Hızlı kilo verme isteği, yanlış diyet uygulamalarına yol açıyor. Her bireyin metabolizması farklı olduğu için kişiye özel diyetlerin yapılması gerekiyor. Uzun süre aç kalmak, tek tip beslenmek farklı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sık yapılan diyet hatalarından 7 maddeyi inceleyebilirsiniz.
1. Tam anlamı ile karar vermeden diyete başlamayınız.
Kesin karar vermeden diyete başlayanların zayıflama süreci yarıda kalır. “Zayıflasam iyi olur.” düşüncesinden uzaklaşın çünkü baştan yenileceğiniz bellidir. Önce kendinize inanın. ”İnanmak, başarmanın yarısıdır.”
2. Uzman kontrolünden geçmeden diyete başlamayınız.
Endokrinolog veya dahiliye uzmanı kontrolünden geçen birey, tahlillerini yaptırıp diyetisyen(beslenme ve diyet uzmanı) tarafından kişiye özel olarak hazırlanan beslenme modeli ile diyet programına geçmelidir. Kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetle sağlığınızı bozmayın.
3. Tek tip beslenmeyi öneren diyetler uygulamayınız.
Sadece sebze-meyve tüketerek veya sadece proteine dayalı besinler tüketerek zayıflamaya çalışılmamalıdır. Tek tip diyetlerin hepsi vitamin, mineral ve kas kayıplarına sebep olmaktadır. Kişiye özel önerilen miktardan fazla alınan protein, vücutta asit artık bırakır ve kemiklerden kalsiyum çekilmesine, böbreklere yük binmesine, bağırsak florasının bozulmasına yol açmaktadır. Tek tip diyetler metabolizmayı bozar. Her zaman besin çeşitliliğine önem verin.
4.Uyku süresinizi düzenleyiniz.
Yapılan araştırmalarda günlük uyku süresinin 7 – 8 saat arasında tutulması gerektiği belirtilmiştir. 7 saatten az uyuyanlarda bazı hormonların yapımında problemler oluşurken, 8 saatten fazla uyuyanlarda da metabolizma hızının yavaşladığı gözlemlenmiş bu yüzden kilo artışı yaşanacağı bildirilmiştir.
5.Akşam yemeğini çok geç yemeyiniz.
Akşam yemeğini yatmadan 3,5-4 saat önce yemelisiniz. Vücudun yağlanmaması için dolu mideyle uyumayın. Akşam yemeğinden 1,5-2 saat sonraki gece ara öğününüzü tüketmede bir sakınca yoktur; süt ve yoğurt gibi hafif besinler tüketilebilir.
6.Sürekli tartılmayınız.
Sürekli tartılma çok fazla değişkenlik gösterir hatta gün içerisinde bile 1-2 kg oynayabilir. İdeal tartılma zamanı: Haftada 1 gün, aynı kıyafetlerle, aynı tartıda, sabah aç karna, dışkılama sonrası yapılmalıdır ve vücut ağırlığınızı bir kenara kaydetmelisiniz.
7.Aşırı kafein almayınız.
Çay, kahve, çikolata ve gazlı içeceklerde kafein bulunur. Kafeinin fazla tüketimi karaciğeri yorar. Light da olsa gazlı içecekler çok içilmemelidir. Fazla tüketim durumlarında kansızlıktan osteoporoza kadar çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir.
Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://klinikasist.com/uzman/tuba-nur-kivrak web siteme girebilir veya iletişim hattından 05510867444’ü arayarak bana ulaşabilirsiniz.
Mutlu ve sağlıklı bir yaşam dilerim.
Twitter adresim: @DytTubaNurKVRK
Facebook adresim: @DytTubaNurKIVRAK
Diyetisyen Tuba Nur KIVRAK