Birkaç yıl içerisin de üç tane yakın akrabam kanser illetinden dolayı dünyasını değiştirip Rabbimize kavuştu. Rabbim tüm vefat eden insanlarımıza gani rahmet eylesin. Akrabalarımın vefatından sonra geçtiğimiz hafta içerisinde yakın kapı komşumun kanserden vefatını yaşadıktan sonra bu konu daha bir dikkatimi çekti.
Konunun önemine binaen konuyu İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde konuşmak istedim. İl Sağlık Müdürümüz Sayın Hakan USTA ve kanserden sorumlu İl Halk Sağlığı Müdürümüz Sayın Köksal HAMZAOĞLU’YLA konu çevresinde çok güzel bir sohbet etme fırsatı bulduk. Gerek Hakan BEY ve gerekse Köksal BEY sağlık konularında çok donanımlı olduklarını gördüm. Konu hakkında beni çok güzel bilgilendirdiler ve bana konu hakkında Sağlık Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmaları özetleyen broşürler verdiler.
Kanser , çağımızın hastalığı. Dünyanın her ülkesinde ortaya çıkmış bir hastalık. Sadece İsrail’de kanserin olmadığı oraya gidip ziyaret edip gelen arkadaşlardan duydum. Ne derece doğru bilmiyorum. Çağımızın hastalığı dedim ama bu hastalık eskiden de vardı da bu kadar yaygın değildi. Eskiden birer olurken bugünlerde onar olmaktadır. Çünkü İbni Sinan’ın kanser ile ilgili teşhis ve tedavisini anlatan el yazması bir kitabı var. Ki İbni Sina 1200 ‘LÜ yıllarda yaşamış büyük bir dahi insandır. Kanser el yazması eserlerde “ Hortum yani Ahtapot “ olarak isimlendirilmektedir.
Peki günümüzde artmasının sebepleri nedir diye sorsam cevap olarak yaşam şeklini değiştirmemizden kaynaklandığını yazmak isterim. Eskiden dedelerimiz ninelerimiz doğal beslenirken bugünlerde herkes fes futla beslenmeye başladı. Bundan dolayı da vücudumuz bu ne idüğü beslenmeyi tanımadığından tepki gösterip kanser olmaktadır. Yediklerimiz içtiklerimiz teneffüs ettiğimiz hava bile kanser yapmaktadır. Sizlerin anlayacağınız durum bu kadar sıkıntılı.
Şimdi bana Nizamettin Hocam herkesin yediğini yiyip içtiğini içip , teneffüs ettiğini teneffüs ediyoruz da niye o kanser olmuyarda ben kanser oluyorum dediğinizi duyar gibiyim. Efendim burada vücudun dayanıklılığı kişiden kişiye değiştiğinden bazı bedenler kanser oluyor da bazı bedenler ne yese ne içse kanser olmuyor. Yada şöyle yazayım bazı kardeşlerimiz sigara içerlerde kanser olmazlar bazı kardeşlerimiz az yada hiç sigara içmezler de kanser olurlar böyle bir şey. Ama sigara kansere davetiye çıkardığı tüm sağlık otoritelerinde konuşulmaktadır. Üzgünüm sigarayı bırakacaksınız. Yada azaltacaksınız. Çünkü günümüz tıbbı sigaranın tüm vücut organlarında özellikle akciğerde kansere sebebiyet verdiğini ispatlamış durumdadır.
Kalbin haricinde her organımız kanser olmaya aday. O yüzden organik yaşamaya çalışmalıyız. organik demem yani beslenmemize dikkat edeceğiz. Mümkün mertebe paketlenmiş ve raf ömrü uzatılmış yiyeceklerden ve içeceklerden uzak duracağız. Eğer yemek zorunda isek az yemeye ve içmeye dikkat göstereceğiz. Bunun başkaca bir imkanı da mümkün değil. Burada yaşam koşulunu değiştirmek adına bolca yürüyüş yapmaya da azami dikkat göstereceğiz. Vücut yürümedi mi başlıyor hantallaşmaya ve kansere davetiye çıkartıyor.
Kanser erken teşhis durumunda tedavisi mümkün bir hastalık. Burada Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünün Toplum tabanlı kanser taramalarında 2016 , 2017 , 2018 yılları arasında ; 28365 kişiye meme kanseri , 26065 kişiye rahim ağzı kanseri 32733 kişiye ise bağırsak kanseri yapılmış olup 42 kişiye meme kanseri 2 kişiye kolon kanseri teşhisi konulmuştur. Yine 2018 yılı içerisinde kanserle ilgili özel gün ve haftalarda 899 kişiye hizmet içi eğitim , 44589 kişiye halk eğitimi yapılmıştır. Toplumda farkındalık oluşturmak adına kurulan stantlarda broşür dağıtımı yapılarak , kanser konusunda bilgilendirme yapılmıştır.
Kanserden korkma geç kalmaktan kork. Meme , serviks yani ( Rahim Ağzı Kanseri ) ve kalın bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak Aile Hekimliklerinde , Kanser Erken Teşhis , Tarama ve Eğitim Merkezi ( KETEM) ve Sağlık Hayat Merkezlerinde yaptırabilirsiniz.
Nasipse İnşaallah hepimize sağlıklı bir yaşam dilerim…