Dünya Turizm Günü’nde yapılan toplantıya Ortahisar Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, Oktay Söğüt, Ömer Dayı ve CHP Ortahisar Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı.
BİR ÖNCEKİ SENENİN PROBLEMLERİNİ TEKRAR TEKRAR KONUŞUYORUZ
Toplantıda konuşan Oyman, özetle şu ifadeleri kullandı:
Trabzon’da ki turizm, her sene bir önceki senenin problemlerini tekrar tekrar konuştuğumuz, bir türlü çözüme kavuşmayan, elimizdeki değerleri bilemediğimiz çalışma bütünü.
2 YILDA CİDDİ SÜREÇ YAŞANDI
Geçen 2 yılda çok ciddi süreç yaşadık. Pandemi sürecinin ardından bu yaz önemli bir turizm kapasitesi ile yoğunlukla karşı karşıya geldik. Sefer sayıları artmasına rağmen yetmedi. Trabzon’da ki yatak kapasitesi yetmedi, çok ciddi talep vardı.
TURİZM YOĞUNLUĞU BEKLENİYOR MUYDU?
Biz bu turizm sezonuna gelirken bu talebin olacağını biliyor muyduk, bilmiyor muyduk?
Kesinlikle bekleniyordu. Biz bu sezona Trabzon olarak hazırlıklı olmadık. Büyük bir sıkıntımız vardı. Sefer sayıları ve yatak kapasitesi bu yoğunluğu önceden bilmemize rağmen hazırlık yapmak yerine, turizm sezonu içinde farklı farklı kişilerden farklı öneriler geldi.
Bizim turizm sezonuna yaklaşırken hazırlıklı olmamız lazım.
Yaşadığımız yerin altında tarih var. Yer yüzünde önemli güzeliklere de sahibiz. Fakat kıymet bilme noktasında hem ciddiyeti göstermiyoruz, hem de şehrimizi yeterince pazarlayamıyoruz.
KOSTAKİ KONAĞI ÇÜRÜYOR
3 Ziyaret noktası..
Kostaki Konağı 2017 yılında kapanma süreci yaşandı. Ancak günümüze geldiğimizde kapalı kalması, gözümüzün önünde elimizdeki tarih çürüyüp gidiyor. Yeni ihale yapıldı. Henüz sonuçlar açıklanmadı. Süreç içinde ihaleler yapıldı. Teknik, kaynak yetersizliği derken elimizdeki bu tarihi bina ne yazıkki çürüyor.
ATATÜRK KÖŞKÜ RESTORASYONU
Bir diğeri Atatürk Köşkü… Yeni bir restorasyon sürecine girdi. Ve sonunda da Büyükşehir Belediyesinin bu işte titizlikle çalışacağına güvenmek istiyoruz. Atatürk Köşkü dediğimiz yer bu sezon 400 bin ziyaretçiye ulaşmış nokta. Şu anda 1 sene kapalı kalacak… Güzelliğe kavuşmasında en çok arzu edenlerin başında geliyoruz.
Atatürk Köşkü 2013 yılı sonlarından başlayarak yine 1 yıl kapalı kaldı. Üzerinden 8 yıl geçti yine restorasyon.. İncelediğimizde tavan çökmüş, dışarda yıpranma.. 8 yılda bu hale gelmiş mekandan bahsediyoruz. Burada harcanan milli servetin 8 sene sonra yine restorasyon gerektirmesini önemle vurgulamak istiyoruz.
ŞEHİRDE YAPILAN ARKEOLOJİK KAZILAR
Şehrimizde arkeolojik kazılar var. Pazarkapı’da karşımıza rıhtım çıktı. Bunu yapılan inşaat çalışmalarında gördük. Karşısında otopark alanında çalışma vardı. İnşaat çalışması sırasında altta yine tarih yattığını gördük. Orada Roma İmparatorluğu zamanından kalan yapıyla karşılaştık. Pazarkapı’da çok kıymetli tarih yatıyor. Bizim bunu gün yüzüne çıkarmamız lazım.
Bunu ortaya çıkarmak zorundayız. Balık Pazarı var.. Onda da yine inşaat sırasında yine duvar çıkmıştı. Şu an o duvar koruma altına alındı ancak pislik içinde.. Yaptığımız çalışmayı bu şekilde sonlandırıyorsak eksiklik ve hata var. Çıkardığımız tarihe böyle saygı göstereceksek, burada hatayı bu şekilde sunanların kendisini sorgulaması gerekiyor.
