“Yaratıcılık ve hayal gücü sanat aracılığıyla ifade edilir. İnsanlık için sanat bir evrensel bir değerdir. Gerçek sanat üstün yaratıcılığın ürünüdür. Bir duygunun, bir fikrin veya güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı sanattır.
İki tür sanat var: dünyevi ve spiritüel. Dünyevi sanat topluluğun anlayış ve zevk ölçülerine uygun olarak yaratılmış eserdir. Dünyevi sanat toplumun takdir ve onayına bağlıdır. Dünyevi sanatta eserin değerini toplum belirler, eser değil, Dünyevi sanat ustalığa ve uyulması gereken kurallara bağlıdır.
Spiritüel sanat ise tekâmülle ilgilidir. İnsanın tekâmülüne katkıda bulunan eser gerçek sanat ürünüdür. Geçek sanat insanda koşulsuz sevgi, coşkuyu, tekâmül etme isteğini ve insanlığa beklentisiz hizmet etme arzusunu uyandıran eserdir. Gerçek sanat spiritüel tekâmüle katkıda bulunan olgudur.
Dünyevi sanat bencil kişiler tarafından yürütülür. Bu kişiler sanatı egolarını tatmin etmek için kullanır. Bunlar gerçek sanatçı değil ve ürettikleri şeyler de gerçek sanat değil. Dünyevi sanat sözde sanatçıların egolarının savaş alanıdır.
Ego aşılınca gerçek sanat ortaya çıkar ve gerçek sanatçı eseriyle tamamen  bütünleşir. Sanatçı ve sanat bir olur. Bu birlik içinde ego kaybolur. Gerçek sanatçı insanlığın tekâmülü için çalışır ve toplumun taktirine beklemez. Toplumun taktiriyle değil insanlığın tekâmülüyle ilgilenir. 
Dünyevi sanat daha çok tekniğe önem verir ruha değil. Böyle bir eserin gövdesi olur ama ruhu eksik kalır. Spiritüel sanat ise ruha önem verir tekniğe değil, yani ruhsuz gövdeyle ilgilenmez. Gerçek sanat insanın  ruhunu uyandıran ve insanda kendini geliştirmek için istek yaratan bir olgudur.
Sanatçı eseriyle bütünleştiği ve ego aşıldığı zaman ruhsalik ortaya çıkar. Sanatçı ve sanat arasında bir ayrım kalmaz, bütünleşme söz konusudur. Sanatçı Mutlak Kaynak’ a teslim olunca yaratıcı güç onun üzerinden yaratmaya başlar. O zaman insan kendinin yaramadığını bilir ve yarattığı şey ile övünmez ve kendine ait olduğunu iddia etmez. 
Ego yaratıcı eylemin içinde ne kadar az olursa sanat o kadar özgün ve mükemmel olur. Yaratıcı enerji kendiliğinden mükemmeldir; ego engeli kalkınca mükemmellik ortaya çıkar. Eylem EGOSAL olunca hayal kırıklığı kaçınılmazdır.” 
Bu muhteşem  yazı için Akif Manaf hocamıza teşekkür ederiz. Yaratıcılık Nedir ve Nasıl Yaratıcı olunur? Kitabını tavsiye ederim. Aslında her sanatçının, rehberi olabilecek bu eser, bize ışık tutuyor. Sanattı diğer meslek grubundan ayıran özellik sürekli göz önünde olma durumudur. Bu durum egoyu besleyerek kişiyi ben merkezci yapıyor. Bu da  kişilikte ve duyguda hasarlar oluşturuyor. Bu durumu aşmak için farkındalık ve rehber şart. 
TEKÂMÜL YOLUNDA HERKESİN YARATICILIĞININ AKTİF OLMASI DİLEĞİMLE...

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber