Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
2024-10-18 00:30:06

İnsan olabilmek

TURAN UZUN

tur.furkan@hotmail.com 18 Ekim 2024, 00:30

Bugünlerde denetleme yapılıyor denilen birçok haber dinlemektedeyiz. Üretilen ürünlerde satılan malzemelerde havada uçuşan birçok sahtelikler havada uçuşuyor. Üretilen ürünlere katılmaması gereken maddelerin katılması yada maliyetlerin daha düşük olması için katılan maddeler saymakla bitiremiyoruz.

Kasaptan et almaktan çekiniyoruz. Çünkü almak istediğimiz etin dana eti olmama ihtimali mevcut. Bir Müslüman ülkede dana eti yerine sizlere, bizlere domuz eti verebilirler. Kıyma almaya gittiğimizde de kıymaya karışmış kıyma görünümlü bağırsak alma ihtimallerimiz her geçen gün ne yazık ki artmaktadır. Marketleri sormayalım bile ya ürünler gramaj eksikliği var yada merdiven altı üretimi yada maliyetten kaçınmak için kullanılan farklı ürünler. Bırakalım bunları öyle bir hale geldik ki balı bile arısız üretiyoruz. Bu balı da halis mulis saf bal diye satıyoruz. Burada üretene ne demeli satana ne demeli yada buna ortam hazırlayanlara ne demeli?

Bunları yapanlara nasıl insan diyebileceğiz? Bizler, sizler sokağımızdaki dükkanlar da gönül rızası ile alışveriş yapamayacağız mı? Karşımızdakilere insan oldukları için güvenemeyeceğiz mi? Biz insan olmadıysak, olamadıysak namaz kılmamızın, oruç tutmamızın yada hacca gitmemizin bir anlamı yok demek oluyor. Bunları da yapanlar o zaman ya gösteriş için yapıyor ya da daha iyi kandırmak için anlamına gelmiyor mu?

İnsan olup birbirimizi anlamıyorsak neye yarıyor yatığımız ibadetler. Süte su katıp satıyorsak, çiftlik yumurtasını köy yumurtası diye satıyorsak neye yarar bizim insanlığımız.

İnsanlığımızın bittiği yerde dünyada yapılan zulümler nasıl dur diyeceğiz. Yada bunlara nasıl karşılık vereceğiz. Yapılan eziyetlere nasıl set çekeceğiz. Namaz kılan hırsız, oruç tutan bir sarhoş, gösterişli bir Müslüman olursak dünyada yaşanan bu zulümlere nasıl karşılık vereceğiz yada bunu geçtim yarın bu vatanı nasıl savunacağız?

Gelin birbirimizi kandırmayalım. Birbirimizin gözünün içine bakıp ta yalan söylemeyelim. Birbirimize karşı dürüst olalım. Gerçek mahiyette kardeşlik bağlarının güçlü, insani duygularının yüksek olan toplum oluşturalım. Her şeyden önce insan olmaya çalışalım… insan olalım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.