ARKEOLOJİK KAZILAR İÇİN PARA AYRILAMIYOR MU?
Arkeolojik kazılar için ayrılacak bütçe yok mu? Bu şehirde tünel Akvaryum’a 80 milyon, Ganita’ya 100 milyon TL’ye geldik. Konuştuğumuzu paralar yanında arkeolojik kazılar için bu parayı ayıramıyorsak… Reşadiye Kavşağı.. Geçen sene yıkmak için 10 Milyon TL’den bahsediliyordu.. Bir köprüyü yıkmak 10 milyon TL ama turizme kazandırılacak arkeolojik kazılar için para ayıramıyoruz.
KAPANAN MÜZELERDEKİ EŞYALAR NEREDE, DURUMLARI NEDİR?
Trabzon müzesi 6 yıl kapalı. İçerisinde eşyalar vardı. Bu eşyaların durumu nedir? Bu eşyalar korunmaya müsait alanda mı saklanıyor? Ne hale geldiğini öğrenmek istiyoruz. 6 yıldır kapalı müze. Fakat eşyalardan haberimiz yok. Açıldığında içine
Aynı şey Atatürk Köşkü için.. İçerisinde eşyalar vardı. Bu eşyalar alınıp nereye götürülecek.. Arkeolojik kazılarda ki eşyalar.. Bu eşyalar kayıt altına alındı mı? Sergilenecek durumda mı?
Özellikle sormak istiyoruz!
Bunları geçici olarak sergileyecek durum oluşturamaz mıyız?
TURİZM MÜDÜRLÜĞÜNÜN SİTESİNDE ORTAHİSAR YOK
Turizm Envanterimizin tek noktada birleşmesi, tek envantere sahip olmamız, bütün kamu kuruluşlarının tek envanteri kulanmalı.
İnternet sitelerine baktığımızda Turizm İl Kültür Müdürlüğünün internet sitesini ziyaret ediyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğünün internet sitesinde Ortahisar İlçesi yok.. Ana sayfada ilçelerimiz başlıklı kısım var Ortahisar yok..
Tarihin yattığı bu yerde yok..
Envanterine bakiyim dedim.. Bir tane kitapçık var dijital olarak. Envanter 2010 yılında kalma..
TURİZMDE YAŞANAN SORUNLAR
Karşımıza çıkan sorunlar: Kayıt dışı.. Hemen her sene söylenen ve ne yazıkki sonucuna ulaşılamayan kayıt dışı sorunu var. Bu kiralamada, konaklamada, istihdamda.. Personel eğitimi, rehber sorunu.. Şehir Merkezinde park ve trafik! Havalimanı yetersizliği.. Uçuşların yetesizliği.. Ulaşım ağının yetersizliği.. Yaz dönemine odaklı anlayış
Denetimsizlik
Pahalılık..
Turizm Döneminde şehir içinde yapı çalışmaları
Trabzon’un tanıtımındaki yetersizlik
Müzelerin uzun süreli kapanması, tadilat sorunları
Plansızlık ve sezona hazırlık sorunu..
Turizmdeki en büyük sorunumuz hazırlıksız ve plansızlık..
Trabzon turizmine tek parti tarafından bakış..
Bunun örneklerini gördük. Turizm edindiğimiz şey hiç bir zaman tek partiye endekslenemez. Bunu nerede gördük? Turizm değerlendirme toplantısı.
MİLLİ İRADEYE SAYGISIZLIK
2 yıl önce de aynısını yaptılar. Hiç bir siyasi partiyi davet etmediler. Özellikle sorduk. CHP ve İYİ Parti Milletvekillerine sorduk. bu toplantıya davet alınmadı Bu toplantıda değerlendirme yapacak kişileri nasıl tespit edildi..
Bu nasıl planlandı, özellikle merak ediyoruz. Bu tabloyu gördüğümüz ilk günden tepkimizi koymuştuk. Bu fotoğraf milli iradeye yapılmış saygısızlık. Hiç bir siyasi partiyi, hiç bir ilgili derneği bu şekilde dışlayamazsınız…
Yaz döneminde biliyorsunuz özellikle Arap turistler üzerinden bir çok şey söylendi. Biz buna tepki koyduk. Her bir ağızdan bir şey söylenmesin, tek ağız olalım dışarı karşı mesajımızı verelim.. Trabzon’u Araplarda tercih edebilir, başka ülke vatandaşları da tercih edebilir. Bizim onlara sunacağımız hizmete kafa yormalıyız.
