçebilmek için ise sorunun nereden kaynaklandığını bulmamız lazım.

Bu yüzden kendimizi sorgulayarak önyargılı düşüncelerimizi azaltabiliriz. Kısacası empati yapmamız gerekiyor.

Önyargılı baktığımız kişinin yerine kendimizi koyarsak bizim asla yaşamak istemeyeceğimiz duyguları başkasına yaşattığımızın farkına varabiliriz. Bu durumda egomuz ön plana geçiyor bunun için en güzel yol egomuzu yenmemiz gerekiyor. Örneğin, kitaplar okuyarak felsefe, edebiyat, psikoloji vesaire bunun gibi güzel filmler izleyerek, farklı yazarların yazılarını okuyarak ve güzel filmler izleyerek, felsefi insan psikolojisi edebiyat gibi konularda bilgiler edinerek bizlere dünyaya farklı Pencereden bakmamız ve bakış açılarımızın tamamen değiştirmemiz sağlayacaktır.

Önyargılı olmadan önce tanıdığımız arkadaşlarımızın düşüncelerini dinlemek yaşadıklarını dinlemek onları anlamamızı kolaylaştırır, bunun için önyargı beslediğimiz kişilerle tanışmak ve bu çevrelere gitmek önyargıları azaltmanın en iyi yoludur. Empati yapmak gerekiyor bazen de en büyük sıkıntımız empati yapmadan önyargılarımı kullanıyoruz.

Her şeyin olumlu veya olumsuz yanlarına bakmaya çalışalım,böylece başkalarının yaptıkları eylemleri daha iyi anlamış oluruz. Biz ne kadar geniş çaplı okusak da güzel düşünsek de karşıt düşünceleri anlayamıyoruz. Az önce yaşadığım bir önyargı olayını size örnek vermeden geçemeyeceğim. Sabahları yazdığım Günaydın mesajlarımın altına bir sürü yorumlar görüyorum, bir tane çok sevdiğim Ablam bana çok güzel, beni Onur’a eden güzel bir yorum yazmış. Onun altında da bir beyefendi o kişinin adını kullanarak

benim sayfamda yorum yapmış haklısınız Necla Hanım yazmış. kişinin ismini görünce Beyefendi ben Necla Hanım değilim ben Gülten hanım siz yanlış kişiye yorum yaptınız diye önyargı da bulundum.

aldığım cevap ise Gülten hanım ben Necla Hanıma size güzel yorum yaptığı için sadece haklısınız Nejla hanım yazdım deyince, o kişiye ben cok mahcup oldum.ve ondan özür dilemek zorunda kaldım. Önyargı dan dolayı benim o kişiyi yanlış anlamam dan kaynaklanıyor.

Yeri geliyor bizler hiç kötü niyeti olmamasına rağmen o kişiye karşı bir önyargı da bulunabiliyoruz. Önyargı gözlüğünü çıkarmadan hiç bir olaya doğru bakamazsınız. önyargılar algıları sınırlar. Görmek inanmaktır, ama çoğumuz neye inanıyorsak onu görürüz. Önyargılı olmak daima zayıf olmak demektir. Önyargılı olan insanlar daima hüküm vermeye alışkın insanlardır. Gerçeğin farkına varamazlar önyargılı bir İnsana gerçekleri anlatmak, duymayan bir insana konuşarak bir şey anlatmak kadar zordur önyargılarımız düşüncelerimizin en büyük hastalığıdır. Resimlere hiçbir önyargı taşımadan bakarsak, kitaplarımızı elinden geldiğince açık bir görüşle okuyabiliriz. Önyargı Bazılarına göre peşin hüküm verme gibi yerleşmiş bir düşünce hastalığıdır. Lütfen önyargılarımızdan kendimizi arındıralalım ve mutlu bir hayat yaşayalım hepinize mutluluklar diliyorum. Sevgili dostlarım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber