Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
2017-11-15 14:13:57

BANKALARIN ALTIN GÜNLERİ…

Kenan Kuru

manset61com@gmail.com 15 Kasım 2017, 14:13

Bankalar“Altın Gün’leri” uygulamaları için kişileri davet etmektedir. Kamu Personeline mesajla yapılan bu davette getirin altınlarınızı biz kullanalım denilmektedir. Türkiye’de Bankacılık hangi amaca hizmet etmektedir? Sorusunun cevap bulunmalıdır!  Bankaların yüksek faiz oranları olsa da özellikle maaş alan kamu personeli için sunulan tekliflerle borçlandırılmaktadır. Yapılan veya yapılması düşünülen bu uygulama için Türkiye’de gelir dağılımını etkileyen önemli faktörlerden izlenen yöntemine dair bir şeyler söylenebilir mi? Bu durum öncelikle kişilerin, iktisadi ve toplumsal durumlarını açıklamak için önemli olmaktadır,
  YABANCI SERMEYENİN MİLLİ EKONOMİYE ETKİSİ
Kredi ve dış yatırımlar bir ülkenin yabancı sermaye girişleridir. Dolayısıyla,  Yabancı sermayeyi milli sınırlar içine çekmek, ekonomik girdi ve çıktıların sonucu durumunu göstermelidir. Kamu Personelinin bilgilerine çok kolay ulaşan Bankalar, …ALTIN GÜNLERİ başlıyor mesajıyla Kamu personelinde varsa altınlarını Bankaya taşımak neden istemektedir?  Yabancı sermaye, Uluslararası yatırım, bir ülkedeyerleşikkişi ve kuruluşlarca para birimini ülkenin sınırları dışında çıkararak servet edinmeleri halinde tanımlanabilir.  Yabancıların tahvil ve hisse senedi gibi menkul değerlere yaptığı yatırımları değerlendirmek gerekmektedir. Yabancıların bina, fabrika, arazi, üretim tesisi gibi, fiziki değerler edinmesi doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını oluşturduğundan, Türkiye’ de bu yatırımlarıngetirisini görebilmekte miyiz? 
Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerden Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya ve Hollanda’nın sıralamasının payını 2000 yılı Ocak-Eylül dönemi ile 2017 Kasım dönemini değerlendirdiğimizde, nasıl bir iniş - çıkış göstermektedir.  Yine Ocak- Eylül 2000 döneminde ithalatın Almanya, İtalya, ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, Japonya, İspanya, Hollanda sıralamasıyla yer almışken 2017’ deki sıralamadaki oranı nedir? 
Burada bir tespiti yapmakta fayda vardır. Ekonomik istikrarsızlık, siyasi istikrarsızlıkla kol kola giremez. Siyasi istikrarsızlığın sonucunda enflasyon hep tırmanışa geçmiştir. Ya da diğer bir ifade ile ne zaman enflasyon yükselişe geçmişse siyasi istikrarsızlık baş göstermiştir. 
Dolarize olmuş bir ekonomide kişiler milli para birimine kayıtsızdır.Ve İnsanları kendi milli para biriminden uzaklaştırarak yabancı para birimine daha çok güvenmeye sevk etmektedir.
Neden? Hayatın her aşamasında olan dolar karşısında,tüketimde satın alma varlığının olmayacağı kaygısıyla, dolara ve Euro’ya bağımlı hale getirilmektedir.   
ABD, Türkiye’nin ekonomisinde vize uygulaması gibi açıklama yapmıştır. ABD vize uygulamasıyla doların yükselmesineneden olmuştur. Diğer taraftan doların, iniş ve çıkışının dengesizce olması toplumdakaygıyı artırmaktadır. 
Yabancı para birimine dayalı yatırımların temel nedenimilli paranın değer koruma aracı olma özelliğini kaybetmesidir. Milli para birimiyle Dünya’da yer almak önemli olmuştur.   
Kenan KURU 
Trabzon TÜRKAV Başkanı
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.