Turizm sezonunda özelikle meydan civarındaki işletmelerimiz güzel iş yaptılar. “Adamlar iş yapıyor, şu an onlarla anket yapmamın anlamı var mı?” Diye tartıştık. Sıkıntı yaşıyorlar mı yaşamıyorlar mı?
ESNAFA YAPILAN ANKETTE ÇARPICI SONUÇLAR
Meydan Parkı bölgesinde çalışma yaptık.
Esnafımıza sorduğumuz sorularda verilerde:
Müşterilerinin yüzde 70’u turist.. Onlar gittiğinde elinde yüzde 30’luk dilim kalıyor.
Yüzde 77’si esnafımızın turizm sezonu sonrasında ekonomik endişe yaşıyor! Kafasında soru işareti var…
Yüzde 55 işletmesini geliştiremeyeceğini söylüyor.
Esnafın yüzde 85 neredeyse tamamı devletten yeterli desteği görmediğini söylüyor.
Yüzde 87’si de ‘Sorunların’ yeterince konuşulmadığını, yalnız bırakıldığını söylüyor. Nerede iktidar temsilcileri, nerede çiçek dağıtanlar. Esnafın, vatandaşın sesine kulak vermeleri lazım.
Ve üzücü ki yüzde 78’i daha kötüye gittiğini, neredeyse bitme noktasına geldiğini söylüyor.
Esnafın tablosu burada. Turizm sezonunda en mutlu loduğu anda yaşadığı tablo burada.
ÖNERİLER KISMI
Öneriler kısmına gelindiğinde:
Geniş kapsamlı turizm çalıştayına ihtiyacımız var.
Gelecek sezona hazırlık olunması için adımlar atılmalı.
Raporlar paylaşılmalı..
Ve sürdürülebilir turizm hedeflenmeli.
Pandemi döneminde sertifika alan işletmeler var. Peki almayandan farkı kaldı mı? Dolayasıyla belgenin de tam arkasında duramadılar!
TRABZONSPOR STADI ZİYARETE AÇILMALI!
Biz Trabzon olarak bünyemizde neler yapabiliriz? Sağlık turizmi yapabilir miyiz? Üzerine gitmeliyiz.
Spor turizmi.. Trabzonspor gibi önemli değerimiz var. Onun da büyük katkıları var.. Stadyumun ziyarete açılması..
Kış sporları, yapılabilecek her noktada değerlendirmeye ihtiyaç var.
Fuar turizmi olabilir. Bu memlekette daha farklı organizasyonları, daha kalabalık organizasyonlar üretebiliriz.
Kış turizmi önemsemeliyiz.
Kütür turizmi diyoruz, şehrimizin kültür ve sanat merkezi yok.
Onca vadedilen şeyler arasında hala bu konuda adım atılmış değil.
Bu şehirde kültür sanat merkezi yok!
Trabzon Havalimanı.. Büyük yoğunluk vardı, büyük akın vardı. O kadar küçük bir alanda bu kadar yoğunluğu kaldıramayan havalimanına sahibiz..
Bu konuda bir gelişme adım atacakları ortaya çıktı. Bizde bundan memnuniyet duyarız.
Yeni ziyaret noktaları.. Kültür turlarının oluşturulmasına, festival turlarının oluşturulmasına, Kültür Sanat..
Kızlar Manastırı restorasyon oldu. Gerçekten de güzel iş çıktı. Bu konuda tebrik etmek lazım. Şimdi kaldı etrafı..
ŞEHİR KATLİAMI AÇIK HAVA MÜZESİ
Seyir terası yapılıyor. Diğer memleketlerde kanyonlara, farklı yerlere hitap ediyor. Boztepe zaten seyir terası. Komple seyir terası.. Baktığınızda betonlaşmış Trabzon şehrine bakıyoruz.
İlerleyen zamanlarda, seçimler farklı sonuçlar çıkacaktır. Biz burada iddiamızı söylüyoruz. Hazırız ve talibiz. Bu şehre hizmet etmeye hazırız.
Öyle bir an geldiğinde seyir terasına belli ölçülerde eski Trabzon fotoğraflarını koymalıyız. Buraya 20 yıldır bu şehri nasıl betonlaştırdı, nasıl mahvetti. Şehir katliamı açık hava müzesi olur.. Bunu önereceğiz..
Nemlizade Konağı turizme kazandırılamaz mı? Uzunsokak’ın sonundaki tarihi bina yeniden restore edilerek turizme kazandırılamaz mı?
Fındık müzesi.. Belediye başkanlarının bir çok vaadi var. Kaçını yaptı..