TMMOB İç Mimarlar Odası Trabzon Şubesi yönetim kurulu üyeleri, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın açıklaması düzenledi. İç Mimarlığın tanımı ve sorunlarının ana konuya oturtulduğu toplantıda konuşan Oda Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin İnce, ülkemizde 93 yıldır iç mimarlık eğitimi verildiğini açıkladı.
Meslek alanlarının, mimarlık mesleğinin işgali altında bulunduğunu kaydeden İnce, “TMMOB Anayasamızın 135. maddesinden gelen yetkisi dahilinde ve Danıştay 8. Dairesinin kararına istinaden Mimari projede iç mekan düzenlemeleri yapamayacakları bildirilmesine rağmen, kararlara uygulamakta ve meslek alanımız gasp edilmektedir.
Belediyelere sunulan 1 yılda ki sayısı yüz binin üzerinde olan her projede iç mimarın icra edilmesi gereken iç mekan düzenlemeleri mimar meslek adamlarınca icra edilerek içmimarların, para kazanarak yaşamını idame etmesine imkan verilmemektedir” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı içerisinde mimarların oluşturduğu bürokratik oligarşi nedeniyle Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği revize edilmemekte bilimsel parametreler ve Uluslararası İçmimarlık Tanımının aksine içmimarlık meslek alanını kısıtlayıcı mimarlık alanı genişletici ifadeler vererek adaleti yanıltmaktadırlar.
Bu durum Cumhurbaşkanlığı Baş denetçisi Sayın Şeref Malkoç’a bildirilmiş çözümü noktasında gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz.
2016 seçimlerinde sorunlarımız İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya iletmiştik, çözümü için kendileri söz vermişti, sizlerin huzurunda sözünü yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.
Ortahisar Belediyesi ile protokol hazırlığında olduklarını ifade eden İnce, “Şehrimizde alan gaspının önüne geçmek adına Ortahisar Belediyesine teklif götürülmüş, Belediye Başkanımız Av. Ahmet Metin Genç, hukuksal gerekçeler sunulmuş desteği alınmıştır. Kendisine teşekkür ediyor, protokolü imzalamasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kamu kurumlarında da durumun aynı olduğunu kaydeden İnce, “Estetik ve fonksiyonel tasarlanmadığı için kamuda ki en büyük harcama kalemi bina tadilatlarıdır. İçmimarlarımız icra edilen ihale projelere etap üzerinden tespit ederek yargı yoluna taşıyoruz.
Son yıllarda yürürlüğe giren ve zorunluluk olan TS 911 binaların engellilere uygun düzenlemesi, yangın yönetmeliği, sağlıklı ve güvenlik yapı kavramları ile içmimarlığın önemi artmıştır.
Alan gaspı akademik olanda da çok vahimdir. Kamuyla ilgili yaşadığımız ciddi sıkıntılar var. 2005 yılına kadar Türkiye’de 6 üniversitede iç mimarlık verilirken şuanda sayı 57... Ve bunlar o kadar hızlı bir şekilde açıldı ki şuanda 27 tanesinde mesleği öğretecek iç mimar kökenli akademisyen yok. İç mimarsız, iç mimarlık eğitimi nasıl verilir” ifadelerini kullandı.
Sözlerine, “İçmimarlar odası Genel Merkezimiz haklı gerekçelerle, mimarlık mesleğinin ayrıştığını mimar ve iç mimar meslek mensuplarının eşit oranda yerleştirilmesi gerektiğine yönelik Devlet Personel Başkanlığına uyarı yazısı yazmıştır” diyerek devam eden İnce, “Mesleğimizi değersizleştirme operasyonu bu kadarla kalmamış, Milli Eğitim Bakanlığınca 6 aylık kurslar açtırılarak İçmimarlık Eğitimi verildiği iddiasında bulunulmuş. İçmimarlar Odası Genel Merkezinin açtığı davalarla durdurulmuşlardır. Hala kararı tanımayıp eğime devam edenler vardır.
Mimarlık erdemli olmayı gerektiren bir meslektir. Hukuka ve insan haklarına, çevreye saygı gerektirir. Maalesef son dönemlerde yaşadığımız ülkemiz Mimarlarının erdemine gölge düşürmüştür. Dileğimiz iki kardeş mesleğin insanlara yaşam alanı kazandırmak kadar yüce bir görevi birlikte üreterek uzmanlıklara saygı duyarak icra etmeleri” dedi.