Başkan Bulut: "Asansör Güvenliği İçin Periyodik Kontroller Şart"

Başkan Bulut, asansörlerin her gün binlerce insanın güvenli bir şekilde taşınmasını sağladığını ve bu noktada Makina Mühendisleri Odası'nın önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.

Bulut, "Asansörlerin güvenliği sadece kullanıcıların değil, toplumun genel güvenliği açısından da kritik öneme sahiptir. Bu nedenle asansörlerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve bakımının yapılması zorunludur. Makina Mühendisleri Odası olarak, asansör teknolojisi ve güvenliği konusunda uzmanlaşmış mühendislerimizle bu kontrolleri yürürlükteki standartlar ile gerçekleştirecek yetkinliğe sahibiz," dedi.

Mesleki etik kurallara bağlı kalarak, tarafsız ve güvenilir bir şekilde hizmet sunduklarını ifade eden Bulut, ulusal ve uluslararası standartlara tam olarak uygun hareket ettiklerini belirtti. "Kontrollerimiz sırasında tespit ettiğimiz herhangi bir sorun veya eksiklik hakkında detaylı raporlar hazırlayarak ilgili kurumlara sunuyor ve sorunların hızlı bir şekilde giderilmesine yardımcı oluyoruz," diye ekledi.

Başkan Bulut, Makina Mühendisleri Odası'nın asansör periyodik kontrollerini gerçekleştiren kuruluşlarda çalışacak olan makine mühendislerinin yetiştirilmesinde ve belgelendirilmesinde öncülük yaptığını da vurguladı. "Kamu güvenliğini ilke olarak benimseyen ve bu doğrultuda çalışmalar yapan odamız, toplum yararına denetim yapma bilinciyle, ticari kaygı taşımadan tarafsız bir şekilde hareket etmektedir," dedi.

Asansörlerin karmaşık teknik yapıları ve potansiyel riskleri göz önüne alındığında, bu kontrollerin en iyi şekilde yapılabilmesi için uzman bir kurumun tercih edilmesi gerektiğine dikkat çeken Bulut, Makina Mühendisleri Odası'nın bu konuda uzmanlığı ve deneyimiyle öne çıktığını söyledi. "Sonuç olarak, asansörlerin bakımlarının düzenli olarak yapılması ve yılda bir kez mutlaka kontrol edilmesi, güvenli bir ulaşımın sağlanması açısından kritik öneme sahiptir," dedi.

Bulut, asansörlerin yetkili Serbest Müşavirlik Mühendislik Büroları (SMM) tarafından projelendirilmesi sonrası, proje onayı, ruhsatlandırılması ve düzenli olarak kontrolü için belediyelerin görevlendirildiğini belirtti. Ancak periyodik muayene işinin yeterince yerine getirilememesi nedeniyle Sanayi Bakanlığı'nın, Makina Mühendisleri Odası'nın da katkılarıyla bir yönetmelik çıkardığını ifade etti.

Fakat yönetmeliğin, Makina Mühendisleri Odası'nın karşı olmasına rağmen, ilgili belediyelerin muayene işini protokoller aracılığıyla A Tipi Muayene Kuruluşlarıyla da yapabilmesine olanak verdiğini belirten Bulut, bu durumun denetimlerin piyasaya açılarak bir rekabete konu edilmesine yol açtığını söyledi.

Başkan Bulut, "A tipi muayene kuruluşlarının başında gelen Makina Mühendisleri Odası, kamu kurumu niteliği taşıyan kurumdur. Kâr amacı gütmeyen, kamusal hizmet yaklaşımına sahip, kamu kurumu niteliğindeki A tipi muayene kuruluşu olan Makina Mühendisleri Odası’nın tercih edilmesi, düzenli kontrol ve toplumsal memnuniyet ile sonuçlanacaktır. Yıllık periyodik kontrol hizmetlerinde, kamu mantığı ile yürütülen ve toplum sağlığı ön planda tutularak hizmet kalitesini artırmak, mühendis istihdamı sağlamak ve en önemlisi can kayıplarını önlemek için Makina Mühendisleri Odası öncelikli tercih edilmelidir," diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber