banner240
banner238

Şahintaş: “Kahverengi Kokarca Böceği, Biyolojik Bir Silah Olabilir mi?”

“Önce drakula şimdi de kahverengi kokarca böceği. Bunlar tesadüf müdür, yoksa Türk fındığına yönelik biyolojik bir savaş mıdır” sorusunu soran Şahintaş, Türkiye’nin ve Karadeniz Bölgesinin en önemli tarımsal ürünlerinden olan fındıkta verim kaybına yol açan kahverengi kokarca böceğiyle mücadele ve iktidarın tarım politikalarıyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Türk tarımının ve çiftçilerin sahipsiz bırakıldığını, tarıma büyük darbe vuran ve Kemal Derviş ile başlayan uygulamaların, AK Parti iktidarı döneminde de aynı biçimde uygulandığını dile getiren Şahintaş, şöyle konuştu:

7 YIL BOYUNCA HANGİ MÜCADELE YAPILDI?

Başta fındık olmak üzere 300’den fazla tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca böceği, ülkemizde ilk kez 2016’da görüldü. 7 yıl boyunca yayılmaya devam etti ve şimdi fındık üzerinde büyük bir tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, böceğin Artvin’den Rize’ye, oradan Trabzon’a geldiği, yayılmaya devam ettiğini söylüyor. Bu böcekle gereken mücadele yapıldı mı? Yapıldıysa, neden yayılmaya devam ediyor? Böceğin verdiği zararlar gerçekçi şekilde tespit edilebildi mi? Tehdidin boyutu nedir? Bu sorular cevap beklemektedir.

ÖNCE DRAKULA, ŞİMDİ KOKARCA BÖCEĞİ TESADÜF MÜ?

Çok önemli bir tarımsal ürün olan fındığın, dünya genelinde ekim alanları sürekli artırılmaktadır. En büyük üretici olan Türkiye bu açıdan ciddi bir rakiptir. Vampir kelebek, drakula böceği ve şimdi de kahverengi kokarca böceğinin fındığa musallat olması bir tesadüf müdür, yoksa Türk fındığını bitirmeye yönelik biyolojik bir savaş mıdır?

ÇİFTÇİYİ KÖYDE TUTAN YEGANE ÜRÜN FINDIKTIR

Fındık, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli. Fakat üretici, son yıllarda sürekli mağdur edilmiş, ürününe hak ettiği değeri alamamıştır. Astarı yüzünden pahalı hale gelen fındıkta şimdi de kokarca böceğinin oluşturduğu tehdit ve verim kaybı, üreticinin moralini bozmakta, üretme isteğini azaltmaktadır. Çiftçimizi köyde tutan yegane ürün fındıktır, eğer çiftçi fındık üretmekten vazgeçerse, bu yeni bir göç dalgası ve köylerin boşalması demektir.

FINDIK ÜRETİCİSİNİN ÇALIŞMA VE ÜRETME İSTEĞİ KALMADI 

Fındık üreticisi, fındığın hak ettiği fiyattan satılmaması ve kahverengi kokarca böceği gibi biyolojik zararlılar sebebiyle artık çalışma ve üretme isteğini kaybetmektedir. Kırsal nüfusu köylerde tutan yegane ürün olan fındığın bu açıdan ciddi bir biçimde ele alınması ve kurtarılması, sadece fındık üreticisi için değil ülkemiz için de milli bir meseledir.

BU İKTİDAR DÖNEMİNDE TARIM DA BİTTİ ÇİFTÇİ DE TÜKENDİ

Dünyada tarımda kendi kendine yeterli az sayıdaki ülkeden biri olan Türkiye, maalesef Kemal Derviş politikalarıyla başlayan ve AK Parti iktidarlarında da aynı kararlılıkla sürdürülen tarımsal politikalar sebebiyle pek çok tarım ürününü ithal eder hale gelmiştir. Tarımsal üretimde girdi fiyatlarındaki artışlar, desteklemelerin yetersiz olması gibi sebeplerle tarım üretimimiz azalmıştır. Ülkede tarımsal ürün ithalatı lobisi oluşurken, pek çok tarım ürününü de dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Oysa sanayileşmiş ülkelerde tarıma verilen önem ve destek her geçen gün artmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber